Η Εκκλησία Μόσχας ετοιμάζει την οριστική ρήξη με την ανά τον κόσμο Ορθοδοξία

Η Εκκλησία Μόσχας ετοιμάζει την οριστική ρήξη με την ανά τον κόσμο Ορθοδοξία

του Κώστα Ονισένκο*

Η Ιερά Σύνοδος που έγινε το τελευταίο διήμερο  στη Μόσχα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Ρωσική Εκκλησία θα επιχειρήσει την τελική ρήξη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συνολικά με την παγκόσμια ορθοδοξία.

Η Σύνοδος έγινε  ενόψει της Αρχιερατικής Συνόδου -που αναμένεται στα μέσα του ερχόμενου Νοεμβρίου- στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, το Πατριαρχείο Μόσχας θα κηρύξει «εκτός νομιμότητας» τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας -που δημοσιεύτηκαν χθες – επιβεβαιώνουν αυτές τις προθέσεις.

Βεβαίως, ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από το συγκεκριμένο κείμενο είναι ότι “έπεσαν οι μάσκες “του Πατριαρχείου Μόσχας όσον αφορά στην δήθεν «ανεξαρτησία» της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας.

Μέσα από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Μόσχα θεωρεί ως «κανονικό έδαφος» της Εκκλησίας της την Ουκρανία, και μάλιστα υπογραμμίζει ότι “ο Βαρθολομαίος έπρεπε να είχε ζητήσει την άδεια του Κύριλλου προκειμένου να επισκεφτεί την Ουκρανία”.

Άρα, μετά και από αυτή την απόφαση -η οποία λήφθηκε με την συμμετοχή και τη συμφωνία του Ονούφριου- κανένας λόγος για «ανεξαρτησία» της θρησκευτικής οργάνωσης στην Ουκρανία, στην οποία προΐσταται ο Ονούφριος, δεν μπορεί να γίνεται.

Ειδικότερα, το επίμαχο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρει τα εξής:

«Οι μετέχοντες στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έγινε στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2021, αποφάσισαν να αναγνωρίσουν την άφιξη στο Κίεβο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου με τους συνοδούς του, χωρίς πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριου και των νόμιμων ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως σοβαρή παράβαση των κανόνων και συγκεκριμένα του 3ου Κανόνα της Σαρδικής Συνόδου και του 13ου Κανόνα της Συνόδου της Αντιοχείας.

Η Σύνοδος καταδίκασε τις συνεχιζόμενες αντικανονικές πράξεις του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως με στόχο την καταστροφή της ενότητας της Ορθοδοξίας και σημείωσε επίσης την καθαρά πολιτική φύση της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία αποκαλύπτει την εξάρτησή του από δυνάμεις εξωτερικές της Εκκλησίας.

Διατηρώντας με ευγνωμοσύνη τη μνήμη για τα επιτεύγματα της Αγίας Κωνσταντινουπολίτικης Εκκλησία στο θέμα του διαφωτισμού των Ρως με το Φως της Πίστης του Χριστού, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τόνισαν ότι οι ευγενείς πράξεις των πάντα αξέχαστων Αγίων Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης στο παρελθόν, δεν δικαιολογούν τα τωρινά (σε σχέση με τους Ιερούς Κανόνες) εγκλήματα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος υποστήριξε το σχίσμα και μπήκε σε εκκλησιαστική κοινωνία με τα άτομα που ονομάζουν εαυτούς ως ορθοδόξους αρχιερείς, αλλά δεν έχουν κανονική χειροτονία”.

Η Ιερά Σύνοδος σημείωσε ότι “ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έχοντας υποστηρίξει το σχίσμα στην Ουκρανία, έχασε την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων πιστών”.

Σε συνθήκες όπου η πλειοψηφία των Ορθοδόξων πιστών στον κόσμο “δεν είναι σε εκκλησιαστική κοινωνία μαζί του, δεν έχει πλέον το δικαίωμα να μιλήσει εξ ονόματος όλης της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και να εκπροσωπήσει τον εαυτό του ως ηγέτη της», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πνευματικό Μέτωπο #2
Η Ρωσική Εκκλησία ψάχνει για «χρήσιμους ηλίθιους» ανάμεσα στους ιεράρχες άλλων Εκκλησιών, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να παραβούν τους Εκκλησιαστικούς Κανόνες και να έρθουν σε σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σκοτεινά σχέδια της Μόσχας. Στα μέσα του ερχόμενου Νοεμβρίου ενδεχομένως το Πατριαρχείο Μόσχας θα επιχειρήσει την τελική ρήξη με την παγκόσμια Ορθοδοξία.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις του συγγραφέα τους.

ΦΩΤΟ: patriarchia.ru

Share this post