Η ΕΕ εξετάζει την απαγόρευση ρωσικών πτήσεων

Η ΕΕ εξετάζει την απαγόρευση ρωσικών πτήσεων

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Θα προτείνω ορισμένες ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το SWIFT”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την απαγόρευση των ρωσικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Ένα νέο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, Κυριακή, καθώς ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των «27».

Πολλές χώρες έχουν ήδη λάβει την απόφαση μεμονωμένα, αλλά ένα μέτρο σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του νέου πακέτου κυρώσεων.

Το Βέλγιο αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο του για όλες τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, με μήνυμά του στο Twitter, τονίζει: “Οι ευρωπαϊκοί μας ουρανοί είναι ανοιχτοί ουρανοί. Είναι ανοιχτοί για εκείνους που συνδέουν τους ανθρώπους, όχι για εκείνους που επιδιώκουν να επιτεθούν βάναυσα.

Η Σουηδία ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε σήμερα ένας υπουργός της σουηδικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Χανς Ντάλγκρεν δήλωσε στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο SR ότι η χώρα του θα ασκήσει, επίσης, πιέσεις για το κλείσιμο του εναέριου χώρου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία απαγόρευσε πριν λίγες ημέρες στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot να εκτελεί δρομολόγια προς τη χώρα.

Η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) προετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης, τα οποία στοχεύουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες σε αντίποινα για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της SWIFT, που αναμένει λεπτομερώς τα στοιχεία των τραπεζών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τις επίσημες οδηγίες».

Τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα, είπε πως: «θα προτείνω ορισμένες ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το SWIFT και να μην μπορούν να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση του πολέμου. Οι τράπεζες αυτές δεν θα είναι σε θέση να κάνουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».

https://twitter.com/vonderleyen/status/1497694812018991112?s=20&t=lobmLdajVqjEjMtmQAqQuA

Share this post