Η Άγκυρα εναντίον Med7

Η Άγκυρα εναντίον Med7

«Προκατειλημμένη, απομακρυσμένη από την πραγματικότητα και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο», χαρακτηρίζει η Άγκυρα τη χθεσινή δήλωση των Med7, στην οποία οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου όσον αφορά την ΑΟΖ και την οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, απορρίπτει. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ στην  ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει».
Η διακήρυξη αποτελεί παράδειγμα του πώς οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την παρουσία τους στην Ε.Ε. και πώς ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης συνεργάζονται σε αυτό, αναφέρεται.
«Γι’ αυτό η Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη της δεν μπορεί να αποτελούν αξιόπιστο παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ και συμπληρώνει πως: «πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού».

ΟΙ ΥΠΕΞ Κύπρου -ΗΑΕ

Τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, το Κυπριακό, τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου, τη Συριακή κρίση, το Παλαιστινιακό και διμερή θέματα που αφορούν την συνεργασία Κύπρου-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων(ΗΑΕ) συζήτησαν σήμερα στη Λευκωσία οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σεϊχης Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας που προνοεί  την δημιουργία κοινής επιτροπής συνεργασίας καθώς και συμφωνία για συνεργασία σε οικονομικά και τεχνικά θέματα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε  ότι ενημέρωσε λεπτομερώς τον ομόλογό του για τις πρόσφατες κλιμακούμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής από την Τουρκία.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, αλλά αποτελούν και αναπόσπαστο μέρος της συντονισμένης στρατηγικής της Τουρκίας για άσκηση ελέγχου στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών εξελίξεων, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών της περιοχής, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ασταθούς περιοχής μας», ανέφερε.

Επίσης, κάλεσε την Τουρκία “ να σταματήσει τη διπλωματία των κανονιοφόρων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου».

 

Φωτο: Στ. Ιωαννίδης

Εξάλλου, τόνισε ότι  η Κύπρος βρίσκεται στο πλευρό των ΗΑΕ όσον αφορά τις πρόσφατες επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Κόλπου. Η Λευκωσία, είπε, καταδικάζει οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ενέργειες και στέλνει σαφές μήνυμα για την αμείλικτη αποφασιστικότητα μας να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Για την Συριακή κρίση ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Λευκωσία στηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα των ΗΕ και εκφράζει την σοβαρή ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την εφαρμογή των συμφωνιών για την κρίση στην Υεμένη καθώς και τη λύση των δύο κρατών για το Μεσανατολικό που είναι απαραίτητη για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε ακόμη τον όμολογό του για τις διάφορες τριμερείς συνεργασίες που έχει συνομολογήσει η Κύπρος και η Ελλάδα με χώρες της περιοχής.

Έναν θαυμάσιο φίλο και υποστηρικτή χαρακτήρισε την Κύπρο ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, άν και είπε, η φιλία αυτή μετράει μόνο δώδεκα χρόνια.

Αναφέρθηκε σε σχέση εμπιστοσύνης που μεταφράζεται και σε πιο απτές συνεργασίες όπως στον εμπορικό τομέα και στον τουρισμό. Ο Σεΐχης Al Nahyan είπε ότι το διμερές εμπόριο ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ κάτι που θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι ο τομέας αυτός μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα.

Για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις πρόσφατες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στη θάλασσα του Ομάν αλλά και στα ανοικτά των ΗΑΕ τον Μάϊο, ο ΥΠΕΞ της χώρας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη στήριξη της Λευκωσίας , λέγοντας παράλληλα ότι για αποκλιμάκωση της κρίσης χρειάζεται ένα σοφό σχέδιο και φίλους και εταίρους στην περιοχή όπως η Κυπριακή Δημοκρατία.

“Το σχέδιο αυτό είπε πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες όλων των παικτών στην περιοχή”. Ανέφερε παράλληλα ότι για τα επεισόδια αυτά η χώρα του ενημέρωσε λεπτομερώς, με διαφάνεια και με υπευθυνότητα το ΣΑ των ΗΕ , παρουσιάζοντας και τεχνικές λεπτομέρειες, δείχνοντας τον υπαίτιο πίσω από αυτές τις επιθέσεις.

Για το  Μεσανατολικό ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ δήλωσε  ότι προκαλεί σοβαρή ανησυχία και ότι τόσο η χώρα του όσο και η Κύπρος πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν βήματα προς τα εμπρός.

 

Share this post