Η Αποκαθήλωση στο Φανάρι και στην Παναγία Χρυσοπολίτισσα της Λάρνακας

Η Αποκαθήλωση στο Φανάρι και στην Παναγία Χρυσοπολίτισσα της Λάρνακας

Η Αγία και Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα του Πάθους του Χριστού , η ημέρα της υπέρτατης θυσίας, η ημέρα της «άκρας ταπεινώσεως» Του.(ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Τέμπλο Ι.Ν. Παναγίας Χρυσοπολίτισσας , Λάρνακας).

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, πλήθος πιστών παρακολούθησε το πρωί την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως. Προς το τέλος της ανάγνωσης του Ευαγγελίου του Εσπερινού  ο Χριστός αποκαθηλώνεται από τον Σταυρό  και τοποθετείται στον Επιτάφιο. Ο Επιτάφιος είναι ειδικό ύφασμα, πάνω στο οποίο είναι κεντημένο ή ζωγραφισμένο το άχραντο Σώμα του Χριστού και τα πρόσωπα που φρόντισαν για την Αποκαθήλωση και την Ταφή Του.

 

Επιτάφιος:Συλλογή Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών (Χρονολόγηση: 17ος – 18ος αιώνας, Διαστάσεις (εκ.μ.): 78 Χ 71

ΦΑΝΑΡΙ

Μεγάλη Παρασκευή – Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και Εσπερινός της Αποκαθήλωσης (2024)
Απευθείας μετάδοση από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι. Χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


Στην Λάρνακα ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος χοροστάτησε στον ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπολίτισσας

Ένας από τους εξαιρετικούς ύμνους του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως είναι το Δοξαστικό των Αποστίχων “Σε τον αναβαλλόμενον το φως”( ήχος πλ. α). Παρακάτω ακούστε τον μακαριστό Άρχοντα Λαμπαδάριο, Βασίλειο Εμμανουηλίδη την Μεγάλη Παρασκευή του 1988 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.   Η ηχογράφηση είναι του κυρίου Νικόλαου Γιάννου και έγινε από ζωντανή ραδιοφωνική αναμετάδοση του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ, που μετέδιδε τις ακολουθίες από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Μεγάλη Παρασκευή – Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και Εσπερινός της Αποκαθήλωσης
Απευθείας μετάδοση από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι. Χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Επιάφιος Θρήνος

Το κουβούκλιο του Επιταφίου στον Ι.Ν. Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, στην Λάρνακα

Το βράδυ γίνεται περιφορά του Επιταφίου (η κηδεία και η ταφή, σαν να λέμε, του Χριστού) και ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου σε τρεις στάσεις: («  Ζωή ν τάφ…», «Α γεννεαί πσαι…» , «ξιον στί…»). Επιστρέφοντας και μπαίνοντας στον ναό, περνούν όλοι κάτω από τον Επιτάφιο για να ευλογηθούν.

 

 

 

Share this post