Η εφαρμογή CovScan Cyprus στην υπηρεσία πολιτών και επιχειρήσεων

Η εφαρμογή CovScan Cyprus στην υπηρεσία πολιτών και επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για βέλτιστη διαχείριση της πανδημίας, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής θέτει στην υπηρεσία πολιτών και επιχειρήσεων την εφαρμογή «CovScan Cyprus», η οποία επιτρέπει τον έλεγχο της εγκυρότητας των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Η εφαρμογή «CovScan Cyprus» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό Android (για εκδόσεις νεότερες από Android 8.1), ενώ διατίθεται δωρεάν μέσω του Google Play.

Σαρώνοντας τον κωδικό QR που αναγράφεται στο πιστοποιητικό, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, η εφαρμογή παρουσιάζει το αποτέλεσμα του ελέγχου εγκυρότητας. Υπάρχουν τρία επίπεδα ελέγχου:

  • Πράσινο: το πιστοποιητικό είναι «Έγκυρο» και σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από τη νόσο Covid19.
  • Κίτρινο: το πιστοποιητικό είναι «Έγκυρο» και σημαίνει πως ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση (RT-PCR ή antigen rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα.
  • Κόκκινο: το πιστοποιητικό είναι «Μη έγκυρο».

Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Πιστοποιητικά COVID, στην Κύπρο ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ 1 χρόνο από την ημερομηνία της πρώτης δόσης.
  • Το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ 6 μήνες από την ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος.
  • Το πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης COVID-19 με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και η εργαστηριακή εξέταση COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) έχουν ισχύ 72 ώρες από την ώρα δειγματοληψίας.

Σημειώνεται πως η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα και ημερομηνία γεννήσεως του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων.

Η αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού εργαλείου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην προστασία της δημόσιας υγείας και παράλληλα, στην ομαλή, και κυρίως, στην ασφαλή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.

*Για τον οδηγό χρήσης και συχνές ερωτήσεις για την εφαρμογή διαβάστε ΕΔΩ

CovScanFAQs Οδηγός χρήσης by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post