Η Ακολουθία των Παθών στο Φανάρι και στην Μητρόπολη Κιτίου

Η Ακολουθία των Παθών στο Φανάρι και στην Μητρόπολη Κιτίου

Το απόγευμα της Μ.Πέμπτης, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, του Αγίου Γεωργίου , ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στην Ι.Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου.

Κατά την παράδοση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέγνωσε την πρώτη από τις 12 Ευαγγελικές περικοπές και στη συνέχεια ακολούθησαν ο Μ.Πρωτοσύγκελλος Ανδρέας και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.

Ο Πατριαρχικός Ναός και όλο το Πατριαρχείο τυλίχθηκαν στο σκοτάδι κατά την περιφορά του Εσταυρωμένου, με τη συγκίνηση όλων να κορυφώνεται.

Ήταν η πρώτη φορά που η Ακολουθία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία εκκλησιάσματος, καθώς όλες οι ιερουργίες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

 

Σήμερα , Μεγάλη Παρασκευή μπορείτε να παρακολουθείσετε σε απευθείας μετάδοση από το Φανάρι

10:00. Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθηλώσεως. Τηλ. σταθμός: OPEN
18:00 – 21:00. Ακολουθία του Επιταφίου. Τηλ. σταθμός: ΕΡΤ3 ή διαδικτυακά στο σύνδεσμο https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate

 

Κεκλεισμένων των θυρών τελέστηκε και η Ακολουθία στον μεγάλο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στην Λάρνακα,  στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος. Στον παλαιό  Ναό του Αγίου Γεωργίου Κοντού  θα χοροστατήσει  σήμερα το πρωί κατά τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως.

                                                                               ΦΩΤΟ: Ι. Μ. Κιτίου

Το απόγευμα κατά την Ακολουθία του Επιταφίου ο Κιτίου Νεκτάριος θα προεξάρχει στον ιστορικό ναό του Αγίου Λαζάρου Λάρνακας. Τις σημερινές ακολουθίες μπορείτε να παρακολουθείσετε διαδικτυακά από την ιστοσελίδα της Ι. Μ. Κιτίου στον σύνδεσμο

https://imkitiou.org/

 

Η εικόνα του Αγίου Λαζάρου  με τον βίο του  διά χειρός του θεολόγου, αγιογράφου και ιεροψάλτη , Γεώργιου Πέτρου, η οποία από το 2013 βρίσκεται στο προσκυνητάρι στον ιστορικό ναό του Αγίου , πλησίον της εισόδου της υπόγειας κρύπτης του τάφου του.

 

Share this post