Η δημοκρατία στο βούρκο

Η δημοκρατία στο βούρκο

Του Γιάννη Πιερίδη*

Αποκαλυπτικό έγγραφο για τα εσωκομματικά της ΕΔΕΚ – Αγγελιαφόρος

Είναι πραγματικά απογοητευτικό  ότι εν έτι 2022 η πολιτική ηγεσία του τόπου συζητεί και πιθανολογείται ότι θα περάσει κατά πλειοψηφία, την  τελευταία πρόταση του M. Σιζόπουλου για τροποποίηση του Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου. Με λίγα λόγια η πρόταση προωθεί την αφαίρεση του δικαιώματος μέλους του κόμματος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν πιστεύει ότι η ηγεσία του καταστρατηγεί το Καταστατικό του κόμματος που στην πράξη αποτελεί το “Σύνταγμα״ του. Έτσι η ηγεσία θα μπορεί να δρα  κατά το δοκούν και αυθαίρετα να εγγράφει ή να διαγράφει μέλη, να παρακάμπτει τους κανόνες και τις αποφάσεις και να καθίσταται η αρχή του ενός ή των ολίγων εκλεκτών.  Αυτή την πρακτική ακολούθησε τα τελευταία χρόνια ο Μ. Σιζόπουλος και τώρα προσπαθεί να την κάνει θεσμό του κράτους και κοινή πρακτική όλων των κομμάτων.

Για βοήθεια του προσέτρεξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της βουλής Δημήτρης Δημητρίου. Με μια τροπολογία που παραπέμπει την πρωτοβάθμια κρίση στον Έφορο Τήρησης του Μητρώου των Πολιτικών Κομμάτων στον οποίο η υφιστάμενη νομοθεσία δεν δίνει καμιά τέτοια εξουσία. Και γιατί ένας υψηλόβαθμος Δημόσιος Υπάλληλος και με ποια προσόντα θα κρίνει τη διαφορά που μπορεί να έχει ένα μέλος με την ηγεσία του κόμματος του για την ορθή εφαρμογή του Καταστατικού ενός κόμματος; Ακόμα πιο απογοητευτικό είναι να βλέπεις ένα σαραντάρη βουλευτή ο οποίος, αφού αντιτάχθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά την συζήτηση της πρότασης και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει, να κάνει μια τεράστια κωλοτούμπα για να ικανοποιήσει τα σχέδια του Αρχηγού και να προτείνει τροποποίηση που θα αποτελέσει το φύλλο συκής για τις πομπές της Βουλής. Περιμέναμε από τους νέους βουλευτές μας να έχουν μια πιο δημοκρατική και ορθολογική προσέγγιση το θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία για να βγούμε σιγά-σιγά από το τέλμα στο οποίο μας έριξαν διαχρονικά η διαφθορά, η ανικανότητα, η προχειρότητα, ο άκρατος συντηρητισμός και ο κομματικός πατριωτισμός.

Επί της ουσίας η τροπολογία Σιζόπουλου/Δημητρίου περιορίζει την δυνατότητα προσφυγής στην Δικαιοσύνη μόνο σε θέματα οικονομικής διαχείρισης των κομμάτων. Εκεί όπου η επιστήμη της απάτης έχει φτάσει στο ύψος των  Ιμαλαίων με τον σχεδιασμό διεφθαρμένων μεγαλοεπιχειρηματιών και πολιτικών και με την βοήθεια πολλών από τους τεχνοκράτες του αντικειμένου. Για τα άλλα θέματα η προσφυγή πρέπει να περάσει από το μύλο ενός δημόσιου υπαλλήλου εξαρτώμενου από το πολιτικό σύστημα ο οποίος πρέπει να εκδώσει απόφαση εντός 45 ημερών. Εν τω μεταξύ ο ελεγχόμενος Αρχηγός θα μπορεί να οργανώσει συνέδρια, να  χαλκεύσει Μητρώα Μελών, να διενεργήσει εκλογές, να παρακάμψει όργανα και αποφάσεις και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Και καλά κρασιά!

Αλήθεια πού πάμε; αντί να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την λειψή δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων πάμε να τα μετατρέψουμε σε θεσμοθετημένα κύτταρα αντιδημοκρατικής λειτουργίας και ασυδοσίας των αρχηγών τους;

Και η αντιπολίτευση τί κάνει; Το παλεύει ή μήπως αφέθηκε στις αγκάλες του “μπορεί κάποια στιγμή να το αξιοποιήσουμε και εμείς״; Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Ακούω ότι βουλευτής που δεν δέχεται να κάτσει μύγα στο σπαθί του στηρίζει την τροπολογία Σιζόπουλου χωρίς να την έχει διαβάσει. Επειδή είναι φίλος. Να ζήσουν να χαίρονται την φιλία τους.

Οι πνευματικοί άνθρωποι πού χάθηκαν; Οι Αντιστασιακοί και οι “αντιστασιακοί;״ Οι ακαδημαϊκοί, οι λογοτέχνες, οι καλλιτέχνες, οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οργανώσεις των καθηγητών και των δασκάλων τί θα διδάξουν αύριο στα παιδιά και τα εγγόνια μας; Κρύψετε να περάσουμε; Να πιστέψουμε ότι έχει αμβλυνθεί όλων η Δημοκρατική Συνείδηση ή ότι ένα ανίκητο σκουλήκι κατατρώει το σώμα της Δημοκρατίας και βασανιστικά σύρει τον τόπο στην πλήρη απαξίωση φορέων και θεσμών;

Ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Γενική Εισαγγελία πως τοποθετούνται στην προσπάθεια περιορισμού της δυνατότητας του πολίτη να διεκδικεί από το δικαστήριο το δίκαιο του;

 Άφησα τελευταίους τους ΕΔΕΚίτες. Προς τιμή τους οι βουλευτές μας Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους αντιστέκονται και σώζουν την αξιοπρέπεια της ΕΔΕΚ. Οι αξιωματούχοι και οι πρώην αξιωματούχοι της ΕΔΕΚ τι κάνουν όταν ο Μ. Σιζόπουλος σύρει την ΕΔΕΚ στην ανυποληψία; Μήπως η ΕΔΕΚ τους ενδιαφέρει, όταν κατέχουν κομματικό πόστο ή κανένα Υπουργείο; Τώρα που διακυβεύεται η δημοκρατική λειτουργία της ΕΔΕΚ έχουν υποχρέωση να τοποθετηθούν καθαρά. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουν. Τώρα θα μετρηθούν τα γράδα όλων μας.

Υ.Γ

Σε ανακοίνωση του ο Μ. Σιζόπουλος στις 10/11/21 προκειμένου να δικαιολογήσει την πρόταση του αναφέρει επί λέξει:  “Ναι οικονομική διαφάνεια, ναι ισχυρός έλεγχος των οικονομικών δραστηριοτήτων των κομμάτων, αλλά και από την άλλη πλευρά προστασία των κομμάτων για να μπορούν να λειτουργούν στη βάση του καταστατικού τους με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο. “ Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ αυτή η τοποθέτηση αποτελεί την επιτομή της διαστρέβλωσης των γεγονότων. Αν χρειαστεί θα επανέλθω.

Γιάννης Πιερίδης  είναι πρώην  μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ/ Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post