Η Αθήνα διαψεύδει τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας

Η Αθήνα διαψεύδει τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας

 *Ανησυχία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζεται ανοικτά  από τις ΗΠΑ *Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με την Μέρκελ

Ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία  συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ, να εδραιώσουν μηχανισμούς για στρατιωτική αποκλιμάκωση για να μειώσουν το ρίσκο επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για όλα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει, παραμένει σε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρει λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά η δήλωση Στόλτενμπεργκ

«Μετά τις συζητήσεις μου με έλληνες και τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

» Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

 

 Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές διέψευδαν την ύπαρξη συμφωνίας. Όπως , μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι  οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση -προσθέτουν-” έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γ.γ. του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνο η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα”.

Ανησυχία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζεται ανοικτά πια από τις ΗΠΑ, καθώς  ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα για μορατόριουμ και έναρξη διαλόγου. Ο κ. Πομπέο επισήμανε ότι η στρατιωτική ένταση δεν είναι χρήσιμη και μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αρνητικές εξελίξεις.

Την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι μετά τη NAVTEX για ανανέωση των ερευνών του «Ορούτς Ρέις», οι Τούρκοι έχουν θέσει στο στόχαστρό τους το Καστελλόριζο, ζητώντας «αποστρατιωτικοποίησή»του, ενώ  ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έφθασε στο σημείο να αμφισβητήσει την εγκυρότητα παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το 1947.

Η αμερικανική απόφαση προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις στην Τουρκία και αρκετοί εκτιμούν ότι η Αγκυρα θα αντιδράσει. Το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκική διοίκηση δεν αποκλείεται, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Εν τω μεταξύ, ενδεικτικό της κατάστασης, που επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα γύρω από  το Καστελλόριζο είναι ότι  το αγγλόφωνο παράρτημα του τηλεοπτικού σταθμού TRT (World) έστησε κάμερες στο Κας, απέναντι από το Καστελλόριζο, προκειμένου να αποδείξει ότι στο ακριτικό νησί εδρεύουν Ένοπλες Δυνάμεις. Στα πλάνα φαίνονται συνήθεις κινήσεις των Ελλήνων στρατιωτικών που εδρεύουν στο Καστελλόριζο. Η συγκεκριμένη μανιέρα «αποστρατιωτικοποίησης» του Καστελλόριζου ξεκίνησε την επομένη της δημοσίευσης φωτογραφιών που έδειχναν μετακίνηση στρατιωτών προς εναλλαγή της φρουράς του νησιού και έκτοτε καθημερινά αναπαράγεται δημοσίως από τα τουρκικά ΜΜΕ ένας λόγος περί «ανάγκης παρέμβασης» της Τουρκίας.

Εξάλλου, η  Ρωσία διέψευσε ότι στηρίζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε “προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται στη ρωσική στήριξη”.
Η κυρία Ζαχάροβα επισήμανε πως η Μόσχα δεν αναζητεί οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα και συγκρούσεις.
Ανέφερε επίσης ότι “η Ρωσία υποστηρίζει την επίλυση οποιονδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων, αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στη βάση των διεθνών νομικών κανόνων”.
​Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων θεμάτων.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Ερντογάν τόνισε πως η στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες προς την “εγωιστική και άδικη στάση της” Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη.

 Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται οτι ” ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες της Μέρκελ στην επίλυση του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο που προκλήθηκε από βήματα ή πρωτοβουλίες της Ελλάδας ή χωρών που την υποστηρίζουν”.


Share this post