H Ursula von der Leyen πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

H Ursula von der Leyen πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με 383 ψήφους υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε, με μυστική ψηφοφορία, την Ursula von der Leyen πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) .
Η Leyen αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου 2019 για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ψήφισαν 733 μέλη του ΕΚ, ενώ βρέθηκε μία άκυρη ψήφος. 383 μέλη ψήφισαν υπέρ, 327 κατά και 22 απείχαν.
Το Κοινοβούλιο αποτελείται αυτή τη στιγμή από 747 μέλη, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, που έχουν αποστείλει οι αρμόδιες εθνικές αρχές. Κατά συνέπεια, ο ελάχιστος αριθμός ψήφων που απαιτείται για την εκλογή προέδρου της Επιτροπής είναι 374, δηλ. πάνω από 50% των μελών που απαρτίζουν το Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος του ΕΚ Sassoli ανακοίνωσε επίσημα τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μυστικής ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με κάλπη.
Η εκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Επιτροπής. Οι ακροάσεις των υποψηφίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου. Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδο ολομέλειας 21 – 24 Οκτωβρίου. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Στις πρώτες της δηλώσεις, η Ursula von der Leyen, 61 ετών και μητέρα επτά παιδιών, υποσχέθηκε μια ενωμένη και ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και από τον Ντο μέχρι τον Βορρά, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για την οριακή πλειοψηφία που συγκέντρωσε, απάντησε ότι στη δημοκρατία η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία. Τόνισε ότι αισθάνεται πανευτυχής, γιατί μέσα σε 13 ημέρες κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη.
Τα συγχαρητήρια τους στην νέα πρόεδρο της Κομισιόν εκφράζουν με αναρτήσεις τους στο tw πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ήταν από τους πρώτους που τν συνεχάρησαν . Τόνισε ότι «μια αφοσιωμένη Ευρωπαία αναδεικνύεται στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Επισήμανε, ακόμη, πως παρά το γεγονός ότι χάνει μια υπουργό στην Κυβέρνηση, εντούτοις κερδίζει ένα νέο εταίρο στις Βρυξέλλες.
Συγχαίροντας ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θα είναι στο πλευρό της, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει μπροστά.
Τα συγχαρητήριά του απέστειλε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί της για μια Ευρώπη που δίνει δύναμη και προστατεύει.
Χαιρετίζοντας την εκλογή της πρώτης γυναίκας στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε ότι η κυρία Ursula von der Leyen αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη και μια σημαντική πρόκληση.

 

(Photo by Thierry Monasse/Getty Images)

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου και επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κάλεσε την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε στενή συνεργασία, με γνώμονα το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ έκαμε ιδιαίτερη μνεία στη βαθιά γνώση της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά τη Νατοϊκή Συμμαχία, καθώς διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.
Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο tw ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγχαίρει τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εύχεται μια επιτυχημένη και παραγωγική θητεία.
Σημειώνει, παράλληλα, ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία μαζί της, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρώπης.

Share this post