Η Άγκυρα αντιμέτωπη με τις φοιτητικές εξεγέρσεις

Η Άγκυρα αντιμέτωπη με τις φοιτητικές εξεγέρσεις

Η εικόνα μέσα από τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. Οι δημοσκοπήσεις και ο αντίκτυπος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

“Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο  του Βοσπόρου, που ξεκίνησαν με αφορμή τον διορισμό του Πρύτανη, δείχνουν ότι μπορούν να επεκταθούν σε ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας και ίσως να πάρουν και την έκταση που είχαν λάβει οι διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί το 2013, οι οποίες είχαν ξεκινήσει επίσης με μια απλή αφορμή αλλά επεκτάθηκαν και δημιούργησαν πολλά προβλήματα  στην κυβέρνηση της Τουρκίας” , αναφέρεται στα συμπεράσματα  ενημερωτικού σημειώματος του Τμήματος Τουρκικών Θεμάτων του ΓΤΠ. 

Συντάκτης του σημειώματος είναι η Κωνσταντία Σωτηρίου.

Στο σημείωμα , που στηρίζεται στα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, μεταξύ άλλων , επισημαίνεται: “Οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, πρέπει να αξιολογούνται και υπό το πρίσμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που φέρουν την Τουρκική κυβέρνηση να χάνει σημαντική μερίδα των ποσοστών της Συμμαχία της Δημοκρατίας (Cumhur Ittifaki), που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το  Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHΡ).

 

                                            Πάρκο Γκεζί, 2013

Χαρακτηριστική είναι η  δημοσκόπηση της εταιρείας  Avrasya  Cumhuriyet (03.02.21), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, βρίσκεται σε πτώση  η Συμμαχία της Δημοκρατίας  (43%) ενώ η Συμμαχία του Έθνους, που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα  (CHP) και το Καλό Κόμμα (İYİ Parti) λαμβάνει 38%. Την ίδια στιγμή οι Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς φαίνεται να προηγούνται του Προέδρου Ερντογάν όσον αφορά τις Προεδρικές εκλογές του 2023.

Πέραν αυτού,  το ΑΚΡ δείχνει να αντιμετωπίζει ζητήματα με τον έτερο του στην Συμμαχία της Δημοκρατία, το  Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που έχει εκφράσει πολλές φορές την πρόθεση του να προβεί σε ενέργειες για κλείσιμο του φιλο-κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο κατηγορεί ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατικές ενέργειες”.

*Το πλήρες κείμενο του σημειώματος

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post