Η Αθωνική Πολιτεία υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (βίντεο)

Η Αθωνική Πολιτεία υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (βίντεο)

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφτασε απόψε στις Καρυές του Αγίου Όρους, όπου έγινε δεκτός μέσα σε πανηγυρικό κλίμα από  ηγουμένους και  αντιπροσώπους των είκοσι μονών της Αθωνικής Πολιτείας.

Στο λιμανάκι της Δάφνης τον κ. Βαρθολομαίο και τη συνοδεία του ανέμενε ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Θανάσης Μαρτίνος και τον συνόδεψε στις Καρυές.

Κατά την άφιξη του στην Δάφνη ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην “αγαστή” συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ζητήματα του ‘Αγιου Όρους . Επεσήμανε την αρχή της “συναλληλίας” μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας για το πολιτικό και διοικητικό κομμάτι του Αγίου Όρους, καθώς συνιστά “αναπόσπαστο” τμήμα της ελληνικής εδαφικής επικράτειας και της “Μητέρας Εκκλησίας”, που καθοδηγεί πνευματικώς την μοναστική πολιτεία, τονίζοντας αυτή η σχέση, διαχρονικά, με σεβασμό των κανόνων, “διέγραψε παραγωγική πορεία προς ωφέλεια πάντων” και συνέχισε :

“Η παραβίαση όμως της αρμονίας αυτής διαχρονικώς αποτελεί πηγή προβλημάτων τα οποία διακυβεύουν την ευθυδρομία της εκκλησίας. Ενίοτε και ενταύθα, υπερβάσεις της κοσμικής εξουσίας, προερχόμενες εκ των υπερβορείων μερών, φυτίλισαν το ήρεμον και ήσυχιον του τόπου, αλλά μόνο προς καιρόν, καθώς το άγρυπνον όμμα της Μεγάλης Εκκλησίας, ήτις αποτελεί φυσική μητέρα και προστάτιδα του Αγίου Όρους, η σθεναρά εμμονή των οσίων μοναστών του ‘Αθωνος εις τα καθηγιασμένα εκκλησιαστικά όρια και η ταχύτατη αντίδραση της φίλτατης ελληνικής πολιτείας απεσώβησαν τον κίνδυνο εθνικοποιήσεως του ‘Αθωνος, με την παρείσφρηση του εθνοφυλετισμού, ίνα μη είδωμε το βδέλυγμα της ερημώσεως “.

Ο κ. Βαρθολομαίος ακολούθως έφτασε στις Καρυές, όπου τον υποδέχθηκαν οι ηγούμενοι και οι αντιπρόσωποι των είκοσι μονών. Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Στην πλατεία των Καρυών έγινε υποδοχή από τους ηγούμενους και τους αντιπροσώπους των μονών με επικεφαλής τον Πρωτεπιστάτη Γεώργιο Βατοπαιδινό και όλοι μαζί πεζοί κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Εκεί ο Παναγιώτατος προσκύνησε την εικόνα του “Άξιον Εστί “και έμεινε για λίγα λεπτά με σκυμμένο το κεφάλι μπροστά της προσευχόμενος.

https://fb.watch/dhp-swPZ8-/

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο ηγούμενος της μονής Κουτλουμουσίου Νικόλαος. Ο κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στο ‘Αγιο Όρος και τη συνάντησή του με τους μοναχούς, “πνευματικά τέκνα της μητέρας εκκλησίας”, όπως είπε χαρακτηριστικά και εξήρε τις αρετές τους και τον πνευματικό τους αγώνα.Ακολούθησε κέρασμα στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας και δείπνο στο αρχονταρίκι.

 

 

Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν  ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α.Τσίπρα και ο σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής. Αύριο το πρωί αναμένεται στο ‘Αγιον Όρος ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα διανυκτερεύσει στη μονή Ιβήρων όπου αύριο το πρωί θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον ναό της Παναγίας της Πορταΐτισσας , πριν αναχωρήσει για τις επισκέψεις του στις μόνες Καρακάλου και Μεγίστης Λαύρας. Την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

 

  Το πρωί  ο Παναγιώτατος δέχθηκε στο κατάλυμα του τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη κ. Efe Ceylan.

Μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο πλαίσιο της επισκέψεως του στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε στο διοικητήριο με τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη και με την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου.

 

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

 

 

Share this post