Η Ε.Ε. αλληλέγγυα σε Κύπρο – Ελλάδα

Η Ε.Ε. αλληλέγγυα σε Κύπρο – Ελλάδα

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Σοβαρές ανησυχίες για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να εκφράσουν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) και θα δεσμευθούν πως θα «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο (το οποίο εφόσον υιοθετηθεί, θα προωθηθεί στην Σύνοδο Κορυφής) η Ε.Ε. :
– θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ».
-Οι «28» θα επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια, που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι “δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας»
Κύπρος και Ελλάδα ενέτειναν τις προσπάθειές τους στο διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξη της Ευρώπης και να μπει ένα τέλος στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος, «έστρωσαν τον δρόμο» για την αναφορά της «τουρκικής προκλητικότητας» στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων της ερχόμενης Συνόδου Κορυφής.
Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, προέβησαν σε μία συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας των κοινών θέσεων των δύο χωρών διμερώς προς τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά και μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών για τις «προκλητικές και παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, πιο συγκεκριμένα, στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως «παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση». Σημείωσε ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή «ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής».

 

  Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου και Λουξεμβούργου
ΦΩΤΟ Χρ. Αβρααμίδης
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ. Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος, εξίσου και η ΑΟΖ καθεμίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει από εδώ και πέρα «συνολικά η ΕΕ να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες».

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία απαντά στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε πει πως όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου θα έχει συνέπειες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, “από πλευράς μας τα μηνύματα που δίνονται από το πιο ψηλό επίπεδο είναι πολύ καθαρά. Διατηρούμε την αποφασιστική στάση μας σε αυτό το θέμα”.

Share this post