Η αρχή της Ινδίκτου και η σύναξη των ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη
Μεταξύ των θεμάτων της συνάξεως (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ) είναι: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ἐκκλησία», «Νεολαία καί Ἐκκλησία» και «Ἐκκλησία καί Γεωπολιτικά Ζητήματα»
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική τάξη και παράδοση, εορτάστηκε την Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2024, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η αρχή της Ινδίκτου – η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά – και η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακαρίστου, της οποίας η πανίερη εικόνα φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.
Η Μητέρα Εκκλησία έχει αφιερώσει την ημέρα αυτή, από το 1989, και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Στο Μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθυμίζει ότι εφέτος συμπληρώνονται 35 έτη από την καθιέρωση από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 1ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρας προσευχών υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, και επισημαίνει:
“Η περιβαλλοντική απειλή είναι μία διάστασις της εκτεταμένης κρίσεως του συγχρόνου πολιτισμού. Εν τη εννοία ταύτη, η αντιμετώπισις του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να δοθή επί τη βάσει των αρχών αυτού του πολιτισμού, της λογικής δηλαδή η οποία το εδημιούργησε. Έχομεν εκφράσει κατ’ επανάληψιν την πεποίθησίν μας ότι εις την ζωτικήν διά το μέλλον της ανθρωπότητος και του πλανήτου μας πνευματικήν και αξιολογικήν μεταστροφήν δύνανται να συμβάλουν μεγάλως αι Εκκλησίαι και αι θρησκείαι. Η γνησία θρησκευτική πίστις καταλύει την αλαζονείαν και τον τιτανισμόν του ανθρώπου, αποτελεί ανάχωμα εις την μετατροπήν του εις «ανθρωποθεόν», ο οποίος καταργεί μέτρα, όρια και αξίας, αυτοαναγορεύεται εις «πάντων μέτρον», εργαλειοποιεί τον συνάνθρωπον και την φύσιν διά την ικανοποίησιν των ακορέστων αναγκών και των αυθαιρέτων επιδιώξεών του.”
Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή της Ινδίκτου, κατά την οποία αναγνώστηκε από τον Πατριάρχη, η νενομισμένη ευχή και Πράξη της νέας Γ’ Ινδικτιώνος. Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος υπέγραψε το σχετικό κείμενο στον Κώδικα της Μεγάλης Εκκλησίας και ακολούθως υπέγραψαν κατά σειρά όλοι οι παριστάμενοι Μητροπολίτες, Αρχιεπίσκοποι και Επαρχιούχοι Επίσκοποι – Χωρεπίσκοποι.
Στη συνέχεια τελέστηκαν τα επίσημα εγκαίνια της ανακαινισμένης Πατριαρχικής Αστικής Σχολής Μαρασλή, όπου και παρετέθη δεξίωση.
Η σύναξη της Ιεραρχίας
Ξεκίνησαν το απόγευμα, οι εργασίες της Συνάξεως των ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, όπως έχει καθιερωθεί να συγκαλείται ανά τριετία.
Η έναρξη της Σύναξης πραγματοποιήθηκε με δέηση και ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, κατά την οποία ο Πατριάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά και στο πρόγραμμα της Συνάξεως.
Μετά τον Πατριάρχη ομίλησε, αντιφωνών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ως πρώτος τη τάξει των Ιεραρχών του Θρόνου, ο οποίος, μεταξύ άλλων επεσήμανε: “Προσέλθωμεν ούν μετά φόβου Θεού και συνέσεως πνευματικής εις την ιεράν ταύτην σύναξιν, ίνα υπό την σκιάν των πτερύγων του Παναγίου Πνεύματος και την έμπνευσιν της θείας σοφίας, τα συμφέροντα τη Εκκλησία βουλευσώμεθα και πράξωμεν. Ο γαρ Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο την Εκκλησίαν αυτού τω ιδίω αίματι περιποιησάμενος, αυτός έσται εν μέσω ημών, καθοδηγών και φωτίζων τας διανοίας ημών προς παν έργον αγαθόν.
Εν ταύτη ούν τη ιερά συνάξει, ώσπερ οι μαθηταί εν τω υπερώω συνηγμένοι, την επιφοίτησιν του Παρακλήτου αναμένομεν. Και καθάπερ εκείνοι υπό της Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας περιεστοιχίζοντο, ούτω και ημείς υπό της μητρικής αγκάλης της Εκκλησίας περιθάλπομεν. Εν τούτω δε τω πνεύματι της ενότητος και της αγάπης, στρέφομεν τα όμματα ημών προς τον κορυφαίον της συνάξεως ταύτης, τον Παναγιώτατον ημών Πατριάρχην, ος ως ορατή κεφαλή της Εκκλησίας, την χάριν του Χριστού ημίν διακονεί και την ενότητα του σώματος συμβολίζει.”
Μεταξύ των θεμάτων είναι:«Τεχνητή Νοημοσύνη και Ἐκκλησία», «Νεολαία καί Ἐκκλησία» και «Ἐκκλησία καί Γεωπολιτικά Ζητήματα».
*Η εναρκτήρια ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Βαρθολομαίος: Ἡ συνάντησις καί ὁ διάλογος μέ τόν κόσμον εἶναι ἀτελεύτητον καθῆκον διά τήν Ἐκκλησίαν by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
ΦΩΤΟ: Ν. Παπαχρήστου