Η διαρροή των επιστολών της Άννας Αριστοτέλους

Η διαρροή των επιστολών της Άννας Αριστοτέλους

 

Του Α. Βικέτου

Είναι δικαίωμα και χρέος των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως ( έντυπων και ηλεκτρονικών) να αποκαλύπτουν θέματα , που κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν,  και να αποκαλύπτουν έγγραφα για ζητήματα μείζονος σημασίας, τα οποία επηρεάζουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο την κοινή γνώμη. Εξάλλου, όπως έχει λεχθεί , “σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης”. 

Δυστυχώς , στην Κύπρο “βασιλεύει” η επιλεκτική διαρροή. Μάλιστα, για να μην δοθούν έγγραφα στην δημοσιότητα πολλά έγγραφα χαρακτηρίζονται καταχρηστικά ως “απόρρητα”, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Κυπριακό. Έγγραφα της ελληνοκυπρικής πλευράς  , που είναι στην κατοχή της τουρκοκυπριακής, της Άγκυρας , του ΟΗΕ, της Ρωσίας και άλλων ξένων κυβερνήσεων και οργανισμών , τα αγνοεί ο άμεσα ενδιαφερόμενος λαός. Σε άλλες περιπτώσεις έγγραφα  διαρρέονται επιλεκτικά, χωρίς να δίνουν την ακριβή εικόνα, αλλά με το κατά πως συμφέρει αυτόν ή αυτούς που κάνουν την διαρροή. 

Τις τελευταίες μέρες ένα θέμα, που συζητείται ευρέως, είναι οι καταγγελίες της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών , Άννας Αριστοτέλους , κατά του Ανώτερου Αστυνόμου για τον οποίο διατάχθηκε ποινική έρευνα και ο οποίος με καθυστέρηση τέθηκε σε διαθεσιμότητα. 

Στις 20 Ιουνίου ο Γενικός Εισαγγελέας , Γιώργος Σαββίδης διόρισε τον  κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Δικηγόρο, ως ποινικού ανακριτή για “τη διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης σε σχέση με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην καταγγελία των κ.κ. Αριστοτέλους και Δημητρίου”. Νωρίτερα, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε λάβει επιστολή των δικηγόρων των κυριών Αριστοτέλους και Δημητρίου. 

 Η επιστολή διέρρευσε επιλεκτικά  αυθημερόν στον Τύπο. Η υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας και οι καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

Λογικά η διαρροή, όπως υποστηρίξαμε,  πρέπει να έγινε από : την ίδια την διευθύντρια των Φυλακών, τους δικηγόρους της ή την Γενική Εισαγγελία. Απάντηση δεν δόθηκε ακόμη  για το θέμα. 

Στην συζήτηση , με αφορμή τις καταγγελίες, ανέκυψε το ερώτημα για το  σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων που τοποθετήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές. Προχθές ,  Κυριακή, ο Ανδρέας Παράσχος σε άρθρο του στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, έγραψε: “Παράλληλα το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων που τοποθετήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, ταλαιπωρεί τη νοημοσύνη όλων μας καθώς από το 2019 γίνονται «προσπάθειες» να λειτουργήσει, ενώ η Ηλεκτρομηχανική Υπηρεσία που ερωτάται σχετικά επικαλείται θέματα ασφαλείας που εμείς οι κοινοί θνητοί φορολογούμενοι που το πληρώσαμε, δεν δικαιούμεθα να γνωρίζουμε!  Προσωπικά θα ανέμενα από τη διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους μια δημόσια απάντηση για το σύστημα. Τέσσερα χρόνια είναι πολλά, δεν είναι;”

Σήμερα, 28 Ιουνίου 2022, η εφημερίδα “Πολίτης” , στο κύριο θέμα της , με τίτλο : Ακίνητες» κυβερνητικές υπηρεσίες για τα κινητά στις Κεντρικές Φυλακές – Η Άννα Αριστοτέλους εκλιπαρούσε για ενάμιση χρόνο”, αποκαλύπτει σειρά επιστολών, που έχουν αποσταλεί από τις Φυλακές προς τις Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες, από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα, για την ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος, χωρίς αυτή να έχει ολοκληρωθεί. “Για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτή δεν έχει καν ξεκινήσει. Ο υπουργός Μεταφορών Γ. Καρούσος δεν θέλησε να τοποθετηθεί, με την επίκληση του απόρρητου του ζητήματος. Ανέφερε μόνο ότι οι Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες ενεργούν χωρίς καθυστέρηση όταν τους ζητηθεί”, σημειώνει στο σχετικό ρεπορτάζ ο συνάδελφος Μανώλης Καλατζής.

Μέσα σε μια βδομάδα δύο επιλεκτικές διαρροές. Η κοινή λογική αποκλείει το ενδεχόμενο η διαρροή να έγινε από τις Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες. Άρα , θα πρέπει οι επιστολές να έγιναν είτε από την διευθύντρια των Φυλακών , είτε από τους δικηγόρους της. Εκτός, κι’αν διέρρευσε τις επιστολές ο ποινικός ανακριτής , Αχιλλέας Αιμιλιανίδης. 
Οι πρακτικές αυτές δεν τιμούν την κ. Αριστοτέλους. Εφόσον αγωνίζεται για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος      (αγνωρίζω ότι γι΄αυτό τον λόγο δέχεται πόλεμο και ήμουν αυτός, που τον περασμένο Μάρτιο,  σε διαδικτυακή συζήτηση την ρώτησα , χωίς να πάρω -και το καταννοώ-  απάντηση, κατά πόσον δέχεται απειλές κατά της ζωής της) και πρεσβεύει την διαφάνεια  ένα δρόμο έχει: Να δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία να παρουσιάσει ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τα στοιχεία και έγγραφα για όσα τεκταίνονται στις Φυλακές. 

 

ΥΓ: Θυμίζω ότι μια νύχτα του Αυγούστου 2022  επιχειρήθηκε  να διεξαχθεί από αστυνομικούς έρευνα στις Κεντρικές Φυλακές, χωρίς να ενημερωθεί η διεύθυνση τους. Από την έρευνα , η οποία αναστάτωσε τους κρατουμένους, ουδέν προέκυψε.  Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ) , σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι: «επιθυμεί να διασαφηνίσει ότι τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα υπολείπονται δυστυχώς στο να μπορούν να αποτυπώσουν την οικτρή και χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα του τόπου».

Ο ΣΑΚ  ισχυρίστηκε :«Δεν μπορεί να οργανώνονται εγκληματικές ενέργειες εντός των φυλακών και να σφυρίζουμε αδιάφορα». 

Σύμφωνα με τον ΣΑΚ «στις 21:40, 13 μέλη της Αστυνομίας της ΑΔΕ Λεμεσού και Λευκωσίας αφίχθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές για εκτέλεση εντάλματος έρευνας, που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, καθότι υπήρχε μαρτυρία ότι σε συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών κρατούμενοι είχαν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα καθώς επίσης ότι γινόταν διακίνηση ναρκωτικών». 

Ο Αρχηγός Αστυνομίας, ζήτησε συνάντηση με την Υπουργό, στην παρουσία της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών, ώστε να τεθούν τα γεγονότα,  που διαδραματίστηκαν στις Φυλακές, στην πραγματική τους διάσταση και να εξευρεθεί τρόπος επίλυσης επιμέρους ζητημάτων που προκύπτουν στη μεταξύ τους συνεργασία. Η σύσκεψη έγινε στις 16.8 .2022. Η υπουργός Στέφη Δράκου είπε ότι δεν θα προβεί σε δηλώσεις και ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση. Λίγες μέρες μετά έστειλα γραπτό ερωτηματολόγιο στην υπουργό. Η απάντηση ακόμη να έλθει!!!

Κύριε Αρχηγέ της Αστυνομίας ζητήστε συγγνώμη από το Τμήμα Φυλακών – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

Η υπουργός Δικαιοσύνης στέρησε το δικαίωμα στους δημοσιογράφους να θέσουν ερωτήσεις – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

Share this post