Η Ελλάδα αποχαιρετά την Κική Δημουλά
Με δημόσια δαπάνη θα γίνει στο Α’ νεκροταφείο Αθηνώντην Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, της Κικής Δημουλά , η οποία πριν ένα μήνα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 4μ.μ . Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, όσοι το επιθυμούν να ενισχύσουν Στέγη Γερόντων, Άγιος Νεκτάριος στην Αγία Παρασκευή και τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» φίλων παιδιών με καρκίνο. Η Κική Δημουλά πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η 89χρονη παρέμενε σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής της μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού που είχε υποστεί.
Η ανακοίνωση του «Υγεία» για τον θάνατό της αναφέρει ότι απεβίωσε, ” λόγω καρδιακής ανακοπής σε έδαφος σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας”. Γεννήθηκε το 1931, στην Αθήνα. Το 1972 τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου», το 1989 με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ» και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης». Συνολικά εξέδωσε 14 ποιητικές συλλογές: «Έρεβος», 1956, «Ερήμην», 1958, «Επί τα ίχνη», 1963, «Το λίγο του κόσμου», 1971, «Το τελευταίο σώμα μου», 1981, «Χαίρε ποτέ», 1988, «Η εφηβεία της λήθης», 1994, «Ενός λεπτού μαζί», 1998, «Ήχος απομακρύνσεων», 2001, «Χλόη θερμοκηπίου», 2005, «Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως», 2007, «Συνάντηση», 2007, «Πέρασα», 2010, «Τα εύρετρα», 2010.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε προτείνει την ποιήτρια Κική Δημουλά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στις 16 Ιανουαρίου του 2020, με επιστολή της στην Επιτροπή Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας, η υπουργός είχε προτείνει την υποψηφιότητα της μεγάλης ποιήτριας για για το περίοπτο βραβείο, με το οποίο στο παρελθόν έχουν τιμηθεί ο Γιώργος Σεφέρης (1963) και ο Οδυσσέας Ελύτης (1979).
Η Βασιλική Ράδου, όπως ήταν το πατρικό όνομα της, ήταν μία τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές φωνές της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, με μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό και ιδιαίτερη δημοφιλία. Παντρεύτηκε τον πολιτικό μηχανικό και ποιητή Άθω Δημουλά -τον οποίον είχε γνωρίσει όταν εκείνος τη βοηθούσε στα μαθηματικά (η μητέρα του ήταν καθηγήτρια της νεαρής Κικής)- με τον οποίο και απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Έλση. Με τον Άθω Δημουλά μοιράστηκε τη ζωή μέχρι τον θάνατο του, το 1985.
Σε μία ομιλία της για την ποίηση η Δημουλά είχε ορίσει το ποίημα ως εξής:
«Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα».
«Η Ελληνική Ποίηση έχασε σήμερα την εμβληματική Μούσα της, η οποία της χάρισε μιαν ακόμη αυθεντική λάμψη διεθνούς ακτινοβολίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τον θάνατο της ποιήτριας Κικής Δημουλά. Όπως σημείωσε, «το έργο της θα διασφαλίζει την πνευματική αιωνιότητα που της αναλογεί, κάνοντας όμως ακόμη πιο επώδυνο το κενό, το οποίο αφήνει πίσω της».
Τη θλίψη του για τον θάνατο της Ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ακόλουθη:
«Με θλίψη και συντροφιά με τους στίχους της αποχαιρετούμε την Κική Δημουλά, που άφησε το «λίγο του κόσμου». Άλλωστε «στο αίνιγμα του θανάτου πάω ψυχωμένη», είχε γράψει. Η Ελλάδα χάνει μία από τις πιο σημαντικές ποιητικές φωνές της. Και όλοι μας ένα κομμάτι της ευαισθησίας μας. Την ευγνωμονούμε. Και απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της».
Μεγάλη θλίψη εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Φώφη Γενημτά