Η Χαλκηδόνα υποδέχτηκε σήμερα τον νέο Ποιμενάρχη της Εμμανουήλ
Αναφωνώντας ΑΞΙΟΣ , εν πληθούση εκκλησία, η Ιερά Μητρόπολη Χαλκηδόνος , στην ασιατική πλευρά της Κωνστνατινούπολης , υποδέχτηκε σήμερα τον νέο Ποιμενάρχη της, τον από Γαλλίας , Εμμανουήλ.
Η ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχη, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό , έγινε στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, ο οποίος άρχισε να οικοδομείται το 1887 και εγκαινιάστηκε το 1905) . Ο ναός είναι μεγάλος και περικαλλής και ξεχωρίζει από τον πανύψηλο τρούλο . Βρίσκεται στην καρδιά της παλλόμενης γειτονιάς της Χαλκηδόνας ή αλλιώς Kadikoy, μέσα σε καταπράσινη αυλή. Η Αγία Τριάδα της Χαλκηδόνας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία της αναατολικής ανατολικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης.
Στο εσωτερικό της ξεχωρίζει η επιβλητική οροφή, που απεικονίζει τον Ιησού συνοδευόμενο από επτά χερουβείμ, βαμμένη σε έντονες αποχρώσεις και πλαισιωμένη από πολύχρωμα βιτρό. Ο ναός υπέστη μεγάλες καταστροφές το 1955 κατά τη διάρκεια Σεπτεμβριανών του 1955 , ενώ υπήρξε και στόχος ακροδεξιών στοιχείων. Ωστόσο, η μεγαλοπρεπής Αγία Τριάδα στέκεται ακόμη περήφανη, ένα ζωντανό μνημείο του Ελληνισμού για την ασιατική πλευρά της Πόλης.
Στον ναό αυτό ενθρονίστηκε σήμερα , παραμονή της αυριανής μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας ο νέος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στις 19 Δεκεμβρίου 1958, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.
Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και και στην συνέχεια στην Φιλοσοφική Σχολή του Καθολικού Ινστιτούτου Παρισίων, παράλληλα προς τις Θεολογικές του σπουδές στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου Παρισίων.
Το 1984 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master) του Οικουμενικού Ινστιτούτου του Καθολικού Πανεπιστημίου Παρισίων, το δε επόμενο έτος το προδιδακτορικό δίπλωμα εκ του Πανεπιστημίου Σορβόννης (Paris IV) στην Ιστορία των Θρησκειών.
Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1985. Το 1987 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (Master) εκ της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου, διατελέσας και Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ Βρυξελλών. Επί εικοσαετία (1994-2014) διηύθυνε το Γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1996 εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρηγίου, ως Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Βελγίου.
Την 20η Ιανουαρίου 2003 εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Γαλλίας, ενώ του ανετέθη παράλληλα και η εκπροσώπηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Θεολογικό Διάλογο της Ορθοδοξίας μετά των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να κατέχει την θέση του Προέδρου των διμερών Ακαδημαϊκών Συναντήσεων μετά του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού.
Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαθρησκευτικού Ιδρύματος KAICIID της Βιέννης, είναι Συντονιστής (co-moderator) του Διεθνούς Οργανισμού Religions for Peace και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ). Μετέσχε πολλών οικουμενικών και επιστημονικών συνεδρίων. Διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίλυση του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος και προήδρευσε της Ενωτικής Κληρικολαϊκής Συνόδου, η οποία εξέλεξε ως Προκαθήμενο της τον κ. Επιφάνιο , Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.
Η τελετή της ενθρονίσεως έγινε κατά την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη και παράδοση και με την σεμνή Κωνσταντινουπολίτικη λαμπρότητα. Τον νέο Ποιμενάρχη τίμησε προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος προσφωνώντας τον , τόνισε:
“Έρχεσαι να διαποιμάνης από της σήμερον την σπουδαίαν ταύτην Επαρχίαν, καταλιπών την «πόλιν του φωτός» και τον περίλαμπρον Καθεδρικόν Ναόν του Αγίου Στεφάνου, διά να εγκατασταθής εις την Πόλιν των πόλεων, την Βασιλεύουσαν, και δη εις την πανεύμορφον ασιατικήν Χαλκηδόνα, με καθέδραν τον μεγαλοπρεπή τούτον Ιερόν Ναόν της Αγίας Τριάδος. Σε αναμένει ο ευσεβής λαός της Επαρχίας σου, τον οποίον είμεθα βέβαιοι ότι θα διαποιμάνης εν θυσιαστική αγάπη και πατρική στοργή”.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπεμνησε ότι στην ιστορική αυτή εκκλησιαστική Επαρχία, πραγματοποιήθηκε η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος (451), στην οποία διατυπώθηκε το «δόγμα της Χαλκηδόνος». “Η Σύνοδος της Χαλκηδόνος έχει εγγραφή ανεξίτηλα εις τας δέλτους της Μεγάλης Εκκλησίας, αφού διά των Κανόνων της θ´, ιζ´ και κη´ επεκύρωσεν αμετακλήτως την θέσιν και την ευθύνην της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως ως κέντρου ενότητος και κανονικής ενεργείας της Ανατολικής Χριστιανοσύνης” , τόνισε.
Επίσης , στην ομιλία του επεσήμανε: “Αι πραγματικαί αλλαγαί – και γνωρίζομεν πόσον ο λόγος περί αλλαγών γοητεύει, αλλά και, παραλλήλως, πόσον απογοητεύει τους ανθρώπους – αι πραγματικαί αλλαγαί λοιπόν, έρχονται εκ των έσω. Πρόκειται περί μιάς καταστάσεως βιωματικής, καταστάσεως πόνου και σταυρού, όπως βιώνει αυτήν εμπειρικώς κατά την διαχρονικήν τηε πορείαν η Μεγάλη Εκκλησία”.
Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ στον ενθρονιστήριο λόγο του διαβεβίωσε από καρδιάς ότι θα είναι για όλους “πατήρ αληθινός, ποιμήν γνήσιος και ακατάβλητος, προστάτης κατά πνεύμα, διδάσκαλος διά την κατά Χριστόν πολιτείαν των”. Η Μητρόπολις , τόνισε, “επιθυμώ να καταστή διά πάντας υμάς, ω τεκνία μου αγαπητά, ο εύδιος των Καλαμησίων λιμήν, ως διά τον Ιερόν Χρυσόστομον, επιστρέφοντα εις την Βασιλίδα, επιθυμώ να είναι ο προσφιλής σας οίκος, το αρραγές καταφύγιον, ο επιστηριγμός και το εχέγγυον ότι εκεί το δάκρυον λύπης εις χαράν γενήσεται, το δάκρυον της μετανοίας θέλει καλύψει πλήθος αμαρτιών και το δάκρυον της χαράς γενέσθαι το κοινόν ημών βίωμα”.
Μετά την δοξολογία για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη ο αρχιγραμματεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου , διάκονος Γρηγόριος, ανέγνωσε από άμβωνος την Πράξη της εκλογής.
Στην τελετή ενθρονίσεως παρέστησαν πλήθος Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Προκαθημένου Αυτού Μακ. Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ και Νιζχίν κ. Ευστράτιος, ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Προκαθημένου Αυτής Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, εκπρόσωποι άλλων Δογμάτων, ο Μουφτής του Kadıköy Σοφολ. κ. Mahmut Çakır, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος κ. Ζέττα Μακρή, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στην Τουρκία κ.κ. David Satterfield και Andrii Sybiha, οι εν τη Πόλει Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, της Ουκρανίας κ. Oleksandr Gaman, της Γαλλίας κ. Olivier Gauvin, της Βορείου Μακεδονίας κ. Aktan Ago, άλλοι διπλωμάτες, ο Έπαρχος Χαλκηδόνος (Kadıköy) Δρ. Mustafa Özarslan, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, κληρικοί, Αγιορείτες Μοναχοί, Άρχοντες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εκπρόσωποι του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως και του Δημάρχου Χαλκηδόνος (Kadıköy), και πλήθος πιστών από την Πόλη, και το εξωτερικό. Την τελετή ενθρονίσεως κάλυψε δημοσιογραφικά πλήθος εκπροσώπων τοπικών και διεθνών εντύπων και ηλεκτρονικών Μέσων Ενημερώσεως.
*Διαβάστε περισσότερα στο δελτίο του Γραφείου Τύπου& Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ./ ΦΩΤΟ: Νικόλαος Μαγγίνας
Ενθρόνιση Γέροντος Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ(20.03.2021) by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd