«Η Αμερική διάλεξε λάθος εταίρο»

«Η Αμερική διάλεξε λάθος εταίρο»

 

 

 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στους New York Times

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ , Του Μηνά Βασιλειάδη*

 

Άρθρο του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φιλοξένησαν οι New York Times, με τον τίτλο «Η Αμερική έχει διαλέξει τον λάθος εταίρο».
Ο κ. Τσαβούσογλου, στο άρθρο του, καταθέτει την άποψη της Τουρκίας για τα τεκταινόμενα στην Συρία και τους λόγους της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στα βόρεια της Συρίας, τονίζει τον κίνδυνο που αισθάνεται η Τουρκία από τις κουρδικές ομάδες που κυριαρχούν στον αμερικανικό συνασπισμό και παράλληλα, κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις συνέπειες που έχει στην ασφάλεια της Τουρκίας η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός του YPG.
Ζητώντας από τις ΗΠΑ να «σεβαστούν την Τουρκία» για τις προσπάθειές της για «ένα ειρηνικό μέλλον» στην περιοχή, ο κ. Τσαβούσογλου ζητά αμερικανική υποστήριξη αντί της «λάθος πολιτικής» που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος, εξοπλίζοντας «μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτίθεται σε μία χώρα-σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».
Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι η συμβολή της Τουρκίας συνεχίζεται παρόλο που το ISIS έχει στρατιωτικά ηττηθεί τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Το 2016, αναφέρει, «ο τουρκικός στρατός συνεισέφερε καθοριστικά στην ήττα του ISIS στην Τζεραμπλούς και η Τουρκία συνέλαβε πάνω από 10.000 μέλη του ISIS και συμπαθούντες προς την αλ-Κάιντα. Απέλασε περίπου 5,800 τρομοκράτες και αρνήθηκε είσοδο σε πάνω από 4.000 ύποπτους ταξιδιώτες». Το ISIS έχασε τον έλεγχο εδαφών στη Συρία και στο Ιράκ «αλλά εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να σπείρει τον τρόμο. Οι τουρκικές Αρχές πρόσφατα πραγματοποίησαν επιχειρήσεις εναντίον πυρήνων του και έπληξαν την δυνατότητα αναδιοργάνωσής του».
Το YPG είναι «απλώς» το ΡΚΚ
Ο κ. Τσαβούσογλου προσθέτει ότι «έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο μεταξύ μας και των ΗΠΑ λόγω της επιλογής τους. Έχουν επιλέξει ως εταίρο μια τοπική ομάδα που και οι ίδιοι θεωρούν τρομοκρατική. Το επονομαζόμενο YPG, ‘Μονάδες Προστασίας των Λαών’, είναι απλώς το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) με άλλη ονομασία».
«Προς απογοήτευσή μας», αναφέρει ο τούρκος ΥΠΕΞ, «οι τρομοκράτες του ΡΚΚ/YPG στα σύνορά μας με τη Συρία και το Ιράκ λαμβάνουν εκπαίδευση και οπλισμό από τις ΗΠΑ. Τα όπλα που κατέσχεσαν οι δυνάμεις μας από τρομοκράτες του ΡΚΚ αυξήθηκαν τόσο σε αριθμό, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Το να εξοπλίζει ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ μια τρομοκρατική οργάνωση που πραγματοποιεί επιθέσεις σε έναν άλλον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, αποτελεί θεμελιώδη παραβίαση της όλης ιδεολογίας της Συμμαχίας. Είναι αντικανονική πολιτική και πρέπει να διορθωθεί», υπέδειξε.
Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει: «Δεν έχουμε αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ θα αντιληφθούν τη ζημία που προκαλεί στην αξιοπιστία του ΝΑΤΟ αυτή η πολιτική και ότι θα διορθώσουν την πολιτική τους βάζοντας ξανά πρώτα τους συμμάχους τους και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους. Είναι λάθος για τις ΗΠΑ να βασίζονται στο YPG την ώρα που η Τουρκία αποτελεί ήδη για αυτές έναν ικανό εταίρο. Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει ώσπου να γίνουν οι αναπόφευκτες διορθώσεις πολιτικής. Τα λόγια κατανόησης [των ΗΠΑ] προς την Τουρκία περί ‘εύλογων ανησυχιών για την ασφάλειά της’ δεν απομακρύνουν τις απειλές και τους κινδύνους».
Ο κ. Τσαβούσογλου στη συνέχεια εξηγεί τους λόγους της στρατιωτικής επέμβασης της χώρας του στη Συρία ως εξής: «Τις τελευταίες εβδομάδες οι τουρκικές Αρχές κατέγραψαν αύξηση της απειλής από τα πρόχειρα στρατόπεδα του YPG και του Ντα’ες στη Συρία. Τρομοκράτες στο Αφρίν απειλούσαν τις ζωές και τα υπάρχοντα τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των Τούρκων που ζουν κοντά στα σύνορα. Έπρεπε να αναλάβουμε δράση. […] Η Τουρκία θα συνεχίσει την αποστολή μέχρι να αφανιστούν οι τρομοκράτες. Η Τουρκία δεν θα συναινέσει στη δημιουργία περιοχών με αποσχιστικές τάσεις ή ‘παραδείσους ασφαλείας’ για τρομοκράτες που απειλούν την εθνική της ασφάλεια και είναι εναντίον της θέλησης του συριακού λαού».
Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία παραμένει, παράλληλα, ενεργή σε όλες τις πολιτικές διαδικασίες που έχουν αντικείμενο την εύρεση λύσης στη Συρία. «Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας αποτελεί κλειδί για την ειρηνευτική διαδικασία. Αφανισμός των τρομοκρατών σημαίνει ότι δημιουργείται χώρος για λύση».
Και καταλήγει: «Παλεύουμε για ένα μέλλον χωρίς τρομοκρατικά στοιχεία, γείτονες που καταρρέουν, πολέμους και ανθρωπιστικές συμφορές στην περιοχή. Η Τουρκία αξίζει τον σεβασμό και την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτόν τον ουσιώδη αγώνα».

*Ο Μηνάς Βασιλειάδης είναι διευθυντής της εφημερίδας “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” της Πόλης

Share this post