Η Εκκλησία Ελλάδος αποδοκίμασε τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο

Η Εκκλησία Ελλάδος αποδοκίμασε τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο

«ΑΦΟΡΙΣΕ» ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΧΑΡΔΑΛΙΑ.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος αντέδρασε  άμεσα και αποδοκίμασε την ενέργεια του σχολάζοντος Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προχώρησε σε μία πρωτοφανή όσο και άκυρη ενέργεια ανάγνωσης «αφορισμού» εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη , της Υπουργού Παιδείας , Νίκη Κεραμέως, και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά.
Σε ανακοίνωση της η Ι.Σ. αναφέρει ότι «ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : ¨Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».
Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».
Ο κ. Αμβρόσιος -που είχε προ ημερών απειλήσει με «αφορισμό» την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τα μέτρα της Πολιτείας που αφορούν στην αποτροπή εξάπλωσης του ιού και μέσω των εκκλησιών- προχώρησε μετά το πέρας της  Λειτουργίας στον Ι. Ν. Φανερωμένης στο Αίγιο σε… ανάγνωση αφορισμού εναντίον τόσο της υπουργού αλλά και των Κυρ. Μητσοτάκη και του Ν. Χαρδαλιά.
Ο πρώην Καλαβρύτων ανέφερε: : «Όσα δέσετε πάνω στη γη θα είναι δεμένα στον ουρανό, και όσα λύσετε πάνω στη γη θα είναι λυμένα στον ουρανό. Ο Αφορισμός είναι αγιογραφικώς κατοχυρωμένος διά στόματος του Σωτήρος Χριστού».

Ο κ. Αμβρόσιος έκανε πράξη τις απειλές που εξαπέλυσε πριν από τρεις μέρες εναντίον της Υπουργού Παιδείας σχετικά με τις δηλώσεις της για τη μετάδοση του κορονοϊού και μέσω του σάλιου. Ωστόσο, ο μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων δεν περιορίστηκε στον αφορισμό της κ. Κεραμέως αλλά επεκτάθηκε και στον αφορισμό του Πρωθυπουργού και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.
Παρότι την ώρα της ανάγνωσης του αφορισμού,αρκετοί πιστοί αποχώρησαν από τον ναό ,  ο κ. Αμβρόσιος δεν πτοήθηκε και συνέχισε να αφορίζει.

Share this post