Η εκλογική μάχη σήμερα στην Ιταλία.

Η εκλογική μάχη σήμερα στην Ιταλία.

Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης

Ιταλία ψηφίζει σήμερα για να εκφράσει τις πολιτικές τις πεποιθήσεις με βασικό στοιχείο ,όπως λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ότι το 70% δεν αναγνωρίζεται στον άξονα δεξιά αριστερά και παίρνουν αποστάσεις από την πολιτική, καθότι δεν τους εκφράζει.

Εξάλλου μόνο  34% δηλώνει ότι ψηφίζει σύμφωνα με τις πολιτικές του πεποιθήσεις ενώ η πλειοψηφία απαιτεί από τα κόμματα να σέβεται να σέβονται τις προγραμματικές των δηλώσεις

Σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις  το 10 ,1%  δηλώνει  αναποφάσιστο, με μεγαλο ποσοστό  22,2% ,ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ,ενώ η αποχή καταγράφεται το 33,4 % , που εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η μεγαλύτερη στην μεταπολεμική Ιταλία.

Μια αποχή που είναι πολύ διαδεδομένη στους μεσήλικες,  στα στρώματα χαμηλού εισοδήματος, και στους ανέργους

Δύο είναι οι πιο σημαντικοί πολιτικοί  συνασπισμοί που συσπειρώνονται  οι Ιταλοί ψηφοφόροι

1.Η Κέντρο δεξιά(ΚΔ) που αποτελείται από κόμματα του Μπερλουσκόνι ‘Λιγκα του Σαλβινι και των Αδερφών της Ιταλίας των οποιων  ηγείται η Τζιορτζια  Μελόνι ,νεοφασιστικής προέλευσης.

2.Η Κεντροαριστερά(ΚΑ) του Δημοκρατικού κόμματος (PD) συνονθύλευμα παραδοσιακών αριστερών και χριστιανοδημοκρατών και εξ επαγγέλματος πολιτικών και των λεγομένων δικαίωματιστων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ΚΔ της καταλογιζουν το 46,5% ενώ η ΚΑ το 27,5 %.

Εκτός από τις δύο προαναφερθέντες δυνάμεις υπάρχει και το κόμμα των πέντε αστέρων, το οποίο στις τελευταίες εκλογές του 2018 έλαβε από μόνο του το 30 % των ψήφων.

Το κόμμα των πέντε αστέρων που ξεκίνησε την πορεία από το 2011 με ιδρυτή τον ηθοποιό Beppe Grillo  χαρακτηρίστηκε σαν ένα αντισυστημικό κινημα , και άντλησε στους ψήφους του από την ΚΑ. Το κόμμα αυτό στη συνέχεια παρουσίασε μια μεγάλη πτωτική  στάση της ταξεως του 22%   αλλά με την ανάληψη της ηγεσίας του από τον τεως Π/Θ Giuseppe CONTE  παρουσιάζει μια ανάκαμψή  και του καταλογίζουν το 13 με 14% . Υπενθυμίζουμε  ότι στον Conte χρεώθηκε η πτώση του Draghi .

Υπάρχει και ο λεγόμενος Τρίτος Πόλος  των  Calenda- Renzi, άσπονδων εχθρών και περιστασιακών πολιτικών φίλων ,που τους καταλογίζουν μεταξύ 6-7%

Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της Ιταλίας η ΚΔ  με ηγέτη την Georgia Meloni πρόκειται να λάβει την πλειοψηφία στη Βουλή και στην Γερουσία.

Οψόμεθα ,αλλά πάντα με γνώμονα ότι τα exit Paul στην Ιταλία δεν χαρακτηρίζονται από την ακρίβεια.

ΦΩΤΟ: imerisia.gr

Share this post