Η αργή καταστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

Η αργή καταστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

Ρεπορτζάζ  του John Lubbock* για το ιστορικό κτίριο  (βλέπε επίσης https://ageliaforos.com/dunya-mirasi-adalar-katerreyse-meros-toy-orfanotrofeioy-stin-prigkipo/ του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου φιλοξενεί σήμερα η τουρκική ιστοσελίδα  ahvalnews.com/turkey. Το επορτάζ  έχει τίτλο: “Η αργή καταστροφή ενός ελληνικού ορφανοτροφείου στην Κωνσταντινούπολη δείχνει ότι η Τουρκία αγνοεί την κληρονομιά”. 

Ο John Lubbock, αφού αναφέρεται στην ιστορία του Ορφανοτροφείου από το 1903 μέχρι το 1964 και στην απόφαση (2007) του Ευρωπαϊκού  Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπενθυμίζει πως παλιότερα είχε γράψει σχετικά με την παραμέληση και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ότι ” η εθνικιστική ιδεολογία της τουρκικής κυβέρνησης σημαίνει ότι η μη τουρκική πολιτιστική κληρονομιά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προστατεύεται από το κράτος”.

Φαίνεται, τονίζει σήμερα ο John Lubbock,”απίθανο το τουρκικό κράτος να αλλάξει την πολιτική της παραμέλησης έναντι μη τουρκικών κληρονομιών στην Ανατολία, εφόσον το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) βασίζεται στην κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στο ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP). Μέχρι τότε, πρέπει να αναμένεται ότι θα δούμε πιο τραγικά παραδείγματα καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολίας”.

John Lubbock είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης από το Λονδίνο. Έχει εργαστεί στο Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαχρέιν και στο Wikimedia UK και γράφει για τη βρετανική και την τουρκική πολιτική, τον πολιτισμό και την κοινωνία.

ΦΩΤΟ: Ν. Μαγγίνας

*Το πλήρες ρεπορτάζ ΕΔΩ

https://ahvalnews.com/turkey/slow-destruction-greek-orphanage-istanbul-shows-turkeys-disregard-heritage

Share this post