Η διαχρονική παρακαταθήκη της κλασικής Ελλάδας στην Πόλη

Η διαχρονική παρακαταθήκη της κλασικής Ελλάδας στην Πόλη

Έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος

Πενήντα οκτώ επιλεγμένες φωτογραφίες, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη συλλογή της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών, παρουσιάζουν  στην Κωνσταντινούπολη τη διαχρονική παρακαταθήκη της κλασικής Ελλάδας. Τις αποτύπωσε ο φακός του Αμερικανού φιλέλληνα Robert McCabe, ο οποίος πολιτογραφήθηκε  τιμητικά Έλληνας πολίτης.  

Τίτλος της έκθεσης: «Ποίηση της πέτρας. Η κλασσική Ελλάδα μέσα από το φακό του Robert McCabe». Η έκθεση, που αποτελεί πρωτοβουλία του άοκνου Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβη Κωνσταντίνου Κούτρα, έγινε  σε συνεργασία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη και φιλοξενείται   στο Σισμανόγλειο Μέγαρο επί της άλλοτε «Μεγάλης Οδού του Πέραν»

( Istiklal caddesi ) και θα είναι δωρεάν ανοικτή για το κοινό μέχρι τις  20 Απριλίου, από ώρα 12:00 μέχρι 18:00

Στις φωτογραφίες -καλλιτεχνικούς πίνακες -αποτυπώνονται η Αθήνα, η Ακρόπολη, το Σούνιο, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, ο Μυστράς, οι Δελφοί, τα Μετέωρα, η Δωδώνη, η Κάμειρος, η Λίνδος, η Κνωσός και η Αρχαία Θήρα. Όλες οι εικόνες είναι της δεκαετίας του ’50-΄60 στην διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού  στην Ευρώπη, του νεαρού τότε  φοιτητή του Princeton  Robert McCabe. Σκοπός του ήταν  να ξεχωρίσει την Ελλάδα μεταξύ όλων των άλλων χωρών, στις οποίες βρέθηκε και να εναποθέσει στη συνέχεια σ′ αυτή ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής του.

ΦΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων προσκεκλημένων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης , Βαρθολομαίος, Αρχιερείς, μέλη του διαπιστευμένου στην Κωνσταντινούπολη Προξενικού Σώματος, ’Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, σύσσωμο το προεδρείο του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, Έλληνες και ξένοι ανταποκριτές και Τούρκοι δημοσιογράφοι. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Σοφίας Χηνιάδου -Καμπάνη.

ΦΩΤΟ:ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Σε χαιρετισμό ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβης  Κωνσταντίνος Κούτρας, τόνισε  ότι ο πολιτισμός «είναι ένα λεπτό νήμα που μας ενώνει όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Η κ. Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη, κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε στις πτυχές του έργου του καλλιτέχνη, σημειώνοντας , μεταξύ άλλων: «ο Robert McCabe χρησιμοποιεί το φακό του για να δημιουργήσει μια ποιητική καταγραφή των αρχαιολογικών χώρων, της φύσης και των ανθρώπων της Ελλάδας στις δεκαετίες του 1950 και του 1960», ενώ διάβασε και χαιρετισμό του καλλιτέχνη, ο οποίος παρά την επιθυμία του να παραστεί στα εγκαίνια, τούτο δεν κατέστη δυνατό.

ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαχρήστου

«Η πρώτη μου ευκαιρία να φωτογραφίσω τις ελληνικές αρχαιότητες ήταν το 1954 κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα. Έγραψα στους γονείς μου ότι οι πέτρες της Ακρόπολης παρουσίαζαν ατελείωτες ευκαιρίες για νέες εικόνες καθώς ο ήλιος κινούνταν στον ουρανό. Διαπίστωσα ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει και 70 χρόνια αργότερα», ανέφερε  ο Robert McCabe.

Ο διακεκριμένος φωτογράφος, Robert McCabe, γεννήθηκε το 1934 στο Σικάγο και μεγάλωσε στο Rye της Νέας Υόρκης. Άρχισε να φωτογραφίζει σε ηλικία πέντε ετών με μια Kodak Baby Brownie, δώρο του πατέρα του, εκδότη της New York Daily Mirror. Πήγε  πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Princeton, γνωρίζοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Επέστρεψε το 1955 και το 1957 και φωτογράφισε τις Κυκλάδες για το National Geographic.

Ο γάμος του με την  Ελληνίδα, την Ντίνα Φιλιππαίου, συνοδοιπόρο στη ζωή και την τέχνη, έκανε την αγάπη για την Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή. Συνεχίζει να φωτογραφίζει την ομορφιά και το πνεύμα της χώρας, παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο.

ΦΩΤΟ: greekreporter.com

Ο Robert McCabe  έχει προλογίσει το βιβλίο «Chronography», για την επέτειο των 180 χρόνων της “Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας”, (2017). Γράφει:  «Οι ελληνικές αρχαιότητες έχουν ένα εκπληκτικά ευρύ κοινό. Ενδιαφέρουν αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, ποιητές, ερωτευμένους, ιστορικούς, καλλιτέχνες, ζωγράφους, χτίστες, επιστήμονες, λογίους και, φυσικά, φωτογράφους.

Για τους περισσότερους παρατηρητές τα ερείπια είναι κάτι στατικό, είναι τα αμετάβλητα κατάλοιπα ενός προγενέστερου πολιτισμού. Αλλά για έναν φωτογράφο —ή και ζωγράφο— τα ερείπια είναι αενάως σε κίνηση καθώς ο ήλιος κινείται στον ουρανό, τα σύννεφα αλλάζουν τη διάχυση του φωτός πάνω σε ακανόνιστες επιφάνειες, ενώ η τροχιά του ήλιου αλλάζει κάθε μέρα του χρόνου και όλη η γύρω βλάστηση ανθεί ή ξεραίνεται. Για τον φωτογράφο, οι ελληνικές αρχαιότητες και τα μνημεία παρουσιάζουν μια μοναδική πρόκληση και διαφορετικές ευκαιρίες σε κάθε επίσκεψη. Τα ερείπια συγκινούν με πολλούς και ποικίλους τρόπους τον κάθε επισκέπτη. Του θυμίζουν την άνοδο και την πτώση των πολιτισμών, περιόδους εκπληκτικής επιτυχίας που ακολουθούνται από εισβολές και καταστροφές. Ιχνηλατούν την ιστορία ενός λαού μέσα από εποχές λάμψης και ευμάρειας σε άλλες φτώχειας και απώλειας. Ακόμη και στην αρχαιότητα ένα είδος ιερότητας περιέβαλλε τα παλαιότατα κατάλοιπα του παρελθόντος. Εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες χρόνια αργότερα, πανάρχαιες τοποθεσίες ή κατασκευές γίνονταν αντικείμενα προσκυνήματος.Σήμερα κάθε αρχαιολογικός τόπος στην Ελλάδα μάς θυμίζει τη δική του μοναδική ιστoρίατου ελληνισμού, τα επιτεύγματα, τις απώλειες και τις αναγεννήσεις του».

Άλλες δραστηριότητες του Γενικού Προξενείου

Χρώματα, αρώματα και νοστιμιές κατέκλυσαν το Σισμανόγλειο Μέγαρο με την ευκαιρία του Φιλανθρωπικού Ανοιξιάτικου Μπαζαάρ των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων Κυριών.

Πλήθος επισκεπτών είχε την ευκαιρία να απολαύσουν τις χειροποίητες λιχουδιές οι οποίες εξαντλήθηκαν για ιερό σκοπό.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ξεκίνησαν στο Σισμανόγλειο Μέγαρο «Οι βραδιές ελληνικού κινηματογράφου» για μικρούς, αλλά και μεγάλους που αισθάνονται ακόμα παιδιά!!!

ΦΩΤΟ:ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Την αυλαία άνοιξε  η πρώτη έγχρωμη ταινία της Φίνος Φιλμ του 1961 «Η Αλίκη στο ναυτικό» με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το Δημήτρη Παπαμιχαήλ και το Λάμπρο Κωνσταντάρα.

 

 

 

 

 

 

 

(2020): Ο αμερικανικής καταγωγής φωτογράφος, Robert McCabe.

 

 

 

 

 

 

 

Από τις φωτογραφίες της έκθεσης «Η ποίηση της πέτρας».

Από τις φωτογραφίες της έκθεσης «Η ποίηση της πέτρας».ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ / ROBERT MCCABE

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ξεναγείται στην έκθεση. ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ένα μικρό βιογραφικό

Share this post