Η Χαμάς εγκρίνει το αμερικανικό σχέδιο για κατάπαυση πυρός

Η Χαμάς εγκρίνει το αμερικανικό σχέδιο για κατάπαυση πυρός

Η Χαμάς έδωσε την αρχική έγκριση για μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πρόταση για σταδιακή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, εγκαταλείποντας την απαίτηση να δώσει το Ισραήλ εκ των προτέρων δέσμευση για τον πλήρη τερματισμό του πολέμου.

Ο συμβιβασμός από την Χαμάς ίσως βοηθήσει στην επίτευξη της πρώτης παύσης των μαχών από τον Νοέμβριο και να προλειάνει το έδαφος για περαιτέρω συνομιλίες για τον τερματισμό των καταστροφικών μαχών εννέα μηνών. Αλλά όλες οι πλευρές προειδοποίησαν ότι μια συμφωνία δεν είναι ακόμα εγγυημένη.

Οι δύο αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, δήλωσαν ότι η πρότασης της Ουάσιγκτον περιλαμβάνει πρώτα μια «πλήρη και απόλυτη» εκεχειρία έξι εβδομάδων που θα συμβάλλει στην απελευθέρωση ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένωνκαι τραυματιών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Η Χαμάς εξακολουθεί να θέλει «γραπτές εγγυήσεις» από τους μεσολαβητές ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μόλις τεθεί σε ισχύ η πρώτη φάση, ανέφεραν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς είπε στο Associated Press ότι η έγκριση της ομάδας ήρθε αφού έλαβε «προφορικές δεσμεύσεις και εγγυήσεις» από τους μεσολαβητές ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Share this post