Η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει Πούτιν -Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις

Η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει Πούτιν -Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις

Η Τουρκία κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και με τις δυο πλευρές και είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Μιλώντας στο Al Jazeera, ο κ. Καλίν είπε πως ο Πρόεδρος Ερντογάν συνομιλούσε από την αρχή και με τους δύο προέδρους —κ.κ. Πούτιν και Ζελένσκι— ενώ ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετέβη τόσο σε Κίεβο όσο και σε Ουκρανία.

Ο Ιμπραήμ Καλίν διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα πράττει «ό,τι περνά από το χέρι της» για να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι έτοιμος να φιλοξενήσει μία συνάντηση των ηγετών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία ανάμεσα στις πλευρές, πραγματοποιήθηκαν σε αυστηρά τεχνικό επίπεδο και δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν συμφωνία, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την πολιτική της Τουρκίας έναντι της ρωσικής εισβολής, ο κ. Καλίν είπε ότι η Τουρκία «γνωρίζει τα συναισθήματα και τις στάσεις που υιοθετούν οι υπόλοιπες χώρες», αλλά «αν όλοι διακόψουν την επικοινωνία με τη Ρωσία, ποιός θα μιλήσει τελικά μαζί της; […] Για παράδειγμα, χάρη σε αυτές τις επαφές (με τη Μόσχα) κρατήσαμε τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα εκτός του πολέμου. Επίσης, διασφαλίσαμε τουλάχιστον την κατάπαυση του πυρός και τις εκκενώσεις στην Μαριούπολη και τις υπόλοιπες περιοχές».

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε «κρίσιμα» καθώς έχουν «σχεδόν συμφωνήσει» σε ορισμένα θέματα. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι «έτοιμος για διαπραγματεύσεις» με τον Πούτιν, αν όμως αυτές αποτύχουν «πρόκειται για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Επί του πεδίου, ο ρωσικός στρατός έπληξε με υπερηχητικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας και πυραύλους κρουζ τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Παράλληλα, οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Σάββατο ένα σχολείο, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο 400 άτομα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” Κωνσταντινούπολης

Share this post