Η Αθήνα στηρίζει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Η Αθήνα στηρίζει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Εσωτερικό έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης προς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας

Του Ανδρέα Πιμπίσιη*   

Καθαρά υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της Κύπρου τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση. Σε εσωτερικό έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης προς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται μια ξεκάθαρη θέση στήριξης στις θέσεις και τις ενέργειες της Λευκωσίας σ’ ό,τι αφορά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως καταγράφονται στο εν λόγω έγγραφο, έρχονται να αποσαφηνίσουν και την εικόνα που επιχειρείται να παρουσιαστεί μέσα από σειρά δημοσιευμάτων, τα οποία υποστηρίζουν ότι Αθήνα και Λευκωσία κινούνται με διαφορετικές στοχεύσεις. Όπως επίσης και δημοσιεύματα που παρουσιάζουν την Κύπρο να προβαίνει σε ενέργειες που ενοχλούν την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο η ελληνική κυβέρνηση έχει τις εξής θέσεις: 

1. Η ΕΕ θα πρέπει να μείνει στο πλευρό των κρατών-μελών της, όχι μόνο λόγω της ιδιότητας του μέλους, αλλά επειδή διακυβεύεται το κράτος δικαίου και ειδικότερα το διεθνές δίκαιο.

•    Η ΕΕ πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις και ειδικότερα στην τουρκική οικονομία.

•    Αυτό που κάναμε ως ΕΕ είναι ότι έχουμε επιβάλει κυρώσεις όταν ένα κράτος αψηφά το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα πρέπει να ισχύει στη Λευκορωσία και αυτό θα πρέπει να ισχύει εάν η Τουρκία πιστεύει ότι θα μπορούσε να ενεργήσει πέρα από το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

•    Ας έχουμε έτοιμες τις κυρώσεις για να μην τις χρησιμοποιήσουμε.

2. Στην περίπτωση της Κύπρου:

•    Τα τουρκικά πλοία, τα ερευνητικά και τα γεωτρητικά διεξάγουν παράνομες έρευνες όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στις οριοθετημένες ζώνες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, καθώς και μέσα στη θαλάσσια κυριαρχία της Κύπρου.

•    Η προσβολή στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει και οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν σύμφωνα με το συμφωνημένο και ψηφισμένο πλαίσιο της ΕΕ.

•    Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών:

•    Η Κύπρος έχει πετύχει καθαρά στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Gymnich, μια συμφωνία ότι οι κυρώσεις στη Λευκορωσία και οι κυρώσεις έναντι προσώπων λόγω της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου θα πάνε χέρι-χέρι και αυτό που συνέβη χθες στις Βρυξέλλες ήταν ότι η Κύπρος υπενθύμισε αυτή τη συμφωνία.

•    Η Ελλάδα ζήτησε έναν κατάλογο επιλογών που θα περιγράφονται οι κυρώσεις που η ΕΕ θα λάβει σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει στην παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

3. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση πορεύτηκε στη βάση του «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

•    Η απόσυρση του Ορούτς Ρέις και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτέλεσε θετικό σήμα.

•    Ακολούθησε επικοινωνία σε επίπεδο συμβούλων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και εκδηλώθηκε από την Άγκυρα πρόθεση επιστροφής στις διερευνητικές επαφές.

•    Συμφωνήθηκε έτσι να πραγματοποιηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016.

•    Η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι δύσκολο γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα.

Το εν λόγω έγγραφο είχε σταλεί στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα. 

 

Share this post