HΠΑ: To Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας στον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου,π. Αλέξανδρο Καρλούτσο

HΠΑ: To Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας στον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου,π. Αλέξανδρο Καρλούτσο

Με το  Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας,  που αποτελεί την  υψηλότερη πολιτική διάκριση του Αμερικανικού Έθνους  θα τιμηθεί ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο διακεκριμένος κληρικός  της Αρχιεπισκοπής Αμερικής τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος , Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αργά χθες ( ώρα Κύπρου) , 1η Ιουλίου,  επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ τους δεκαεπτά παραλήπτες του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας. 

Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας  απονέμεται σε άτομα, που έχουν υποδειγματική συνεισφορά στην ευημερία, τις αξίες ή την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, την παγκόσμια ειρήνη ή άλλες σημαντικές κοινωνικές, δημόσιες ή ιδιωτικές προσπάθειες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής , Ελπιδοφόρος, με αφορμή την απονομή, έγραψε στο twitter : “Αποτελεί αιτία αγαλλίασης και υπερηφάνειας για κάθε Έλληνα. Ιερέας, γιος ιερέα και γιος της Ελλάδας – έχει κάνει την Εκκλησία παγκοσμίως πολύ περήφανη. Αξιος!”.

— Elpidophoros (@Elpidophoros) July 1, 2022

Εικόνα

 Δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου αναφέρει:  ” ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ – Σήμερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν ονόμασε δεκαεπτά αποδέκτες του Προεδρικού Μεταλλίου Ελευθερίας.

Το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας είναι η υψηλότερη πολιτική τιμή του Έθνους, που αποδίδεται σε άτομα που έχουν συνεισφέρει υποδειγματικά στην ευημερία, τις αξίες ή την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, την παγκόσμια ειρήνη ή άλλα σημαντικά κοινωνικά, δημόσια είναι ιδιωτικές προσπάθειες.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει εδώ και καιρό ότι η Αμερική μπορεί να οριστεί με μία λέξη: δυνατότητες. Αυτοί οι δεκαεπτά Αμερικανοί επιδεικνύουν τη δύναμη των δυνατοτήτων και ενσαρκώνουν την ψυχή του έθνους – σκληρή δουλειά, επιμονή και πίστη. Ξεπέρασαν σημαντικά εμπόδια για να επιτύχουν εντυπωσιακά επιτεύγματα στις τέχνες και τις επιστήμες, αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση των πιο ευάλωτων ανάμεσά μας και ενήργησαν με γενναιότητα για να φέρουν  την αλλαγή στις κοινότητές τους – και σε όλη την e world – ενώ φλέγονται για  πρόοδο των επόμενων  γενιών.
Τα βραβεία θα παρουσιαστούν στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιουλίου 2022.
White House
Το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας θα απονεμηθεί στους παρακάτω ανθρώπους:
*Σιμόν Μπάιλς
Η Simone Biles είναι η πιο παρασημοφορημένη γυμνάστρια στην ιστορία, με συνολικά 32 μετάλλια Ολυμπιακού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Ο Biles είναι επίσης ένας εξέχων υποστηρικτής της ψυχικής υγείας και ασφάλειας των αθλητών, των παιδιών στο σύστημα ανάδοχής φροντίδας και των θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης.
*Αδελφή Simone Campbell
Η αδελφή Simone Campbell είναι μέλος των Sisters of Social Service και πρώην εκτελεστική διευθύντρια του NETWORK, μιας καθολικής οργάνωσης κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι επίσης εξέχουσα υποστηρικτής της οικονομικής δικαιοσύνης, της μεταρρύθμισης της μετανάστευσης και της πολιτικής υγειονομικής περίθαλψης.
*Τζούλιετ Γκαρσία
Η Δρ Julieta García είναι η πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Μπράουνσβιλ, όπου ονομάστηκε μία από τις καλύτερες προέδρους κολεγίων του περιοδικού Time. Η Dr. García ήταν η πρώτη ισπανόφωνη γυναίκα που υπηρέτησε ως πρόεδρος κολεγίου και αφιέρωσε την καριέρα της στην εξυπηρέτηση φοιτητών από την Νοτιοδυτική Συνοριακή περιοχή.
*Γκαμπριέλ Γκίφορντς
Η πρώην βουλευτής Gabby Giffords ήταν η νεότερη γυναίκα που εξελέγη ποτέ στην Πολιτειακή Γερουσία της Αριζόνα, υπηρέτησε πρώτα στο νομοθετικό σώμα της Αριζόνα και αργότερα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Επιζών από την ένοπλη βία, συνίδρυσε την Giffords, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην πρόληψη της βίας των όπλων.
*Φρεντ Γκρέι
Ο Fred Gray ήταν ένα από τα πρώτα μαύρα μέλη του νομοθετικού σώματος της Αλαμπάμα μετά την Ανασυγκρότηση. Ως δικηγόρος, εκπροσώπησε τη Rosa Parks, την NAACP και τον Martin Luther King, οι οποίοι τον αποκάλεσαν «ο βασικός σύμβουλος του κινήματος διαμαρτυρίας. ”
*Steve Jobs (μετά θάνατον)
Steve Jobs (δ. 2011) ήταν συνιδρυτής, γενικός διευθυντής και πρόεδρος της Apple, Inc. και κατείχε πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Pixar και την Walt Disney Company. Οι εφευρέσεις, τα σχέδια και η κληρονομιά του άλλαξαν τον υπολογιστή, τη μουσική, τον κινηματογράφο και τις βιομηχανίες ασύρμα
*Πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος
Ο Πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος είναι ο πρώην Γενικός Εφημέριος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μετά από πάνω από 50 χρόνια ιερέας, παρέχοντας συμβουλές σε αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ, ονομάστηκε από τον Πανιερώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο  Πρωτοπρεσβύτερος  του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
*Κιζρ Χαν
Ο Khizr Khan είναι  ιδρυτής του Κέντρου Συντάγματος Φιλαναλφαβητισμού και Εθνικής Ενότητας. Είναι εξέχων υποστηρικτής του κράτους δικαίου και της θρησκευτικής ελευθερίας και υπηρέτησε στην Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν.
*Σάντρα Λίντσεϊ
Η Sandra Lindsay είναι μια νοσοκόμα κρίσιμης φροντίδας της Νέας Υόρκης που υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19. Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που έλαβε εμβόλιο COVID-19 εκτός κλινικών δοκιμών και είναι εξέχουσα υποστηρικτής των εμβολίων και της ψυχικής υγείας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
*John McCain (μετά θάνατον)
John McCain (δ. 2018) ήταν δημόσιος υπάλληλος που βραβεύτηκε με Πορφυρή Καρδιά με ένα χρυσό αστέρι για την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Υπηρέτησε επίσης τον λαό της Αριζόνα για δεκαετίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και τη Γερουσία των ΗΠΑ και ήταν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για πρόεδρος το 2008.
*Νταϊάν Νας
Η Diane Nash είναι ιδρυτικό μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών που οργάνωσε μερικές από τις σημαντικότερες εκστρατείες για τα πολιτικά δικαιώματα του 20ού αιώνα. Ο Nash συνεργάστηκε στενά με τον Martin Luther King, ο οποίος την περιέγραψε ως το «πνεύμα οδήγησης στη μη βίαιη επίθεση κατά του διαχωρισμού στους πάγκους γεύματος. ”
*Μέγκαν Ραπινόε
Η Μέγκαν Ραπινόε είναι χρυσή Ολυμπιακή Ολυμπιακή και δύο φορές πρωταθλήτρια Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών. Είναι επίσης αρχηγός της OL Reign στην Εθνική Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου γυναικών. Είναι εξέχουσα υποστηρικτής της ισότητας των αμοιβών των φύλων, της φυλετικής δικαιοσύνης και των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.
*Άλαν Σίμσον
Ο Alan Simpson υπηρέτησε ως γερουσιαστής των ΗΠΑ από το Wyoming για 18 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας υπηρεσίας του, υπήρξε εξέχων υποστηρικτής θεμάτων όπως η μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης της εκστρατείας, η υπεύθυνη διακυβέρνηση και η ισότητα του γάμου.
*Ρίτσαρντ Τρούμκα (μετά θάνατον)
Ρίτσαρντ Τρούμκα (δ. 2021) ήταν πρόεδρος του AFL-CIO 12,5 εκατομμυρίων μελών για περισσότερο από μια δεκαετία, πρόεδρος των United Mine Workers και γραμματέας-ταμίας του AFL-CIO. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του ήταν ένας ειλικρινής υποστηρικτής της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.
*Βίλμα Βόουτ
Η ταξίαρχος Wilma Vaught είναι μία από τις πιο παρασημοφορημένες γυναίκες στην ιστορία του αμερικανικού στρατού, σπάζοντας επανειλημμένα τα εμπόδια των φύλων καθώς ανέβηκε στις τάξεις. Όταν συνταξιοδοτήθηκε το 1985, ήταν μία από τις επτά μόνο γυναίκες στρατηγούς στις Ένοπλες Δυνάμεις.
*Ντένζελ Ουάσινγκτον
Ο Denzel Washington είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός που έχει κερδίσει δύο Όσκαρ, ένα βραβείο Tony και δύο Χρυσές Σφαίρες. Το 2016, βραβεύτηκε με το Cecil B. Βραβείο DeMille Lifetime Achievement για τη συνεισφορά του στον κόσμο της διασκέδασης.
*Ραούλ Γιζαγκίρ
Ο Ra úl Yzaguirre είναι ένας υπερασπιστής των πολιτικών δικαιωμάτων που υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της La Raza για τριάντα χρόνια. Υπηρέτησε επίσης ως Πρέσβης των ΗΠΑ στη Δομινικανή Δημοκρατία υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα”.
Μπορεί να είναι εικόνα 23 άτομα και άτομα που στέκονται
Την μεγάλη τιμή προς τον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο χαιρέτισε, με την ακόλουθη γραπτή δήλωση ο πρόεδρος του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, του οποίου μέλη είναι οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου  στις ΗΠΑ,   Άρχων Ακτουάριος  Αντώνης Λυμπεράκης, με την ακόλουθη γραπτή δήλωση στην αγγλική και στην ελληνική γλώσσα:

“Dear Brother Archons and Friends of the Order of Saint Andrew the Apostle:

It is my immense honor to share the extraordinary news that our beloved spiritual advisor of the Order of Saint Andrew the Apostle, Archons of the Ecumenical Patriarchate, Father Alexander M. Karloutsos, has been named by President Biden as a recipient of the Presidential Medal of Freedom, which is the nation’s highest civilian honor. The White House made this momentous announcement on Friday, July 1, and the award will be presented at the White House on Thursday, July 7, 2022.

As a brother PK (priest’s kid), I take special pride in the bestowal of this honor upon Father Alex, and am delighted that he is now receiving national and international recognition for his tireless labor for God and His Church. Among the Archons, we have known for decades what a treasure Father Alex is, and now the whole world will know. It is most fitting that our dearest Presvytera Xanthi shares in this unparalleled recognition, as these two faithful servants of our Lord and Savior, hand in hand, of like mind and purpose, have devoted their lives to promoting the wellbeing and vitality of the Ecumenical Patriarchate and the Church-at-large, with great impact and substantive accomplishment.

 

ΑΞΙΟΙ! ΑΞΙΟΙ! ΑΞΙΟΙ!

 

In the service of our Holy Mother Church,

Anthony J. Limberakis, M.D.

Archon Aktouarios

****************************************

Αγαπητοί Αδελφοί Άρχοντες  και Φίλοι του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου:

Είναι τεράστια τιμή μου να κοινοποιήσω την έκτακτη είδηση ότι ο αγαπητός μας πνευματικός σύμβουλος του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, Αρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πατήρ Αλέξανδρος Μ. Ο Καρλούτσος, έχει ονομαστεί από τον Πρόεδρο Μπάιντεν ως αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου Ελευθερίας, το οποίο αποτελεί την υψηλότερη πολιτική τιμή του έθνους. Ο Λευκός Οίκος έκανε αυτή τη βαρυσήμαντη ανακοίνωση την Παρασκευή 1 Ιουλίου και το βραβείο θα παρουσιαστεί στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022.

Ως αδελφός PK (παιδί του ιερέα), είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την απονομή αυτής της τιμής στον Πατέρα Άλεξ και είμαι χαρούμενος που τώρα λαμβάνει εθνική και διεθνή αναγνώριση για την ακούραστη εργασία του για τον Θεό και την Εκκλησία Του. Μεταξύ των Αρχών, γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες τι θησαυρός είναι ο Πατέρας Άλεξ, και τώρα θα το μάθει όλος ο κόσμος. Ταιριάζει πιο πολύ η αγαπημένη μας Πρεσβυτέρα Ξάνθης να συμμερίζεται αυτή την απαράμιλλη αναγνώριση, καθώς αυτοί οι δύο πιστοί υπηρέτες του Κυρίου και Σωτήρος μας, χέρι-χέρι, του ίδιου μυαλού και του σκοπού, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προώθηση της ευημερίας και της  λιτότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας-σε μεγάλη, με σπουδαίο αντίκτυπο και ουσιαστικό επίτευγμα.

ΑΞΙΟΙ! ΑΞΙΟΙ! ΑΞΙΟΙ!

Στην υπηρεσία της Αγίας Μητέρας Εκκλησίας μας,

Άντονι Τζέι. Λυμπεράκης, M.D.

Άρχων Ακτουάριος”

Πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος: Ο father Alex δεν ξεχνά το Λαντζόι | in.gr
Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος  γεννήθηκε στο Λαντζόι του Νομού Ηλείας  ( Ελλάδα). Πριν ακόμη συμπληρώσει την ηλικία των τριών ετών έφυγε με τους γονείς του για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σπούδασε Θεολογία και έκανε  μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.  Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής , Ιάκωβο Κουκούζη. 

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, γνωστός στους κύκλους της Ομογένειας και ως “Father Άλεξ” θεωρείται   διακεκριμένο πρόσωπο τόσο στους Έλληνες ομογενείς, όσο και γενικότερα για το ορθόδοξο ποίμνιο των ΗΠΑ. Ως πνευματικός σύμβουλος στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ σημαντικές προσωπικότητες. Διοργανώνει  κατά καιρούς εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς και διαθέτει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με πολιτικούς, διπλωμάτες και οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ και της Ομογένειας.

Τον π. Αλέξανδρο βοηθά στο έργο του η σύζυγός του , πρεσβυτέρα Ξάνθη, με την οποία έχουν δύο παιδιά. Η περσβυτέρα Ξάνθη είναι  μέλος της Επιτροπής του Bo Biden Foundation για την προστασία των παιδιών. 

Κάθε καλοκαίρι, ο Father Άλεξ διοργανώνει στο Southampton, το νότιο τμήμα του Νεορκέζικου θερέτρου των Hamptons, το φιλανθρωπικό gala blue dream με καλεσμένους όλους τους billionairs της ομογένειας. Ο Τζο Μπάιντεν είχε δώσει το παρόν το 2019.

Πέρσι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε προσωπικά στο Father Άλεξ λέγοντας στην συζήτηση του  με περισσότερους από 100 Ελληνοαμερικανούς ότι τον γνωρίζει από το 1974, ενώ του έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας ότι “είναι ιδανικός chief of staff για οποιονδήποτε ακόμη και για έναν πρόεδρο”. Η φιλία ξεκίνησε,  όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν  μέλος του Κογκρέσου. Το 2015, όταν ο σημερινός πρόεδρος  έχασε τον γιο του, Μπο,  από καρκίνο στον εγκέφαλο,  ο πατήρ  Αλέξανδρος τον στήριξε στην  δοκιμασία του. 

Φωτογραφίες : Τάγμα Αρχόντων Ο.Π.στις ΗΠΑ “Άγιος Απόστολος Ανδρέας”

 

Share this post