Η Χαμάς δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, λέει ανώτερος αξιωματούχος
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι η οργάνωση δεν θα συμμετάσχει στις έμμεσες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που προγραμματίσηκε να επαναληφθούν στη Ντόχα σήμερα ( Πέμπτη).
Η παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα ήθελε έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή της συμφωνίας και «δεν θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για χάρη των διαπραγματεύσεων προκειμένου να παράσχει κάλυψη στο Ισραήλ για να συνεχίσει τον πόλεμό του», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Επανέλαβε ότι ο οδικός χάρτης θα πρέπει να βασίζεται στην προτεινόμενη συμφωνία που περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσθέτει «νέους όρους».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αρνήθηκε ότι το έκανε και είπε ότι η Χαμάς ήταν αυτή που απαιτούσε αλλαγές.
Οι συνομιλίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν ακόμη και χωρίς τη Χαμάς, καθώς οι μεσολαβητές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ λένε ότι θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να καταρτίσουν ένα σχέδιο που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα.
Υπήρξαν αρκετές αποτυχίες τον περασμένο μήνα και έχουν ανασταλεί από τότε που ο πολιτικός ηγέτης και επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η οριστικοποίηση μιας συμφωνίας θα μπορούσε να αποτρέψει το Ιράν από αντίποινα για τη δολοφονία εναντίον του Ισραήλ – το οποίο ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τη συμμετοχή του – και να αποτρέψει μια περιφερειακή σύγκρουση. Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις διπλωματικές τους προσπάθειες πριν από τις συνομιλίες.
Χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, δήλωσαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι «κανένα μέρος στην περιοχή δεν πρέπει να προβεί σε ενέργειες που θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας», ανέφερε δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Μπλίνκεν μίλησε επίσης χωριστά με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν επίσης από την ομάδα εθνικής ασφαλείας τους για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε μια εκστρατεία στη Γάζα για να καταστρέψει τη Χαμάς ως απάντηση σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 251 άλλοι κρατήθηκαν όμηροι.
Περισσότεροι από 39.960 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.
Πατέρας λέει ότι δίδυμα μωρά σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα καθώς κατέγραφε τις γεννήσεις τους
Χαμάς: Φρουροί σκότωσαν ομήρους και τραυμάτισαν άλλους δύο στη Γάζα
Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς να επαναλάβουν τις επείγουσες συζητήσεις για μια συμφωνία που θα φέρει ανακούφιση στον λαό της Γάζας καθώς και στους 111 εναπομείναντες ομήρους, 39 από τους οποίους θεωρούνται νεκροί.
Μια συμφωνία-πλαίσιο είναι «τώρα στο τραπέζι με μόνο τις λεπτομέρειες της εφαρμογής να απομένουν να ολοκληρωθούν», είπαν, προσθέτοντας ότι ήταν έτοιμοι να παρουσιάσουν μια γεφυρωτική πρόταση, που θα ξεπερνούσε τις διαφορές τους εάν ήταν απαραίτητο.
Το Ισραήλ απάντησε λέγοντας ότι θα στείλει μια ομάδα διαπραγματευτών για να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Πέμπτης. Αλλά η Χαμάς – η οποία έχει απαγορευτεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες – ζήτησε από τους διαμεσολαβητές να παρουσιάσουν ένα σχέδιο με βάση το πού βρίσκονταν οι συνομιλίες πριν από ενάμιση μήνα αντί να συμμετάσχουν σε νέους γύρους διαπραγματεύσεων.
Την Τετάρτη, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποί της δεν θα παραστούν στη συνάντηση, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς εδρεύουν στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
«Θέλουμε έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή όσων έχουμε ήδη συμφωνήσει με βάση το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός του προέδρου Μπάιντεν και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο εγγυάται την απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας [που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο], και επιτρέπει την επιστροφή των εκτοπισμένων στη βόρεια Γάζα χωρίς περιορισμούς και τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. », είπε στο BBC. «Είναι το Ισραήλ που πρόσθεσε νέους όρους και υπαναχώρησε από την προηγούμενη συμφωνία του», πρόσθεσε.
Η πρώτη φάση της συμφωνίας, που περιέγραψε ο κ. Μπάιντεν στις 31 Μαΐου και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα περιλαμβάνει μια «πλήρη και πλήρη κατάπαυση του πυρός» διάρκειας έξι εβδομάδων, την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές της Γάζας και την ανταλλαγή ορισμένων από τους ομήρους – συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και ασθενών ή τραυματιών – με παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται στο Ισραήλ.
Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των άλλων ζωντανών ομήρων και τον «μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών». Το τρίτο θα ήταν η έναρξη ενός μεγάλου σχεδίου ανοικοδόμησης για τη Γάζα και η επιστροφή των λειψάνων των νεκρών ομήρων.
Reuters: Ένας άνδρας καθαρίζει ένα σιντριβάνι στο Τελ Αβίβ δίπλα σε φωτογραφίες Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου (Reuters,12 Αυγούστου 2024)
Την Τρίτη, οι New York Times ανέφεραν ότι αδημοσίευτα έγγραφα έδειξαν ότι το Ισραήλ είχε διαβιβάσει έναν κατάλογο πέντε νέων όρων σε επιστολή του στις 27 Ιουλίου, σε σχέση με τις αρχές που είχε θέσει στις 27 Μαΐου και ο κ. Μπάιντεν παρουσίασε λίγες ημέρες αργότερα.
Ανέφερε ότι η πρόταση της Μέι μιλούσε για «απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων προς τα ανατολικά μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», αλλά ότι η επιστολή του Ιουλίου περιελάμβανε έναν χάρτη που έδειχνε ότι το Ισραήλ θα παρέμενε υπό τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η επιστολή είχε προσθέσει έναν όρο ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας συμφωνημένος μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι μόνο άοπλοι πολίτες, που επιστρέφουν στη βόρεια Γάζα, θα παιρνούν μέσω του ελεγχόμενου από το Ισραήλ διαδρόμου Netzarim, ο οποίος ουσιαστικά χωρίζει την περιοχή στα δύο.
Απαντώντας στο δημοσίευμα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι η κατηγορία ότι είχε προσθέσει νέους όρους ήταν «ψευδής», περιγράφοντάς τους αντ’ αυτού ως «ουσιαστικές διευκρινίσεις».
«Η επιστολή του πρωθυπουργού Νετανιάχου της 27ης Ιουλίου δεν εισάγει επιπλέον όρους και σίγουρα δεν έρχεται σε αντίθεση ή υπονομεύει την πρόταση της 27ης Μαΐου. Στην πραγματικότητα, η Χαμάς είναι αυτή που απαίτησε 29 αλλαγές στην πρόταση της 27ης Μαΐου, κάτι που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να κάνει», πρόσθεσε, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τα αιτήματα της Χαμάς.
Αργότερα την Τρίτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις «γίνονται σκληρές», αλλά υποσχέθηκε ότι «δεν παραιτείται».
Είπε επίσης ότι πιστεύει ότι μια συμφωνία θα βοηθήσει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή της Χαμάς, για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, αν το Ιράν «θα μπορούσε… Σταματήστε να κάνετε δράση εάν είναι δυνατή μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», απάντησε: «Αυτή είναι η προσδοκία μου, αλλά θα δούμε».
Το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε αρνηθεί τη συμμετοχή του στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, προειδοποίησε το Ιράν ότι θα «πληρώσει βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επιθετικότητα». Το Ιράν απέρριψε τις δυτικές εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και επέμεινε ότι «μια τιμωρητική απάντηση σε έναν επιτιθέμενο είναι νόμιμο δικαίωμα».
Τον Haniyeh διαδέχθηκε ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Yahya Sinwar, ο οποίος ήταν ένας από τους εγκεφάλους πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ο Νετανιάχου δήλωσε τη ότι ο Sinwar «ήταν και παραμένει το μόνο εμπόδιο σε μια συμφωνία ομηρίας».
Πηγή: bbc.com