Η Άγκυρα παράτεινε την Navtex μέχρι 27 Αυγούστου

Η Άγκυρα παράτεινε την Navtex μέχρι 27 Αυγούστου

Με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ η Τουρκία απορρίπτει την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ

Την Τρίτη, που ο ΥΠΕΞ της Γεμανίας, Χάικο Μαάς, θα βρίσκεται στην Αθήνα και Άγκυρα, θα είναι σε ισχύ η παράνομη Navtex της Τουρκίας,  βάσει της οποίας το Oruc Reis παραβιάζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας επικίνδυνη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε παράταση της NAVTEX, που έληγε απόψε τα μεσάνυχτα, μέχρι και της 27 του μηνός.

Το Oruc Reis έπλεε σήμερα εντός   της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νοτιοδυτική κατεύθυνση.  

Το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, που  παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η επιλογή της Τουρκίας, για την οποία πάντως είχαν προϊδεάσει αναλυτές της προκλητικής τακτικής του Ερντογάν, δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα «αδειάζοντας» και τη Γερμανία που τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα για απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιχείρημα που προφανώς χρησιμοποιεί για να εμποδίσει και τη λήψη μέτρων για κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ. 

*Με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ η Τουρκία απορρίπτει την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το παράλογο Τουρκολυβικό Μνημόνιο, αλλά και την επιλεκτική επίκληση της διεθνούς νομολογίας σε ότι αφορά την επήρεια των νησιών με προφανή επιδίωξη την «εξαφάνιση» των θαλασσίων ζωνών των Ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Νίκου Μελέτη στην ιστοσελίδα Liberal.gr η Τουρκία με την Ρηματική Διακοίνωση και με τον ισχυρισμό ότι η Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία επικαλύπτει στο βόρειο τμήμα της (αυτό που αφορά την Ελλάδα) την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως μονομερώς έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο στην βάση του Τουρκολυβικού Μνημονίου, συνιστά επίσημη παραδοχή εκ μέρους της Τουρκίας της ύπαρξης διαπιστωμένης διαφοράς στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία απαιτεί την έναρξη διαδικασίας επίλυσης, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Διαδικασία που ξεκινά από τον Διμερή Διάλογο και την διαμεσολάβηση ,αλλά τελικά καταλήγει στην παραπομπή στην Χάγη. Και αυτό είναι ένα δεδομένο που πρέπει να σταθμίσει σοβαρά η Αθήνα ενόψει των προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών με την Τουρκία.

  • Η Τουρκία επιμένει σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία και συνθέτουν την επιχειρηματολογία την οποία επικαλέσθηκε για να εφεύρει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη: ότι τα νησιά δεν έχουν αποτέλεσμα αποκοπής (cut-off effect) στην προβολή των έναντι ηπειρωτικών ακτών. Δηλαδή τα νησιά όπως η Ρόδος ,η Κάρπαθος η Κάσος και η Κρήτη «εξαφανίζονται» προκειμένου να μην διακοπεί η προβολή των ακτών της Τουρκίας μέχρις ότου συναντήσουν την προβολή των ακτών της Λιβύης.

Επίσης στην Ρηματική Διακοίνωση η Τουρκία επιμένει στην θέση ότι η οριοθέτηση γίνεται μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών δυο χωρών (όπως η Ελλάδα και η Τουρκία) και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην «λάθος πλευρά» αυτής της οροθετικής γραμμής, δεν δικαιούνται παρά μόνο χωρικών υδάτων . Επίσης κάνει έμμεση επίκληση της Αρχής της Αναλογικότητας επιμένοντας ότι η οριοθέτηση επηρεάζεται από το μήκος και την κατεύθυνση των ακτών.

Η Τουρκία έτσι θέτει το πλαίσιο και των θέσεων με τις οποίες θα προσέλθει στις διερευνητικές συνομιλίες, την επανάληψη των οποίων επιδιώκουν οι Γερμανοί , θεωρώντας ότι αυτή είναι η οδός για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή, θέλοντας να παρακάμψουν και να υποβαθμίσουν το πραγματικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την αναθεωρητική-ηγεμονική πολιτική της Τουρκίας.

Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι η Τουρκία παρά τις δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων όπως του ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, κάθε άλλο παρά επιχειρεί να επικαλεστεί τα σημεία της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας για τα οποία έχει ασκηθεί κριτική στο εσωτερικό αλλά αντιθέτως επιλέγει την συνολική απόρριψη της Συμφωνίας αυτής (προς απογοήτευση όσων υποστηρίζουν ότι η Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία… δικαιώνει και προσφέρει επιχειρήματα στην Τουρκία).

  • Η τουρκική Ρηματική Διακοίνωση:

«A/74/990

Ρηματική διακοίνωση της 14ης Αυγούστου 2020 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη έχει την τιμή να γνωστοποιήσει τα ακόλουθα: Η Τουρκία ενημερώθηκε για συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας στις 6 Αυγούστου 2020 σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Μετά από ενδελεχή εξέταση της συμφωνίας, η Τουρκία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020 (βλέπε A/74/757), τμήμα της οποίας οριοθετείται μέσω του Μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο της 27ης Νοεμβρίου 2019, το οποίο επικυρώθηκε και από τις δύο χώρες και τέθηκε στη συνέχεια σε ισχύ από τις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Η τουρκική θέση σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, μετά το προηγούμενο διαφόρων αποφάσεων διεθνών οργανισμών διαιτησίας, βασίζεται στις αρχές ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αποκοπής στην προβολή των ακτών.

Τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών ακτών δεν μπορούν να δημιουργήσουν θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων· και το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι της άποψης ότι η αποκαλούμενη συμφωνία έρχεται σαφώς σε αντίθεση με αυτές τις αρχές. Η Τουρκική Δημοκρατία, βάσει των αρχών που ορίζονται παραπάνω, δεν αναγνωρίζει την εν λόγω συμφωνία, καθώς παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα στο βορρά του υποτιθέμενου θαλάσσιου συνόρου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Επιπλέον, τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση ,είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής.

Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Τουρκίας διαμαρτύρεται έντονα για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη. Η Τουρκία θα ήθελε να τονίσει ότι ο χαρακτήρας της λεγόμενης συμφωνίας που συνεπάγεται δικαιώματα δεν είναι δεσμευτικός για την Τουρκία και δεν θα οδηγήσει σε παραίτηση από τα εγγενή δικαιώματά της.

Η Τουρκική Δημοκρατία διατηρεί όλα τα δικαιώματά της για να συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δικαιοδοσία εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την επίμονη έκκλησή της για διάλογο για την ειρηνική διευθέτηση των υφιστάμενων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Δημοκρατίας θα ήταν ευγνώμων αν η παρούσα ρηματική διακοίνωση μπορούσε να διανεμηθεί ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 74 της ημερήσιας διάταξης, και να δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο του Division for Ocean καθώς και στην επόμενη έκδοση του Law of the Sea Bulletin».

Share this post