Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο αποφάνθηκαν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο αποφάνθηκαν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

“Ιστορικό λάθος σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία παγκοσμίως, να λαμβάνουν χώρα ενέργειες που διχάζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες στην Τουρκία αλλά και πέραν αυτής”.

Την αντίθεση τους στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε τέμενος  διατυπώνουν  ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της διατήρησης του καθεστώτος Μουσείου για την Αγία Σοφία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών , με τις οποίες οι ειδικοί συνηγορούν υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος Μουσείου για την Αγία Σοφία.

Σε έκθεση η  Karima Bennoune, αρμόδια για τα πολιτιστικά δικαιώματα και ο Ahmed Shaheed, ειδικός για τις θρησκευτικές ελευθερίες τονίζουν την ανάγκη να διατηρηθεί η Αγία Σοφία ως μουσείο .

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, “πρέπει να παραμείνει Μουσείο, ως ένας διαπολιτισμικός χώρος που αντανακλά την περιπλοκότητα και την ποικιλομορφία της Τουρκίας και της ιστορίας της” .

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ” ο τρούλος της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά μεγάλος, ώστε να τους περιλαμβάνει όλους” , και εκφράζεται  ανησυχία  ότι η απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης της 10ης Ιουλίου για την αλλαγή του status του ναού και η βιαστική εφαρμογή της απόφασης αυτής, ενδεχομένως συνιστούν παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Σύμβασης της UNESCO του 1972, για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της UNESCO ότι για την μετατροπή ενός μνημείου εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας απαιτείται προγενέστερη διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πλευρών»,  τονίζουν μεταξύ άλλων η Karima Bennoune και ο Ahmed Shaheed, οι οποίοι δεν είναι υπάλληλοι του ΟΗΕ, ούτε λαμβάνουν αποζημίωση από τον διεθνή οργανισμό. 

*Το κείμενο της έκθεσης στον σύνδεσμο

 Keep Turkey’s Hagia Sophia ‘a space for meeting of cultures’, UN rights experts urge

Την Αγία Σοφία επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα David Satterfield. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Τουρκία, ο πρέσβης Satterfield επισκέφθηκε την Αγία Σοφία “για να θαυμάσει το μεγαλείο και την τεχνική ιδιοφυΐα και να κατανοήσει καλύτερα τις εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης που πραγματοποιούνται με σκοπό να διατηρηθεί η οικουμενική αξία και η απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο μνημειώδες κτίριο”.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ με το πράσινο μπλουζάκι και την μάσκα. ΦΩΤΟ:  U.S. Embassy Ankara, TURKEY

Εξάλλου, προσευχή στην Αγία Σοφία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σήμερα τα ξημερώματα για το μουσουλμανικό Μπαϊράμι των Θυσιών, έπειτα από 86 χρόνια  μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Την προσευχή τέλεσε ο επικεφαλής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς. Συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Αντίλ Καραϊσμάίλογλου, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Αλί, Γερλίκαγια και άλλοι . 

Πριν ξεκινήσει ακόμη η προσευχή η Αγία Σοφία είχε γεμίσει, ενώ γέμισε και η πλατεία μπροστά στο μνημείο μέχρι και το Μπλε Τζαμί.

*Η φωτογραφία της Αγίας Σοφίας είναι από το gettyimages.

Share this post