Η έλευση Μπορέλ καθοριστική για τον ρόλο της Ε.Ε. στην άτυπη πενταμερή
Ταξίδι σε μια ιδιαίτερη κομβική στιγμή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο των επαφών του Ζοζέπ Μπορέλ με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ. Και κατά την εδώ παραμονή του το διήμερο 4 και 5 Μαρτίου αναμένεται να φανεί μέχρι ποιο βαθμό είναι αποφασισμένη η ΕΕ παίξει ρόλο στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα των επαφών του Ζοζέπ Μπορέλ είναι αναμφισβήτητα η μορφή της λύσης του Κυπριακού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από διάφορες τοποθετήσεις έχει καταδείξει τη διαφωνία της ως προς την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών. Κατά την επίσκεψη Μπορέλ και η συνάντηση που θα έχει στα κατεχόμενα με τον Ερσίν Τατάρ θα φανεί, εάν η ΕΕ είναι αποφασισμένη να κινηθεί αποτρεπτικά ως προς την τουρκική προσπάθεια.
Ένα δεύτερο θέμα είναι η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει σαφώς τοποθετηθεί υπέρ της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στην όλη διαδικασία του Κυπριακού, υποδεικνύοντας πως η όποια λύση του προβλήματος αφορά και επηρεάζει την Ευρώπη. Από την άλλη, η τουρκική πλευρά με πρόσχημα ότι η ΚΔ και η Ελλάδα είναι μέλη της ΕΕ και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει δίκαια τους Τουρκοκύπριους, θέλει την Ένωση να έχει ρόλο παρατηρητή.
Το ερώτημα που προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι «ποιο ρόλο θέλει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει στο Κυπριακό». Η χρονική συγκυρία ευνοεί μια ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ παρά και τις τουρκικές ενστάσεις. Η Τουρκία έχει ρίξει όλη της τη διπλωματική προσπάθεια προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, κάτι που μπορεί να διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Από την άλλη, η Τουρκία θα επιδιώξει να βάλει τα ίδια εμπόδια που έβαζε και στο παρελθόν για την ευρωπαϊκή συμμετοχή στη διαδικασία του Κυπριακού. Εκτιμάται πως μέχρι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης-26ης Μαρτίου η Άγκυρα θα κινηθεί προσεκτικά στον χώρο της Ευρώπης.
Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι το κεφάλαιο ευρωτουρκικά θα κλείσει στη σύνοδο του Μαρτίου. Το πιο πιθανό είναι οι όποιες αποφάσεις να παραπεμφθούν στη σύνοδο του Ιουνίου, οπόταν το σκηνικό θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρο και σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ άρχισε να δέχεται πίεση από πλευράς ΗΠΑ για να υπάρξουν χειρονομίες προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Πιέσεις που δεν αποκλείεται να παίξουν ρόλο στις αποφάσεις που θα λάβει η Ένωση σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που επηρεάζουν τον ευρωτουρκικό διάλογο.