Η απύθμενη αναισχυντία του Δ. Συλλούρη

Η απύθμενη αναισχυντία του Δ. Συλλούρη

Του Α Χ. Βικέτου

O Δημήτρης Συλλούρης συνεχίζει για δεύτερη μέρα να περιφρονεί προκλητικά το δημόσιο αίσθημα. Η κοινή γνώμη, τα πολιτικά κόμματα και ο τύπος τον καλούν να παραιτηθεί για να μην διασύρεται περισσότερο η Κύπρος και, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός , «να γίνεται ρεζίλι των σκυλιών».

Ωστόσο, όχι μόνο δεν «ιδρώνει το αυτί» του Δημήτρη Συλλούρη , αφού ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντα ( οποία τιμή (!) για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά εμπαίζει τον Γενικό Εισαγγελέα και υποτιμά την νοημοσύνη του λαού. Γιατί, αυτό σημαίνει στην ουσία η σημερινή  επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα.

Με απύθμενη θρασύτητα και   αναισχυντία δηλώνει στην επιστολή ότι  δεν φέρει ένσταση στην ενδεχόμενη άρση της βουλευτικής του ασυλίας, « σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες της Αστυνομίας σχετικά με το επίμαχο βίντεο».

Ή είναι αδαής ο Δ. Συλλούρης ή περνά τον κυπριακό λαό για βλάκα. Άρση της ασυλίας στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει, γιατί χρειάζονται ενδελεχείς έρευνες για την συλλογή ικανού μαρτυρικού υλικού, το οποίο θα παρουσιάσει η Γενική Εισαγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Άρα, επί του παρόντος το θέμα δεν είναι ποινικό, αλλά σαφώς πολιτικό και οι υπεύθυνοι  πολιτικοί άνδρες οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους , όταν μάλιστα διασύρεται η χώρα τους.

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος (Δημόκριτος, 470-370 π.Χ) είχε πει: « Όπερ μάλιστα την αρετήν συνέχει, το αιδείσθαι» («Εκείνο που περισσότερο από όλα είναι η συνεκτική δύναμη της αρετής, είναι η αιδώς»). Η αρετή πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της προσωπικότητας, ιδιαίτερα δε των αρχόντων- πολιτικών και όλων των άλλων- για να εμπνέουν και να καθοδηγούν σωστά το λαό.

Ο Δ. Συλλούρης ήθελε να παρουσιάζεται ως κήνσορας σχεδόν των πάντων! ( στην αρχαία Ρώμη οι κήνσορες μπορούσαν να διαγράψουν για τα παραπτώματα τους και  Συγκλητικούς. Περίφημος τιμητής στην ρωμαϊκή ιστορία ήταν ο Κάτων (234 π. Χ. – 149 π. Χ.) , ο οποίος είχε βάλει στόχο της ζωής του να αναμορφώσει τα διεφθαρμένα ρωμαϊκά ήθη). Βέβαια, άλλο το «φαίνεσθε και άλλο το είναι».

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα , θα πρέπει να εξεταστεί και ο εμπαιγμός του Δ. Συλλούρη προς την Βουλή και τον λαό για την περίφημη λίστα Γιωρκάτζη.  

Ο Δ. Συλλούρης στην παρούσα περίπτωση του Al Jazeera έπρεπε να παραιτηθεί άμεσα για δύο λόγους: Α) να διευκολύνει τις έρευνες της Αστυνομίας, πράγμα που δεν συνεπάγεται αυτόματα και την ενοχή του σε οποιαδήποτε αδικήματα, Β)  να αποφευχθεί η δημιουργία θεσμικού προβλήματος , καθώς ο Κανονισμός της Βουλής δεν διαλαμβάνει πρόνοια για την αποχή του προέδρου της από τα καθήκοντα του. Το χειρότερο είναι ότι ο  οχυρώθηκε στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται πρόνοια για την διατύπωση πρότασης μομφής.

Με τα σημερινά δεδομένα η πρόταση θα υπερψηφιζόταν και ο Δ. Συλλούρης θα εξέπιπτε αμέσως του αξιώματος του.

(Υ.Γ: Αναγνώστης του χθεσινού σχολίου “Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα” μου έγραψε: “Οι πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου είναι πολύ  πέραν όσων είδαν  το φως της δημοσιοότητας. Το    Al jazeera αποκάλυψε απλώς  ένα παρακλάδι. Πόσοι άλλοι developers και δικηγόροι (για να αναφερθώ  μόνο σε ορισμένους αυτού του κυκλώματος) εμπλέκονται; Συνεπώς,  αν πραγματικα θελουμε να γυρισουμε σελιδα στην Κύπρο και οχι απλως να προετοιμασουμε το εδαφος για το επομενο σκανδαλο, η προσοχη μας δεν θα πρεπει να εστιασει μονο στα συγκεκριμενα προσωπα που αποκαλυφθηκαν και να ξεσκιστουμε για να τους ξεφωνισουμε, αλλα να απαιτηθει σε βαθος ερευνα για ολους οσοι εμπλεκονται. Επειδή  όμως γνωριζω τις πραγματικότητες, ξέρω οτι κατι τετοιο δεν θα γινει. Γιατί δεν θα εμενε πετρα ορθια. Γι’ αυτό  ας αρχισουμε να προετοιμαζομαστε για το επομενο μεγαλο ‘κολπο’ που θα στησουμε…δυστυχως!” Ορθές σκέψεις και διαπιστώσεις)

 

Share this post