Η απόφαση για την μερική άρση του «εμπάργκο» δεν αλλάζει την στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό και την αντιπαράθεση Ελλάδας- Τουρκίας

Η απόφαση για την μερική άρση του «εμπάργκο» δεν αλλάζει την στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό και την αντιπαράθεση Ελλάδας- Τουρκίας

Του Damon Wilson*

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υπογραμμίσει ότι αυτή η κίνηση (μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπροδεν αλλάζει τη θέση των ΗΠΑ σε ένα διακανονισμό του Κυπριακού ή στην τρέχουσα αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας, επισημαίνει 0  Damon Wilson σε ανάλυση , που δημοσιεύτηκε στο atlanticcouncil.org/blogs.

Η  ανακοίνωση, αναφέρει ο Wilson,  έρχεται σε μια ευμετάβλητη εποχή στην περιοχή – καθώς η Αθήνα και η Άγκυρα διαφωνούν για θαλάσσιες περιοχές  και  η Τουρκία συνεχίζει τη ναυτική εξερεύνηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στις ακτές της Κύπρου. 

Επίσης, ο Damon Wilson,ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

“Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σε επικίνδυνη ένταση.   Πολύ συχνά είναι ένα σταυροδρόμι για παράνομη δραστηριότητα,  που αποφεύγει τις περιφερειακές κυβερνήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται ικανούς εταίρους στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα δημοκρατικό φυλάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε μια δύσκολη γειτονιά, σε μικρή απόσταση από τη Συρία. Και υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, πλησιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια εποχή μεγάλου ανταγωνισμού.

Γι ‘αυτό την 1η Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από περιορισμούς ενός οικονομικού έτους , που εμποδίζουν την άμεση εμπορική πώληση μη θανατηφόρων άρθρων και υπηρεσιών ασφαλείας στην Κυπριακή Δημοκρατία. (Η παραίτηση είναι ανανεώσιμη.)

Παρά τα όσα θα υποστηρίξουν ορισμένα  μέσα ενημέρωσης στην περιοχή, αυτή η απόφαση των ΗΠΑ δεν αφορά τον οπλισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περίοδο αύξησης της  εντάσης  μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας”.

Ο Damon Wilson υπενθυμίζει την  δήλωση προθέσεων για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, που υπέγραψε ο πρώην βοηθός γραμματέας Μίτσελ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης το 2018 και ακολούθησε ο Νόμος για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Εταιρική Σχέση της Ανατολικής Μεσογείου του 2019.

Επίσης, στην ανάλυση επισημαίνεται: “Η ανακοίνωση της 1ης Σεπτεμβρίου βασίζεται επίσης σε μια προηγούμενη απόφαση των ΗΠΑ φέτος το καλοκαίρι για την επέκταση της πολύτιμης Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) στην Κυπριακή Δημοκρατία για πρώτη φορά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευθύνη να εντείνουν τη διαμεσολάβηση τους στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη γερμανική ώθηση για επιστροφή στον διάλογο μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, ενθαρρύνοντας την αποδέσμευση στη θάλασσα και αποθαρρύνοντας την περαιτέρω προκλητική εξερεύνηση υδρογονανθράκων. Σε μια άλλη εποχή, η αμερικανική διπλωματία θα ήταν επίσης ηγετική θέση σε αυτό το ζήτημα”.

*Ο Damon Wilson είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Atlantic Council.

*Διαβάστε όλο το άρθρο , με τίτλο: “Lifting the arms ban on the Republic of Cyprus is good policy, despite the timing” ΕΔΩ

Lifting the Arms Ban on the… by ARISTEIDIS VIKETOS

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

 

 

Share this post