Η «εκκωφαντική» σιωπή της ΕΔΥ

Η «εκκωφαντική» σιωπή της ΕΔΥ

Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) , αν λειτουργούσε με διαφάνεια και για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος , όφειλε , μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου( δικαστής Ε. Γαβριήλ) που ακύρωσε τον διορισμό της κυρίας Σόφης Μιχαηλίδου στη θέση διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), για λόγους ευθιξίας να παραιτηθεί.
Στην απόφαση της , ημερομηνίας 29. 4. 2020 , ( το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε https://ageliaforos.com/akefalo-to-gtp/ ) η δικαστής Ε. Γαβριήλ τονίζει : «κρίνεται ότι η δοθείσα εκ της ΕΔΥ αιτιολογία για την παραγνώριση του πλεονεκτήματος της αιτήτριας, δεν ήταν ούτε ειδική, αλλά ούτε και νόμιμη, αφού αντιστρατεύεται όλες τις πιο πάνω αναφερόμενες αρχές, περιοριζόμενη και μόνον στην καλύτερη απόδοση του ενδιαφερόμενου μέρους κατά την ενώπιον της προφορική συνέντευξη, που έχει ήδη κριθεί νομολογιακά, ότι δεν συνιστά ικανό στοιχείο για νόμιμο παραμερισμό του προβαδίσματος της αιτήτριας, λόγω του πλεονεκτήματος».
Κατά συνέπεια, προστίθεται, «κρίνεται ότι η ΕΔΥ άσκησε πλημμελώς τη διακριτική της ευχέρεια αποφασίζοντας την επιλογή του ενδιαφερόμενου μέρους για πλήρωση της επίδικης θέσης».
Παραίτηση των μελών της ΕΔΥ (Γεώργιος Παπαγεωργίου, πρόεδρος,  Αντώνης Βασιλειάδης, Αριστείδης Γιορδαμλής,
Δώρος Ηλιοδώρου και Ανδρέας Παπαδόπουλος)
, που είναι επιβεβλημένη, για το κύρος της Επιτροπής και την έξωθεν καλή της μαρτυρία ως θεσμού, δεν υπήρξε. Όμως , δεν είδαμε ούτε μια δημόσια απολογία για τα όσα της καταμαρτυρεί η απόφαση του Δικαστηρίου.
Αντιθέτως, από την πλευρά της ΕΔΥ υπάρχει «εκκωφαντική» σιωπή.
Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει ο πολίτης στην ΕΔΥ, της οποίας τα μέλη ακριβοπληρώνονται από τον ίδιο για να υπηρετούν το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον ; ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ !
Η απόφαση της ΕΔΥ ήταν ομόφωνη υπέρ της κ. Μιχαηλίδου και εναντίον της κ. Αλίκης Στυλιανού, η οποία προσέφυγε και δικαιώθηκε από το Δικαστήριο, και συνεπώς όλα τα μέλη της ΕΔΥ είναι συνυπεύθυνα. Άμοιρος ευθυνών δεν είναι ούτε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ας θυμηθεί τα όσα δήλωσε κατά τον διορισμό των μελών της ΕΔΥ. Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δεν επέκριναν την ΕΔΥ και τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος την διόρισε. Ίσως , λόγω της πανδημίας του κορονοϊού , η απόφαση του Δικαστηρίου να διέλαθε της προσοχής τους. Ίσως ,όμως, να υπάρχουν και άλλοι λόγοι…
Το φαινόμενο διορισμών από την ΕΔΥ , αλλά και την ΕΕΥ, που πέφτουν στα Δικαστήρια, είναι δυστυχώς διαχρονικό και με πολλές αμαρτίες.
Έχει να κάνει, παρά τα «παχιά λόγια» των εκάστοτε κυβερνήσεων για αξιοκρατία, με τις πελατειακές σχέσεις, την εξυπηρέτηση και τις συναλλαγές μεταξύ των κομμάτων. Γι’ αυτό –και όχι από αντικειμενικότητα-διορίζονται και μέλη εκτός του κυβερνώντος κόμματος.
Φαίνεται όμως ότι πάσχει ευρύτερα το σύστημα, αφού οι δύο Επιτροπές μπορούν να παρακάμπτουν τις δικαστικές αποφάσεις και να κάνουν και πάλι το δικό τους. Είναι ως να είναι περιβεβλημένες με «το αλάθητο του Πάπα».
Είναι καιρός να αφυπνιστούν όλοι για να αλλάξει πραγματικά η κατάσταση. Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει ανέξοδες υποσχέσεις, που στο τέλος δεν υλοποιούνται.
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

ΣΗΜ: Η ΕΔΥ ειδοποίησε προχθές την κ. Μιχαηλίδου να αποχωρήσει από την θέση της στο ΓΤΠ και όρισε ως αναπληρωτή διευθυντή τον γ.δ. του ΥΠΕΣ, Κύπρο Κυπριανού . Στο παρελθόν αναπληρωτής οριζόταν ο πρώτος στην ιεραρχία   , μετά τον διευθυντή,  λειτουργός του ΓΤΠ.  Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΔΥ, στις 30 Μαΐου, θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου. Ίδωμεν…

Share this post