Η CYPRA “καρφώνει” για κορονοϊό τα Υπουργεία Εσωτερικών -Εργασίας

Η CYPRA “καρφώνει” για κορονοϊό τα Υπουργεία Εσωτερικών -Εργασίας

Σημερινός απολογισμός: 198 κρούσματα και τρεις θάνατοι. Αρντικός ο πρόεδρος της Βουλής. Έρχεται lockdown σε Λεμεσό και Πάφο.

Μιά μέρα πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από την οποία θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού, ο ιδιοκτήτης του σφαγείου της CYPRA κ. Γεώργιος Γεωργίου υποστήριξε ότι ο ιός μπήκε στο σφαγείο από αιτητές πολιτικού ασύλου που κυκλοφορούν στην περιοχή με οτοστόπ και λεωφορεία.  

Σε δηλώσεις στο politis.com.cy  ο κ. Γεωργίου κατηγόρησε μάλιστα τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας για το γεγονός ότι τους ανάγκαζαν όπως υποστήριξε να προσλαμβάνουν αιτητές πολιτικού ασύλου. «Ζητούσαμε», είπε, «να μας επιτρέψουν να φέρουμε προσωπικό από τρίτες χώρες και μας έδιναν αρνητική απάντηση. Μας έλεγαν να προσλάβουμε πολιτικούς πρόσφυγες. Έπρεπε όμως να τους ελέγχουν για κορωνοϊό, να τους θέτουν σε αυτοπεριορισμό και μετά να μας τους στέλνουν».

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, ανέφερε, «στέλνουν τους αιτητές ασύλου στις εταιρείες οι οποίες μπορούν να τους εργοδοτήσουν, οι οποίοι ξεκινούν να έρθουν με οτοστόπ για να φέρουν τις αιτήσεις τους και εμείς τους λέμε ότι θέλουμε τεστ κορωνοϊού και φεύγουν για να τους καλέσουμε όταν θα μας στείλουν τα πιστοποιητικά».

Οι αιτητές πολιτικού ασύλου, συνέχισε, «πηγαινοέρχονται με τα ίδια αυτοκίνητα και λεωφορεία που χρησιμοποιούν αυτοί που έχουν φέρει αρνητικό τεστ και έχουν ήδη προσληφθεί. Αυτά τα άτομα από εβδομάδα σε εβδομάδα πηγαίνουν σε τρία διαφορετικά χημεία μέχρι να βγουν αρνητικά αποτελέσματα στο τεστ κορωνοϊού. Εν τω μεταξύ μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα κυκλοφορούν μέσα στη Λευκωσία και κανένας δεν μπορεί να τους κάνει τίποτα. Υπήρχε μάλιστα άτομο το οποίο αναζητείτο και εντοπίστηκε μετά από ένα μήνα. Πολλοί από αυτούς είναι και ασυμπτωματικοί».

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «έχω ενώπιον μου τρία αρνητικά τεστ κορονοϊού ατόμων, που τα Σαββατοκύριακα κυκλοφορούν ελεύθερα, πραγματοποιούν πάρτι και μετακινούνται με οτοστόπ μαζί με αρκετούς άλλους. Πώς μπορώ να γνωρίζω αν είναι αρνητικός στον κορωνοϊό την επόμενη βδομάδα;».

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εργατών του σφαγείου ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι οι χώροι του σφαγείου δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτούς των κυβερνητικών σφαγείων. «Σήμερα επισκεφθήκαμε τους χώρους με λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας και είδαν με τα μάτια τους ότι το προσωπικό που διαμένει εκεί έχει δωρεάν δορυφορικές αντένες, ίντερνετ, τηλεοράσεις, ρεύμα, πόσιμο νερό, ψυγείο, κουζίνα, φούρνους μικροκυμάτων και ξεχωριστό μπάνιο και τουαλέτα. Οι διαστάσεις σε κάθε σπιτάκι είναι 6 επί 3. Υπάρχουν επίσης κρεβάτια πολυτελείας για να κοιμούνται άνετα και να ξεκουράζονται. Υπάρχει επίσης περίπτερο για να αγοράζουν διάφορα είδη πρώτης ανάγκης και άλλα προϊόντα ώστε να μην χρειαστεί να πάνε να αγοράσουν”.

Δωρεάν έλεγχος Covid-19 σε επαφές των κρουσμάτων του σφαγείου

 Το ιδιωτικό εργαστήριο για την ανίχνευση κορωνοϊού που ανέλαβε να πραγματοποιήσει τεστ κορονοϊού εκ μέρους του σφαγείου, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διενεργηθούν δωρεάν έλεγχοι για Covid-19.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου μέχρι και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου θα διενεργούνται δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για Covid-19 σε άτομα που είχαν επαφή με το προσωπικό ή άλλους συνεργάτες του σφαγείου Cypra στην περιοχή Άγιοι Ηλιόφωτοι, στην Κάτω Μονή της επαρχίας Λευκωσίας.

Η δειγματοληψία πραγματοποιείται στο στεγασμένο πάρκινγκ που βρίσκεται έξω από τις εγκαταστάσεις του σφαγείου επί καθημερινής βάσης 12:00μμ – 4:00μμ μέχρι και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου. Οι εγκαταστάσεις του σφαγείου βρίσκονται στους Αγίους Ηλιόφωτους, στον κύριο δρόμο Αγίου Ιωάννη Μαλούντας προς Κάτω Μονή.

Ιδιαίτερα καλούνται για δειγματοληψία:

  1. Οι στενές οικογενειακές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν σχέση με το σφαγείο.
  2. Συντηρητές, τεχνικοί, προμηθευτές και πελάτες που είχαν επαφές με οποιοδήποτε εργαζόμενο στο σφαγείο.
  3. Μεταφορείς ζώων και κρεάτων που είχαν στενή επαφή με εργαζομένους στο σφαγείο.
  4. Όλοι όσοι μετάφεραν ή συνταξίδεψαν από την 1ην Νοεμβρίου και μετά Αιτητές Πολιτικού Ασύλου από και προς τη Λευκωσία και Αρεδιού, και από την διασταύρωση Αρεδιού από και προς το σφαγείο»

Ανακοινώνται νέα μέτρα

Η επιβολή του μέτρου του lockdown με στόχευση τις περιοχές όπου το επιδημικό φορτίο είναι πολύ ψηλό, δηλαδή τις πόλεις και επαρχίες Λεμεσού και Πάφου,  φαίνεται ότι θα είναι η βασική ανακοίνωση που θα γίνει αύριο βράδυ, μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο,  εξετάζεται κατά πόσο θα μπει λουκέτο σε ολόκληρη την οικονομική δραστηριότητα ή κάποιοι τομείς θα παραμείνουν ανοικτοί, όπως το λιανικό εμπόριο και τα σχολεία.  Πολύ πιθανόν είναι  να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί σε Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο για καλύτερο έλεγχο της πανδημίας.

Για  τον τομέα της Εκπαίδευσης πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια  τα σχολεία  παγκύπρια να  παραμείνουν ανοιχτά, παρά το γεγονός ότι σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης και επαρχίας Λεμεσού παρατηρήθηκαν μεγάλοι αριθμοί περιστατικών της νόσου COVID19. Συναφώς αναφέρεται ότι  στην διεθνή βιβλιογραφία είναι καταγεγραμμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες τα σχολεία αποτέλεσαν την κύρια πηγή διασποράς του ιού, ενώ σε άλλες χώρες συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Στην Κύπρο υπήρξαν περιπτώσεις που δημιουργήθηκαν αλυσίδες μετάδοσης εντός των σχολείων, με τον ιό ωστόσο να εισβάλλει σε αυτά από τους ενήλικες, αντί από τα παιδιά.

ΕΞΑΛΛΟΥ, αρνητικό ήταν το τεστ κορονοϊού, στο οποίο υποβλήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής , Αδάμος Αδάμου. Είχε  έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, όπως προέκυψε μέσα από τον  έλεγχο για COVID-19, που διενεργήθηκε στον χώρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο πρόεδρος της Βουλής ωστόσο θα παραμείνει για προληπτικούς λόγους σε αυτοπεριορισμό, μέχρι να επαναληφθεί το τεστ στο τέλος της εβδομάδος, ακολουθώντας τις οδηγίες των επιδημιολόγων και λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

ΣΗΜΕΡΑ εντοπίστηκαν 198 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από σύνολο 4,143 εργαστηριακών διαγνώσεων, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε  η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τα 191 θετικά περιστατικά, τα οποία αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις, προέκυψαν από σύνολο 3605 εργαστηριακών εξετάσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι τα 26 δείγματα που λήφθηκαν προληπτικά για τον εργαστηριακό έλεγχο των εργαζόμενων του 2ου Σφαγείου που αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Παρασκευής, είναι αρνητικά.

Επίσης, από 201 δείγματα που λήφθηκαν από επαφές των κρουσμάτων του Σφαγείου CYPRA (περιλαμβανομένων επαφών από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, αλλά και ορισμένα από την κοινότητα όπου βρίσκεται), εντοπίστηκαν 22 θετικά περιστατικά.

Σε σχέση με τους τρεις θανάτους, που ανακοινώθηκαν σήμερα , το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι η κατάσταση, όσο προχωρούν οι μέρες και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ψηλός, ολοένα και θα γίνεται πιο δύσκολη.

Επισημαίνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα, είναι τα 74 έτη και, όπως φαίνεται και στα δεδομένα  από τους 38 θανάτους, οι 26 αφορούσαν άτομα ηλικίας από 70 μέχρι 94 ετών. Σημειώνεται ότι αυτό, από μόνο του κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου σε όλους.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, «οι ηλικιωμένοι, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Άρα, ο πιο πιθανός τρόπος για να επιμολυνθούν είναι οι επαφές τους με άτομα του στενού οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πάντοτε κατά νου ότι η σωστή και απρόσκοπτη τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από όλους τους υπόλοιπους, δεν προστατεύει μόνο εμάς τους ίδιους αλλά προφυλάσσει κυρίως τα άτομα που δεν έχουν άλλο τρόπο να προστατεύσουν τον εαυτό τους, όπως είναι χαρακτηριστικά οι ηλικιωμένοι».

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 6,296.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 59 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά εφτά ασθενείς, εκ των οποίων ο ένας εκτός αναπνευστήρα. Άλλα δέκα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Share this post