Η Εκκλησία Σερβίας εκλέγει τον 46ο Πατριάρχη της

Η Εκκλησία Σερβίας εκλέγει τον 46ο Πατριάρχη της

Σε μια κρίσιμη περίοδο, λόγω των πιέσεων της Μόσχας να μην αναγνωριστεί η ΟΑΕ Ουκρανίας και της προσπάθειας, μετά την  Συμφωνία των Πρεσπών (12 Ιουνίου 2018) να αποκτήσει αυτονομία ή αυτοκεφαλία η Εκκλησία η     Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, οι Ιεράρχες της Εκκλησίας Σερβίας συνέρχονται από το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Σάββα , στο Βελιγράδι, για να εκλέξουν τον νέο Πατριάρχη σε διαδοχή του Ειρηναίου  , ο οποίος απεβίωσε από τον κορονοϊό. 

Ο νέος Πατριάρχης θα είναι ο 46ος στην ιστορία της Εκκλησίας Σερβίας. Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς , αν και θέλει να προωθήσει Ιεράρχη της εμπιστοσύνης του , η επιρροή του είναι περιορισμένη. Ο Σέρβος πρόεδρος έχει κατά νουν  τα γεγονότα στο γειτονικό Μαυροβούνιο και την πίεση των διαπραγματεύσεων για το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο επίσκοπος Bergac-Petrovac και ο Rmanj στη γειτονική Βοσνία είπαν : «Όσο ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σταυρώνεται, ξέρω ότι τα πάμε καλά. Όταν σιωπούν, ξέρω ότι κάτι δεν είναι σωστό και ότι θα εξαφανιστούμε. Η σταύρωση του Βούτσιτς είναι η ανάστασή μας! “

Έπειτα, υπάρχει ο Επίσκοπος Γκριγκόριτζ, ο 52χρονος αρχηγός της Σερβικής Ορθόδοξης Επισκοπής του Ντίσελντορφ και ολόκληρης της Γερμανίας. 

Ο Σ έρβος Επίσκοπος στην Γερμανία Γκριγκόριτζ

Ο Grigorije έχει αναδειχθεί ως ειλικρινής κριτικός του κανόνα του Προοδευτικού Κόμματος, αλλά δεν είναι συμπαθής στα  φιλοκυβερνητικά  μέσα ενημέρωσης. Στις 15 Φεβρουαρίου, έγραψε στον λογαριασμό Twitter της επισκοπής ότι «είναι απαράδεκτο η πολιτική και το κράτος να παρεμβαίνουν στις εκλογές του νέου μας πατριάρχη».  «Ο Χριστός μας διδάσκει   ότι ουδείς  μπορεί να υπηρετήσει δύο δασκάλους (κυρίους) », έγραψε .

 

 

Ο Grigorije είναι ένας από τους πολλούς επισκόπους που θεωρούνται υποψήφιοι για τη θέση. Οι άλλοι είναι ο Μητροπολίτης Μπάτσκας Irinej (Μπούλοβιτς , με σπουδές στην Ελλάδα), ο οποίος φέρεται ως ο εκλεκτός της  Μόσχας, ο  Επίσκοπος Porfirije, Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα , ο επίσκοπος Jovan της Sumadija, μια από τις μεγαλύτερες επισκοπές  και ο Επίσκοπος Joanikije, επί του παρόντος διαχειριστής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

Ο Ειρηναίος Μπούλοβιτς

 

*Αναλυτικά διαβάστε στον σύνδεσμο

 

Serbian Church Picks Patriarch, Politics in Play | Balkan Insight

 

 

 

Share this post