Η Άγκυρα απειλεί την Ε.Ε. με αντίποινα

Η Άγκυρα απειλεί την Ε.Ε. με αντίποινα

Επήλθε συμφωνία στην Ε.Ε για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

 

Με αντίποινα απειλεί η Άγκυρα, σε περίπτωση που υιοθετηθούν μέτρα σε βάρος της από τις Βρυξέλλες, για την τουρκική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  δήλωσε ότι «η χώρα του θα απαντήσει σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει μέτρα εναντίον της, αυξάνοντας τις δραστηριότητές της στην Κύπρο».


Ο κ. Νταβούτογλου (αριστερά)  χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικά τα όποια μέτρα», λέγοντας ότι η προσδοκία της Άγκυρας είναι ξεκάθαρη: «να υπάρξει εγγύηση για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στις Βρυξέλλες τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν επί του κειμένου για τα μέτρα  κατά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται: 
* πάγωμα στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου Ε.Ε.- Τουρκίας,

* η Ένωση θα κόψει τα προενταξιακά κονδύλια προς τη χώρα, ύψους 146 εκ. ευρώ (ΙPA-II κάτι που έχει προβλεφθεί ήδη στη γενική θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2020), 

*πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, 

*πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ- Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά το σημείο των περαιτέρω μέτρων, για το οποίο είχε εκφράσει διαφωνίες η Κύπρος, το τελικό προσχέδιο σημειώνει ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε επιλογές για «στοχευμένα μέτρα» υπό το φως των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων γεώτρησης της Τουρκίας.
Τα μέτρα θεωρείται βέβαιο ότι θα τύχουν τελικής έγκρισης από τους μονίμους αντιπροσώπους των «28» στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί και θα παραπεμφθούν αυθημερόν ως συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ .

Οι “28” θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους για ενδεχόμενα στοχευμένα μέτρα υπό το φως των συνεχιζόμενων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Share this post