Η Άγκελα Μέρκελ κάνει προεκλογικό αγώνα

Η Άγκελα Μέρκελ κάνει προεκλογικό αγώνα

Διευρύνεται στις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) , οι οποίοι φτάνουν το 26%, και  ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 20% 

Η προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου καγκελάριου των γερμανικών χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λάσετ, βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ούτε η εμφάνιση του στα ντιμπέιτ με τους υποψήφιους των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, ούτε η «Ομάδα του Μέλλοντος» που παρουσίασε και ούτε το «Άμεσο Πρόγραμμα» που θα εφαρμόσει αν εκλεγεί, ήταν σε θέση να ανακόψουν την καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις. Εδώ και εβδομάδες ο βασικός του αντίπαλος, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, έχει σταθερό προβάδισμα.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προφανώς αναγκάζουν την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να έχει ενεργή συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου. Ενώ αρχικά είχε την πρόθεση να παραβρίσκεται μόνο στην αρχική προεκλογική εκδήλωση των Χριστιανικών Κομμάτων στο Βερολίνο και στην τελική την άλλη εβδομάδα στο Μόναχο, αποφάσισε να συμμετέχει σε δύο επιπλέον εκδηλώσεις μαζί με τον Άρμιν Λάσετ:η μια θα πραγματοποιηθεί στο Στράλσουντ στη βόρεια Γερμανία, όπου ήταν η εκλογική της περιφέρεια και η άλλη στη γενέτειρα του κ. Λάσετ, το Άαχεν.

Πάντως, η παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική βουλή πριν από μια εβδομάδα υπέρ του υποψηφίου των Χριστιανικών Κομμάτων δεν έχει επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων

Η συρρίκνωση των δημοσκοπικών ποσοστών των Γερμανών συντηρητικών αφορά και τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση, η οποία κυβερνά τη Βαυαρία σχεδόν αδιάλειπτα από το τέλος του πολέμου. Από το 35% τον Ιούλιο το ποσοστό της για τις εθνικές εκλογές έχει πέσει στο 28% (Ινστιτούτο GMS).

Ενώ το ίδιο διάστημα το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών διπλασιάστηκε στο 18%. Παρ΄όλα αυτά, μια ήττα των Χριστιανικών Κομμάτων δεν είναι δεδομένη. Το 44% των ερωτηθέντων στη Βαυαρία δήλωσαν ότι ενδεχομένως την ημέρα των εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου να ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα.

Σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες το ποσοστό των αναποφάσιστων σε ολόκληρη τη Γερμανία κυμαίνεται μεταξύ 25% και σχεδόν 50%. Επειδή ένας σεβαστός αριθμός των πολιτών αυτής της ομάδας είναι ψηφοφόροι της, η Άγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει να τους πείσει ότι ο Άρμιν Λάσετ θα είναι ο συνεχιστής της πολιτικής της.

Ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Όλαφ Σολτς

Μόλις δύο εβδομάδες απομένουν για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών όχι μόνο παραμένει, αλλά και διευρύνεται, όπως προκύπτει από νεότερη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA . Σύμφωνα με αυτή οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένουν πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και μάλιστα κερδίζουν δύο ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 26%, ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 20% και στην τρίτη θέση οι Πράσινοι με 17%. Τo εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) διατηρεί διψήφιο ποσοστό (11%), ενώ το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) περιορίζεται στο 6%, δηλαδή σχεδόν στο όριο του εκλογικού νόμου για την είσοδο στη Βουλή.

ΠΗΓΗ : DW 

 

Share this post