Η εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική στην συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Η εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική στην συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟ

Επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, στο Βατικανό, πραγματοποίησε  ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, κατόπιν προσκλήσεως του Πάπα Φραγκίσκου.

Στο πλαίσιο της επισκέψεως ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο, στον οποίο παρουσίασε το πολυμερές ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο που αναπτύσσει το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο, τα αντικειμενικά προβλήματα  και τις  αναφυόμενες δυσκολίες,  λόγω της εισπήδησης του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, η οποία αποτελεί Κανονικό έδαφος του δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Αυτό έγινε ως αντίποινα της Μόσχας για την μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου από τον Πατριάρχη Θεόδωρο.   

 Οι κύριοι Φραγκίσκος και Θεόδωρος Β΄  επεσήμαναν ότι «στην παρούσα χρονική περίοδο, όπου ο πόλεμος, όπως συμβαίνει στην αυταρχικώς βαλλομένη μαρτυρική Ουκρανία, η φτώχεια και η εξαθλίωση, η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό πρόβλημα, η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική ανισότητα, η προστασία της παιδικής ηλικίας και της γυναίκας, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η κρίση αρχών και αξιών κ.α., ο κοινός αγώνας όλων αποτελεί μονόδρομο, πρωτίστως των πνευματικών ταγών, για την προώθηση της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης των λαών, με  επίγνωση ότι η ίδια η ζωή της Εκκλησίας είναι η μεγάλη επανάσταση στον χώρο των ανθρωπίνων σχέσεων, της προστασίας, της ιερότητος και της ωραιότητος του προσώπου και της αναδείξεως του εν Χριστώ αιωνίου προορισμού του».

Στην συνάντηση παρέστησαν ο Καρδινάλιος κ.Kurt Koch, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, ο  Επίσκοπος κ. Brian Farell και ο Πανοσιολογιώτατος Monsignor Andrea Palmieri, Γραμματεύς και Υπογραμματεύς αντιστοίχως του ανωτέρω Συμβουλίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουϊνέας κ.Γεώργιος, Μποτσουάνας κ.Γεννάδιος και Ναυκράτιδος κ.Παντελεήμων και η Ερίτιμος κ.  Αικατερίνη Σοφιανού, Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου.

ΦΩΤΟ: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Ο Πάπας Φραγκίσκος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του  Πάπα και Πατριάρχη  Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’ και των μελών της συνοδείας του. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας,  ο Πάπας θα δεχθεί εντός της εβδομάδας τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, ο οποίος στην συνέχεια θα μεταβεί στο Φανάρι και θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

ΣΗΜΕΡΑ,  στην ομιλία του προς τους πιστούς, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας κατήγγειλε  τη βία στην Ουκρανία και έκανε θερμή  έκκληση για ειρήνη, υπενθυμίζοντας τον μεγάλο πόνο, που υπέστη ο ουκρανικός λαός, καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται, για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο.

Επίσης, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη λύπη του για την βία στο Περού και τα τραγικά γεγονότα στη Μιανμάρ, υπενθυμίζοντας συγκεκριμένα τις επιθέσεις σε χώρους λατρείας, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου εμπρησμού και της καταστροφής της Καθολικής Εκκλησίας της Παναγίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Τσαν Ταρ, έναν από τους παλαιότερους και σημαντικότερους τόπους λατρείας της χώρας.

ΦΩΤΟ: vaticannews.va

Share this post