Η απόφαση για «μποϊκοτάρισμα των εκλογών» στην Τ/Κ κοινότητα

Η απόφαση για «μποϊκοτάρισμα των εκλογών» στην Τ/Κ κοινότητα

Της Χριστίνας Βαλανίδου*

https://paideia-news.com/assets/images/articles/122-34836.BALANIDOY.jpg

Παρά την κριτική που έχει αναπτυχθεί από μερίδα Τ/Κ-κομμάτων, κινημάτων, οργανώσεων- ενάντια στις επερχόμενες «εκλογές» στην Τ/Κ κοινότητα, με σύνθημα «μποϋκοτάρετε τις εκλογές», κανένας  δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το αποτέλεσμα τους , με ή χωρίς εισαγωγικά, επηρεάζει την πορεία του Κυπριακού προβλήματος, καθώς και την όλη διαδικασία με τις πολλαπλές πτυχές της για λύση- επανένωση σε μια ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Ορισμένες σκέψεις και προβληματισμοί:

  1. Θεωρώ ότι σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες ποτέ η λύση στα υπάρχοντα προβλήματα, όποια και αν είναι,  δεν είναι ούτε το μποϊκοτάρισμα ούτε η αποχή. Και η ιστορία έχει πολλά παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν.
  2. Προφανώς είναι δικαίωμα και «αρμοδιότητα» των Τ/Κ να αποφασίζουν για την κοινότητα τους. Αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς είμαστε σε αυτό τον τόπο συγκοινωνούντα δοχεία και οι διάφορες διαδικασίες, ένθεν και ένθεν, αλληλοεπηρεάζονται και επηρεάζουν και την διαδικασία λύσης-επανένωσης.
  3. Η στάση/θέση «μποϊκοταρίσματος των εκλογών τους» που διακηρύσσεται από ορισμένους αγαπητούς στενούς φίλους και συντρόφους, που έχουν περγαμηνές και παράδοση στους αγώνες για επανένωση του τόπου μας, σε μια ΔΔΟ με πολιτική Ισότητα, δε φαίνεται να αποτελεί τη λύση και την απάντηση στο τι συμβαίνει στον τόπο μας και ιδιαίτερα μέσα στην Τ/Κ κοινότητα και στις επεμβάσεις και διχοτομικές πολιτικές του Τατάρ και της Τουρκίας.
  4. Αν αυτό το «μποϊκοτάρισμα των εκλογών» γινόταν σε «σταθερή και συνεχή βάση» από το 1983ή το 1974, με μποϊκοτάρισμα και των «εκλογών» και ΟΛΩΝ των δομών της διοίκησης στην Τ/Κ κοινότητα, ίσως να ήταν πιο κατανοητή αυτή η στάση του «μποϊκοταρίσματος», η οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των πρωταγωνιστών, στοχεύει και καταδικάζει τις επεμβάσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν έχουν προφανώς σταματήσει από το 1974, και όχι μόνο σε «εκλογικές διαδικασίες» αλλά και αλλού και με διάφορες  μορφές και τρόπους.
  5. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις στάσεις μερίδας αγαπητών φίλων και συντρόφων μας, της λύσης και της επανένωσης για μια Ομόσπονδη Κύπρο, που «μποϊκοτάρουν τις εκλογές», υπάρχουν και τα πολιτικά κόμματα της αριστεράς, το CTP και το TDP,  που προφανώς, και αυτά υποστηρίζουν σταθερά τη λύση για μια επανενωμένη Κύπρο, σε μια ΔΔΟ με πολιτική Ισότητα. Αυτά τα κόμματα δίνουν και θα δώσουν τη δική τους «εκλογική μάχη» στις 23 Ιανουαρίου. Προφανώς η ανάλυση στην πολιτική των κομμάτων CTP και TDP  δεν αμφισβητεί τις παρεμβάσεις της Τουρκίας που γίνεται με διάφορους τρόπους.  Η πολιτική των  CTP και TDP έχει δείξει ότι καταδικάζουν και τις παρεμβάσεις της Τουρκίας και τις διχοτομικές πολιτικές του Τατάρ. Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι, και αυτή «η εκλογική μάχη», έχει τη σημασία της στην πορεία για το Κυπριακό και την προσδοκώμενη λύση-επανένωση του τόπου μας.
  6. Μια τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται  στη yeniduzen-δείχνει, ότι το τελικό αποτέλεσμα, για τα κόμματα που θα διεκδικήσουν θέση θα είναι ως εξής:  UBP 21, CTP 17, DP 4, HP 3, YDP 3, TDP 2. Προφανώς, αν δεν υπάρχει «μποϊκοτάρισμα εκλογών» οι θέσεις των υποστηριχτών της λύσης-επανένωσης θα ήταν πολύ περισσότερες και τα μηνύματα πολύ πιο ισχυρά προς όλους, εντός και εκτός της Τ/Κ κοινότητας, εντός και εκτός της Κύπρου.

 

 

 

[Οι γραφικές παραστάσεις είναι από την εφημερίδα yeniduzen]

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις του συγγραφέα τους.

Share this post