Η Άγκυρα διακόπτει προσωρινά τις έρευνες
Αθήνα: Διάλογος για το θέμα των θαλασσίων ζωνών.
Η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο προσωρινά, εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο κ. Καλίν είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι επιχειρήσεις, σαν εποικοδομητική προσέγγιση για διαπραγματεύσεις.
Ο Καλίν επισήμανε πως ο Ερντογάν έδωσε εντολή να παγώσουν οι επιχειρήσεις για τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ ζήτησε να ακολουθήσουν μία πιο εποικοδομητική προσέγγιση.
«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο (σ.σ. τις έρευνες)”. Όπως μάλιστα μεταδόθηκε η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα. Ο Καλίν είπε ακόμα ότι η δημιουργική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις.
«Στην τελευταία μας Navtex η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Oruc Reis σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν.
Επίσης, πρόσθεσε ότι ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός πως η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου «όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις και όρους», κατέληξε.
Ως θετική ενέργεια χαρακτήρισε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι παγώνουν οι έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι είναι θετική, “γιατί δείχνει ότι μια παράνομη τουρκική NAVTEX αποσύρεται εν τoις πράγμασι”.
«Επιθυμούμε να έχουμε διάλογο και να συζητήσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και είχαν γίνει διερευνητικές επαφές που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ότι αφορά στην τριμερή στο Βερολίνο ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της κυρίας Μέρκελ.
«Το πλαίσιο των συζητήσεων που μπορεί να υπάρξει είναι από τις διερευνητικές επαφές όταν διεκόπησαν και αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς απειλών», προσέθεσε ο κ. Πέτσας. Τέλος ανέφερε ότι ζητήματα όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι τουρκικές προκλήσεις και η Αγιά Σοφιά δημιουργούν προβλήματα, χάσματα ψυχικά μεταξύ των χριστιανών.