Η διπλή γιορτή: Ευαγγελισμός & Επέτειος 1821

Η διπλή γιορτή: Ευαγγελισμός & Επέτειος 1821

«Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον (= η αρχή, η βάση), και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις, ο Υιός του Θεού, Υιός της Παρθένου γίνεται, και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται. Διό και ημείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμεν, Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου».

Ο απανταχού Ελληνισμός , μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, γιορτάζει σήμερα την εκκλησιαστική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια από τις θεομητορικές εορτές της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Τιμάται από την Εκκλησία στις 25 Μαρτίου, και στον ελληνικό χώρο συμπίπτει με τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Σήμερα  γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Ευάγγελος και Ευαγγελία.

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθιερώθηκε γύρω στον 4ο αιώνα και μετά τον ορισμό της εορτής των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.  Μεταξύ των δύο αυτών εορτών υπάρχει στενή σχέση και έπρεπε ο εορτασμός του Ευαγγελισμού να τοποθετηθεί 9 μήνες πριν από τη Γέννηση του Χριστού, δηλαδή στις 25 Μαρτίου.

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.


Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Στη συνέχεια ακούστε εκκλησιαστικούς ύμνους της εορτής του Ευαγγελισμού από τους μακαριστούς εξαίρετους  μακαριστούς πρωτοψάλτες Θρασύβουλο Στανίτσα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Σπύρο Περιστέρη της Μητρόπολης Αθηνών , καθώς και από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο.

Απεστάλη εξ ουρανού Γαβριήλ…Δοξαστικό Ευαγγελισμού – Θρ. Στανίτσας
https://www.youtube.com/watch?v=vsQ-LAYsPHQ&t=48s

Ευαγγελίζου γη-[ερμ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ Σπύρος]

https://www.youtube.com/watch?v=eeAoW_rYhaM

ΑΠΕΣΤΑΛΗ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ

https://www.youtube.com/watch?v=zzMZl-jg4_w&t=65s

Βημόθυρο με την παράσταση του Ευαγγελισμού από την Μονή Σινά

Επίσης , ο Μέγας πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Γεώργιος Τσέτης, “Τη Υπερμάχω” και άλλους ύμνους της Μ. Τεσσαρακοστής.

https://www.youtube.com/watch?v=w4yQcufRAyY

Στην φωτογραφία Άγγελος Ευαγγελισμού, αντίγραφο τοιχογραφίας από τον Ναό των Αγίων Θεοδώρων στον Μυστρά.  Το ψηφιδωτό του Ευαγγελισμού είναι από την Μονή Δαφνιού , στην Αττικ

Share this post