Η ασυμμετρία στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης.

Η ασυμμετρία στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα για τον ναό του Αγίου Νικολάου της Στέγης, στην Κακοπετριά, έθεσε ο Καθηγητής  Βυζαντινής Αρχαιολογίας , Χαράλαμπος Μπακιρτζής , σε ανακοίνωση  , με θέμα “Άγιος Νικόλαος Στέγης: Ασύμμετρο ή Σύμμετρο;”. Η ανακοίνωση ( το πλήρες κείμενο παρατίθεται στο τέλος )  έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα στο πλαίσιο του συνεδρίου  «Αρχαιολογία κα Μουσεία. Η ενότητα της ελληνικής μνημειακής παράδοσης».

Η ασυμμετρία στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης, επισημαίνει ο Χαράλαμπος Μπακιρτζής, ” δεν είναι ορατή, η ασυμμετρία δεν ενοχλεί, δεν προκαλεί ταραχή στον εισερχόμενο και γίνεται αντιληπτή μόνον όταν προχωρήσει κανείς από το στάδιο της εντύπωσης στο στάδιο της περιγραφής”

Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης αποτελεί μοναδικό, σωζόμενο στην Κύπρο, παράδειγμα καθολικού βυζαντινής Μονής η ίδρυση της οποίας τοποθετείται, κατά πάσα πιθανότητα, στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα.

Αρχικά κτίστηκε χωρίς νάρθηκα και χωρίς την αμφικλινή στέγη, η οποία καλύπτει σήμερα ολόκληρη την εκκλησία. Αυτή η μεταγενέστερη ξύλινη στέγη, στρωμένη με επίπεδα αγκιστρωτά κεραμίδια που κατασκευάζονται στην περιοχή του Τροόδους, έδωσε την προσωνυμία «της Στέγης» στον Άγιο Νικόλαο, τουλάχιστον από το 13ο αιώνα.

Ο Χαράλαμπος Μπακιρτζής είναι επίτιμος Έφορος των Αρχαιοτήτων. Υπηρέτησε από το 1964 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στις Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου επέβλεψε, μεταξύ άλλων, τις ανασκαφές στα Άβδηρα και στην τοποθεσία “Σύναξη” της Μαρώνειας.

Ως Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε το έργο της αναστήλωσης των μνημείων και της συντήρησης των ψηφιδωτών της Θεσσαλονίκης που είχε αρχίσει μετά τους σεισμούς του 1978. Επίκουρος και αναπληρωτής Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1988-1998), διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (2011-).  Διηύθυνε την Ελληνική Αρχαιολογική Αποστολή στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας στην Κύπρο, ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Αρχαιολογίας και είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

*Διαβάστε εδώ όλη την ανακοίνωση του Χαρ. Μπακιρτζή για τον Άγιο Νικόλαο της Στέγης

Μπακιρτζής, Άγιος Νικόλαος … by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

Share this post