Η Άγκυρα κάνει πόλεμο νεύρο με το Oruc Reis

Η Άγκυρα κάνει πόλεμο νεύρο με το Oruc Reis

Σε πόλεμο νεύρων έχει επιδοθεί η Άγκυρα στο Αιγαίο ,προκαλώντας την Ελλάδα. Λίγο μετά τις 11:30  χθες  το βράδυ , η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον διέγραψε το tweet με το οποίο «ανακοίνωνε» ότι το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες. Το tweet έγραφε:

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα αναφερόταν ότι το «τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, προσέθετε ότι «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Η ανάρτηση αντικαταστάθηκε από μια νέα, σύμφωνα με την οποία: «Το ερευνητικό Oruc Reis ανακοίνωσε σεισμογραφικές έρευνες στις 21 Ιουλίου 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Τρίτη, όταν εκδόθηκε η παράνομη τουρκική Navtex, έως και το βράδυ του Σαββάτου, το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας. 

Σύμφωνα με τηνεφημερίδα των Αθηνών ” Καθημερινή της Κυριακής”, το μήνυμα που έχει στείλει μέσω Βερολίνου ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είναι ότι η Τουρκία κρατάει το Oruc Reis στην Αττάλεια, αλλά περιμένει σήμα από την Αθήνα για διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση της Αθήνας είναι ότι το μόνο ζήτημα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Από τη σκοπιά του παζαριού λοιπόν, τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται τις τελευταίες ώρες, μπορεί εντέλει να έχουν εσωτερική συνοχή.

Το γεγονός ότι τελικά η τουρκική πρεσβεία κατέβασε το tweet για τον απόπλου του Oruc Reis ενισχύει την εκδοχή ότι εκτυλίσσεται διπλωματικό παζάρι.

Share this post