Η Άγκυρα να καταγγέλλει το Κάιρο για αντιτουρκικό τόξο

Η Άγκυρα να καταγγέλλει το Κάιρο για αντιτουρκικό τόξο

Η Τουρκία επιχειρεί να τεστάρει και τις αντοχές του Καΐρου και μετά τις κινήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και (μερικώς) κατά της Ελλάδας έστειλε πλοίο για έρευνα στην αιγυπτιακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η κίνηση της Άγκυρας έρχεται να τεντώσει ακόμα περισσότερο το σχοινί στις σχέσεις των δύο χωρών ανοίγοντας ένα ακόμα μέτωπο, πέραν από αυτό της Λιβύης.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση από την εποχή που ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο ο Αμπντέλ Φατά αλ-Σίσι, ανατρέποντας την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Εξέλιξη η οποία ήρθε να ανατρέψει τους σχεδιασμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η Άγκυρα να καταγγέλλει το Κάιρο ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα αντιτουρκικό τόξο με τη συνεργασία χωρών της περιοχής αλλά και άλλων δυνάμεων. Από πλευράς της η Αίγυπτος αντέδρασε έντονα για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ενώ πρόσφατα το Κοινοβούλιο της χώρας άναψε πράσινο στην Κυβέρνηση Σίσι για στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε  πως μέρος των σεισμικών ερευνών, που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζει ενδεχομένως ύδατα, όπου το Κάιρο διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα.

Προειδοποίηση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για τις έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, συνιστώντας «παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ δεν ανέφερε λεπτομέρειες, αλλά είπε πως η ενδεχόμενη παραβίαση προκύπτει από το «σημείο οκτώ» της προειδοποίησης της Τουρκίας.

Οι σεισμικές έρευνες είναι μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για ενδεχόμενες έρευνες υδρογονανθράκων.

 

 

Share this post