Η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημασία της για το κομματικό σύστημα της Ελλάδος

Η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημασία της για το κομματικό σύστημα της Ελλάδος

“Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το σημαντικότερο εκλογικό ρεύμα των πρόσφατων εκλογών”, εκτιμά  ο ιδρυτής της Public Issue και διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μαυρής*.   Σε ανάλυση για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα σημειώνει ” ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μείωση σε 59 από τις 60 ελάσσονες εκλογικές περιφέρειες (συμπεριλαμβανομένης εκείνης των ψηφοφόρων του Εξωτερικού). Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Ροδόπη, λόγω της μαζικής υπερψήφισής του από τη μουσουλμανική μειονότητα. Σε αμιγώς μουσουλμανικούς δήμους, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία (Αμαξάδες 62,2%, Σώστης 59,6%, Φιλλύρα 51,9%)”.  Επίσης, ο Γιάννης Μαυρής επισημαίνει: “Στις πρόσφατες εκλογές, ο ήδη «συρρικνωμένος» δικομματισμός της μνημονιακής περιόδου υποχώρησε θεαματικά στο 60,9%Αυτή η υποχώρηση όμως δεν είναι ισορροπημένη, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στη συντριβή του ενός πόλου του κομματικού συστήματος· εξέλιξη, που αναδεικνύει προς το παρόν τον άλλο εναπομείναντα πόλο (τη Νέα Δημοκρατία) σε εν δυνάμει κυρίαρχο. Φυσικά, αυτό δεν θα κριθεί σε μια ή δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε την ανάλυση του Γιάννη Μαυρή στον πιο κάτω σύνδεσμο

Οι εκλογικές μετατοπίσεις στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου – Γιάννης Μαυρής (mavris.gr)

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Ο Γιάννης Μαυρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961.

Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες. Είναι διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την εκλογική βάση των μεταπολιτευτικών πολιτικών κομμάτων.
Από το 1990 ασχολείται συστηματικά με τη θεωρία των πολιτικών κομμάτων, τη μελέτη της εκλογικής συμπεριφοράς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, την εμπειρική ποσοτική πολιτική και κοινωνική έρευνα, την έρευνα Κοινής Γνώμης, καθώς και τη θεωρία και την πρακτική των πολιτικών Δημοσκοπήσεων. Από το 1993 έως σήμερα, έχει σχεδιάσει, επιβλέψει και αναλύσει επιστημονικά περισσότερες από 1800 εμπειρικές ποσοτικές έρευνες ειδικών πληθυσμών και κοινής γνώμης. Στη δεκαετία του ’90, πραγματοποίησε στα Βαλκάνια (Αλβανία, Βουλγαρία & ΠΓΔΜ) σημαντικό αριθμό ερευνών πολιτικής κουλτούρας, εκλογικής συμπεριφοράς, καθώς και έρευνες πολιτικής ελίτ, κάποιες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά.

Στην περίοδο 1993-1994, διατέλεσε Διευθυντής Πολιτικών και Κοινωνικών ερευνών της εταιρείας ΚΕΜΕ και επιστημονικός υπεύθυνος στην Ελλάδα, για την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (Έρευνα Κοινής Γνώμης που εξακολουθεί να διεξάγεται σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Το 1995 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Πολιτικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Κοινής Γνώμης VPRC. Από το 1996 έως το 2003 διατέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ενώ από το Δεκέμβριο του 2004, μέχρι το Νοέμβριο του 2007, οπότε και παραιτήθηκε, κατείχε και τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ.

Το 2001 ίδρυσε την εταιρεία Public Issue. Από τον Δεκέμβριο του 2007 ασχολείται αποκλειστικά με τη διεύθυνσή της.
Στις ελληνικές Βουλευτικές εκλογές του 1996, πραγματοποίησε με το Ινστιτούτο VPRC την πρώτη δημοσκόπηση έξω από τις κάλπες (exit poll) της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΕΡΤ) και στις Κυπριακές Προεδρικές εκλογές του 2003, με την εταιρεία CYMAR την πρώτη δημοσκόπηση έξω από τις κάλπες (exit poll) της κυπριακής Δημόσιας Τηλεόρασης (ΡΙΚ). Στις ελληνικές Βουλευτικές εκλογές του 2004 και του 2007 εφάρμοσε με εξαιρετική επιτυχία και καθιέρωσε -παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που αρχικά προκάλεσε- την τηλεφωνική μέθοδο για την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου.
Έχει διατελέσει, κατά καιρούς, υπεύθυνος ερευνών και επιστημονικός συνεργάτης ερευνητικών προγραμμάτων, στα περισσότερα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας.

Ως αναλυτής εκλογών και ερευνών κοινής γνώμης έχει συνεργασθεί με σημαντικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και εφημερίδες. Από το 1993 έως σήμερα παραμένει εκλογικός αναλυτής στο ΡΙΚ. Από το 1993, έως το 2012, συνεργάσθηκε ως πολιτικός και εκλογικός αναλυτής με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, όπου έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 450 πολιτικές, κοινωνικές και εκλογικές αναλύσεις. Από το 1994 έως το 2000, διατέλεσε εκλογικός και πολιτικός αναλυτής στην ΕΡΤ, ενώ στο διάστημα 1996-2002 συνεργάσθηκε με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Από το 2004, έως τον Σεπτέμβριο του 2013, συνεργάσθηκε με τον ραδιοφωνικό και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πραγματοποιώντας και αναλύοντας τη μηνιαία έρευνα του Πολιτικού Βαρόμετρου.

Παράλληλα, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, έχει διδάξει: α) σε μεταπτυχιακό επίπεδο (2002-2004), θεωρία και πρακτική ερευνών κοινής γνώμης και δημοσκοπήσεων, στα τμήματα Επικοινωνίας & ΜΜΕ και Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. β) σε προπτυχιακό επίπεδο (2008-2009), θεωρία πολιτικών κομμάτων, ως Λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Share this post