Η Αστυνομία «κλείνει τα μάτια και αυτιά » στις καταγγελίες τυμβωρυχία.

Η Αστυνομία «κλείνει τα μάτια και αυτιά » στις καταγγελίες τυμβωρυχία.

Η επιστολή της αρχαιολόγου Μ. Ιακώβου και οι δηλώσεις της βουλευτού Α. Θεολόγου στον ρ/δ ACTIVE.

Πλήρως εκτεθειμένη είναι η ηγεσία της Αστυνομίας όχι μόνο από την επιστολή της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου , Μαρίνας Σολομίδου –Ιερωνυμίδου, η οποία κατά τρόπο τεκμηριωμένο υπέδειξε το άτομο που κατείχε παράνομα το αιγυπτιακό αγγείο του 13ου π.Χ αιώνα, αλλά και από την επιστολή – έγραψε προχθές ο «Φιλελεύθερος»- της κυρίας Μαρίας Ιακώβου, καθηγήτριας Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας – Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου, για την τυμβωρυχία, που «βασιλεύει» στην Πάφο.
Διαβάζοντας τα όσα αναφέρει η κυρία Ιακώβου στην επιστολή της ( θα κατατεθεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, γιατί βρίσκεται , λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, στο Παρίσι και δεν θα μπορέσει να παραστεί στην συνεδρίαση ,7.12.2017) προς την βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών , Άννα Θεολόγου, προκύπτει το ερώτημα :

Είναι δυνατόν η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου να μην έχει πάρει είδηση το όργιο της τυμβωρυχίας;
Η δε ηγεσία της Αστυνομίας τι έπραξε , τουλάχιστον μετά τις 16 Νοεμβρίου, όταν ο εκπρόσωπος της άκουσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου σχετικές καταγγελίες από την Έφορο Αρχαίων Μνημείων, κ. Δέσπω Πηλείδου; Τί έχουν να πουν για όλα αυτά, που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς, ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, και ο Γενικός Εισαγγελέας , Κώστας Κληρίδης;

*Το πλήρες κείμενο της επιστολής της καθηγήτριας Μαρίας Ιακώβου είναι το ακόλουθο:

«Οι παράνομες ανασκαφές στα Κούκλια, και όχι μόνο στη θέση Χασάν Αγάς, δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο και καθόλου άγνωστο στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Από το 2006 που διερευνούμε την ευρύτερη περιοχή της αρχαίας πολιτείας έχουμε εντοπίσει δεκάδες φρεσκο-ανοιγμένους τάφους, για τους οποίους ενημερώνουμε πάντοτε τους τοπικούς υπεύθυνους. Είχαμε κάνει πρωτοσέλιδο στο «Φιλελεύθερο», πριν κάποια χρόνια (επί κοινοτάρχου Χριστάκη Μιλτιάδους) νομίζω το 2012, και μπορείτε να το δείτε). Την ανασκαφή μας στη θέση Μαρτσέλλος την έκαψαν το 2011 για να μπορούν πιο εύκολα να χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων. Δεν υπάρχει καμιά προστασία από κανένα, ούτε και στα υπό ανασκαφή τεμάχια. Η τυμβωρυχία είναι κοινό μυστικό, και επειδή δεν φοβούνται κανέναν οι γνωστοί -άγνωστοι, ανοίγουν τάφους σε απόσταση 50 μέτρων από κει που διεξάγονται ανασκαφές. Εμείς δουλεύουμε τη μέρα (κάθε Ιούνιο) και κείνοι τη νύχτα και σχεδόν ολόχρονα χρησιμοποιώντας μηχανικούς εκσκαφείς!!!. Φυσικά, η ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κύπρου στα Κούκλια αντιμετωπίζει κάθε χρόνο προβλήματα και έχω πολλές φορές μεταφέρει την ανησυχία μου στους εκάστοτε διευθυντές του Τμήματος. Δεν γνωρίζω τίποτε για το αιγυπτιακό αγγείο, στο οποίο αναφέρεστε. Με εκτίμηση και με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει. Αποστέλλω την απάντησή μου και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Εν κατακλείδι, δεν γνωρίζω, ούτε έχω ακούσει ψιθύρους περί αιγυπτιακού αγγείου ή ότι προέρχεται από τάφο στον Χασσάν Αγά, θέση η οποία, κατά τα άλλα, είναι γνωστή ως νεκρόπολη της Κυπρο-Γεωμετρικής περιόδου (ίδετε στην Επετηρίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου 1982, το άρθρο Karageorghis, V. and M. Iacovou 1982: CyproGeometric material from Palaepaphos. Report of the Department of Antiquities, Cyprus: 123- 137.) Όμως, κάθε καλοκαίρι, επιστρέφοντας για να συνεχίσουμε τις έρευνες πεδίου, εντοπίζουμε και νέους τάφους που έχουν συληθεί με χρήση μηχανικών εκσκαφέων. Για αυτό και βρίσκουμε ολόγυρα σπασμένα αγγεία, αλλά και τεκμήρια, όπως αποτσίγαρα και εφημερίδες (χρησιμοποιούνται, προφανώς, για να τυλίγουν τα ευρήματα). Θέλω να ελπίζω ότι η (πιθανώς ανεξάρτητη;) υπόθεση του αιγυπτιακού αγγείου μπορεί να βοηθήσει στη λήψη μέτρων που να καταστείλουν τις ενέργειες κυκλώματος τυμβωρυχίας, το οποίο δρα ανενόχλητα στην ευρύτερη περιοχή Κουκλιών εδώ και πολλά χρόνια.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Μαρία Ιακώβου Καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Η Άννα Θεολόγου

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Άννα Θεολόγου, μιλώντας χθες στον ACTIVE 107,4 & 102.5  και στον δημοσιογράφο, Παναγιώτη Δημόπουλο,  σε συγκλονιστικές καταγγελίες σχετικά με το ζήτημα, κάνοντας λόγο για «συγκάλυψη μεγαλόσχημων, επιφανών, συλλεκτών, με τις πλάτες της Αστυνομίας».
Όπως ανέφερε η κ. Θεολόγου εδώ και δύο χρόνια τυμβωρύχοι μεταβαίνουν το βράδυ στην περιοχή των Κουκλιών και σκάβουν τους τάφους με τη χρήση ανιχνευτών μετάλλων και άλλων μηχανημάτων. Πρόσθεσε ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν γίνει γύρω στις 200 καταγγελίες στον Αστυνομικό Σταθμό Πάφου, οι οποίες δεν εξετάζονται. Σημείωσε ότι, αν αρχίσει η εξέταση του ζητήματος από την Αστυνομία, θα πρέπει να ξεκινήσει να πραγματοποιείται συστηματικός έλεγχος, περιφρούρηση και πραγματοποίηση εφόδων στην περιοχή από την Αστυνομία.
Ακούστε  το ηχητικό:

https://youtu.be/XC3PIxe2Pt0

Επιπρόσθετα η βουλευτής επεσήμανε ότι το ζήτημα σχετίζεται με την υπόθεση του αιγυπτιακού αγγείου. Η κ. Θεολόγου ανέφερε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής ποινική δίωξη εναντίον του ατόμου που είχε στην κατοχή του αυτό το αγγείο καθώς, όπως είπε, « καλύπτει μεγαλόσχημους, επιφανείς,συλλέκτες τέτοιων αντικειμένων, οι οποίοι μένουν ανενόχλητοι, με τις ευλογίες της Αστυνομίας».
Θέτει μάλιστα το ερώτημα, γιατί δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής διώξεις εναντίον αυτού του ατόμου και γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι νενομισμένες διαδικασίες, από τη στιγμή που υπήρχε ψευδής δήλωση ότι το συγκεκριμένο αγγείο άνηκε σε συγκεκριμένη γυναίκα.
Η κ. Θεολόγου τόνισε ότι από τον Οκτώβριο έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για το ζήτημα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Αστυνομία, τώρα συζητείται το θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου. Καταγγέλλει ακόμη ότι η Αστυνομία πάρα το γεγονός ότι είχε πληροφόρηση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ότι το αγγείο βρισκόταν στην κατοχή του συγκεκριμένου ατόμου, δε μετέβη στο σπίτι του κατόχου του αιγυπτιακού αγγείου, αλλά το ανακάλυψε σε ένα οικόπεδο στη Λάρνακα, μετά από πληροφορίες. Έγινε , σύμφωνα με την κ. Θεολόγου, ελεγχόμενη παράδοση του αγγείου, προκειμένου να μη προσάψουν κατηγορίες στο συγκεκριμένο άτομο.
Η κ. Θεολόγου τόνισε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου στη Βουλή μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.

Share this post