Η εκδοχή του υπουργού Εξωτερικών για το Αιγυπτιακό αγγείο

Η εκδοχή του υπουργού Εξωτερικών για το Αιγυπτιακό αγγείο

 

Θέμα δεοντολογίας για το ΚΥΠΕ θέτει η βουλευτής Άννα Θεολόγου

 

Στον διπλωμάτη κ. Διονύση Διονυσίου έδωσε τον λόγο στην σημερινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εξωτερικών , Ιωάννης Κασουλίδης , όταν τον ρωτήσαμε για το αρχαίο Αιγυπτιακό αγγείο, το οποίο χρονολογείται στον 13ο αιώνα π.Χ. στα χρόνια του Φαραώ Ραμσή Β΄ της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου. Το αγγείο θα προσφέρει στις 20 του μηνός στην Λευκωσία ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον Αιγύπτιο ομόλογο του Abdel Fattah el-Sisi.
Ιδού τι λέχθηκε
Δ. Διονυσίου: Είναι από αλάβαστρο . Έγινε μια διαδικασία από το Τμήμα Αρχαιοτήτων προς την Αστυνομία. Ακολούθησε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με το Τμήμα Αρχαιοτήτων , την Αστυνομία και το Τμήμα Τελωνείων , προχώρησε το ζήτημα . Βρέθηκε το αγγείο.
Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Ήλθε από την Αίγυπτο το αγγείο
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ: Είστε βέβαιο ότι εισήχθη από την Αίγυπτο;
Δ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ: Έγινε αστυνομική έρευνα με μαρτυρίες, καταθέσεις, εντάλματα κλπ και το θέμα ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ Κύριε υπουργέ , υπάρχουν πληροφορίες ότι το αγγείο δεν εισήχθη παράνομα στην Κύπρο. Βρέθηκε σε παράνομη ανασκαφή σε τάφο στην τοποθεσία Χασάν Αγά στα Κούκλια της Πάφου
Δ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ: Το θέμα το ανέλαβε η Αστυνομία
Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ Ο κ. Βικέτος πρέπει να συγχύζει το Αιγυπτιακό αγγείο με ένα αγγείο , που υποτίθεται ότι βρέθηκε στην συλλογή κάποιου Κυπρίου , το οποίο έσπασε .
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ : Η Αίγυπτος υπέβαλε αίτημα δικαστικής αρωγής αναφέρεται σε αυτό από ποιο μουσείο ή νόμιμη συλλογή ή χώρο ανασκαφής λείπει το συγκεκριμένο αγγείο;
Ι.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Μη με ρωτάς . Δεν ξέρω εγώ.
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ: Επειδή είπατε ότι συγχύζω δύο διαφορετικά πράγματα, παρακαλώ πείτε μου για το αγγείο , που κατ’ εσάς εισήχθη παρανόμως , δεν πρέπει να οδηγηθεί στο Δικαστήριο ο παράνομος εισαγωγέας;
Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ Μπορεί να είναι Αιγύπτιος. Δεν ξέρω ποιος είναι.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου θέτει θέμα για το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σημειώνοντας ότι δεν μετέδωσε είδηση για δηλώσεις της στην Βουλή αναφορικά με το θέμα του αγγείου.

Η επιστολή παρατίθεται:
Προς: Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Διευθυντή ΚΥΠΕ
Πρόεδρο της Αρχής Δημοσιογραφικής
Δεοντολογίας
Κοιν. Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Λευκωσία, 10/11/2017

Θέμα: Κριτήρια ως προς τη μετάδοση δηλώσεων αξιωματούχων του Κράτους

 

Αγαπητοί Κύριοι,

Στις 8/11/2017 προέβηκα σε δηλώσεις σε σχέση με το αρχαίο αιγυπτιακό αγγείο το οποίο εντοπίστηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας ημερ.17/10/2017 από το ΤΑΕ Λάρνακας. Οι δηλώσεις μου αφορούσαν καταγγελίες ότι το εν λόγω αγγείο εντοπίστηκε μετά από παράνομη ανασκαφή στην περιοχή Χασάν Αγάν στα Κούκλια της Πάφου.

Περαιτέρω σας ενημέρωσα μέσω των δηλώσεων μου, για την αποστολή επιστολών προς τα αρμόδια τμήματα (Αστυνομία Κύπρου, Κυπριακό Μουσείο, Τμήμα Αρχαιοτήτων) και επειδή δεν έχω πάρει καμία απάντηση, έχω προβεί στην εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Μετά λύπης μου ωστόσο, έχω παρατηρήσει ότι δεν έχουν μεταδοθεί οι δηλώσεις μου για το θέμα αυτό ενώ το ΚΥΠΕ ανάρτησε όλες τις δηλώσεις της συγκεκριμένης μέρας.

Ως εκ τούτου παρακαλώ όπως με ενημερώσετε με ποιο κριτήριο μετέδωσαν δηλώσεις άλλων για άλλα θέματα και όχι τη συγκεκριμένη δήλωση; Μήπως το θέμα άπτεται λιγότερου δημόσιου ενδιαφέροντος;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
Άννα Θεολόγου
Βουλευτής Συμμαχίας Πολιτών

 

ΦΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ : Christos Avraamides

Share this post