Homero Aridjis :”Η Σμύρνη στις φλόγες”.

Homero Aridjis :”Η Σμύρνη στις φλόγες”.

«Σχεδόν εκατό χρόνια μετά τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι κεμαλικές δυνάμεις εναντίον χριστιανών. πριν από την παράφρονα πυρομανία εκείνων που μείωσαν τη Σμύρνη, την Πόλη της Ανοχής, σε στάχτες, μαζί με τους κατοίκους της. Πριν από το παραλήρημα της καταστροφής που κατέλαβε τους Τούρκους εκείνες τις ημέρες του Σεπτεμβρίου του 1922, δεν μπορώ ακόμα να βρω τα λόγια για να εξηγήσω, στον εαυτό μου ή σε άλλους, την τουρκική γενοκτονία της Μικράς Ασίας», γράφει ο Homero Aridjis ( Όμηρος Αρίντζης) για το ιστορικό μυθιστόρημα του “Smyrna in Flames” ( Η Σμύρνη στις Φλόγες), που εκδόθηκε στα αγγλικά από το Mandel Vilar Press.

Ο Homero Aridjis είχε πατέρα Αθηναίο, που πρόκοψε στη Μικρά Ασία και πολέμησε για τη Μεγάλη Ιδέα.  Ο συγγραφέας του ιστορικού μυθιστορήματος είναι παγκόσμια γνωστός ως Μεξικανός διεθνούς φήμης συγγραφέας και ποιητής, αλλά   δυναμικός   ακτιβιστής για το περιβάλλον.

A Lifeline to Greece: On Homero Aridjis's “Smyrna in Flames”

Το βιβλίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα αδημοσίευτα απομνημονεύματα, που άφησε ο Nicias Aridjis (Νικίας Αρίντζης) για τα παιδιά του, καθώς και στα απαραίτητα ιστορικά αρχεία του Τζορτζ Χόρτον, του Αμερικανού γενικού πρόξενου στη Σμύρνη, μαζί με μια σειρά από καλά ερευνηθείσες αφηγήσεις από πολλούς μελετητές και ιστορικούς.

Ο Νικίας Αρίντζης , λοχαγός του ελληνικού στρατού επέστρεψε από τα πεδία της μάχης στη Σμύρνη το 1922 ακριβώς τη στιγμή που οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν αυτή την κοσμοπολίτικη πόλη-λιμάνι. 

Μετά από χρόνια μάχης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, ο Νικίας μπαίνει σε μια Σμύρνη υπό πολιορκία. Κυκλοφορεί απεγνωσμένα στην πόλη αναζητώντας την Ευρυδίκη, τον έρωτα της ζωής του, που άφησε πίσω του. Περιπλανώμενος στους δρόμους, οι ήχοι της απελπισίας αναμειγνύονται στο μυαλό του με τους απόηχους των αρχαίων Ελλήνων ποιητών που τραγούδησαν τις περασμένες δόξες της πόλης. Εικόνες και φωνές, που υποδηλώνουν ομηρικά φαντάσματα που παρασύρονται σε ένα καταστροφικό σενάριο, φέρνουν στο μυαλό μια μυθολογική, ιστορική, γεωγραφική αναζήτηση που, με τον τρόπο του κλασικού έπους, αιωρείται μεταξύ του ηρωικού και του φρικτού, εικονογραφώντας τα βάθη και τη φθορά της ανθρώπινης ψυχής.  

  Homero Aridjis Presenta Homero Aridjis su quotDiario de sueosquot Nota

Homero Aridjis

*Για το μυθιστόρημα διαβάστε στον σύνδεσμο

A Lifeline to Greece: On Homero Aridjis’s “Smyrna in Flames” (lareviewofbooks.org)

Share this post