H πρεσβεία της Ελλάδος στην Αγία Έδρα τίμησε τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο
Δέηση στην ιστορική Βασιλική του Αγίου Κλήμεντος, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Κυρίλλου.
Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης
“Η αλήθεια εν Χριστώ δεν μας επιβάλλεται, αλλά είναι ο καρπός της διακονίας προς τον πλησίον μας, ο ακρογωνιαίος λίθος της αληθινής αδελφοσύνης και του σεβασμού της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής”, τόνισε η πρέσβυς της Ελλάδος στην Αγία Έδρα, Κάτια Γεωργίου, μιλώντας στην δέηση , την οποία οργάνωσε η πρεσβεία σήμερα-ημέρα μνήμης- των εκ Θεσσαλονίκης Αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, στους οποίους οφείλεται ο εκχριστιανισμός των Σλάβων.
Η δέηση , στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιταλίας Πολύκαρπος, τελέστηκε στην βασιλική του Αγίου Ιερομάρτυρος Κλήμεντος, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Κυρίλλου. Παρέστησαν στελέχη της Αγίας Έδρας , εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος και άλλες προσωπικότητες.
Οι Άγιοι Κύριλλος & Μεθόδιος στην βασιλική του Αγίου Κλήμεντος ( @SanClemente )
Σε σύντομη ομιλία η κυρία Γεωργίου ανέφερε: “Χριστός Ανέστη! Ο Χριστός αναστήθηκε!
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σε αυτόν τον ιστορικό ναό του Αγίου Κλήμεντος, όπου διατηρούνται ζωντανές όλες οι χριστιανικές και άλλες παραδόσεις, για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, τέκνων της αρχαίας και ιστορικής πόλης της Θεσσαλονίκης, αλλά και τέκνων της εν Χριστώ ενωμένης Εκκλησίας.
Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν οι ευαγγελιστές των σλαβικών λαών.
Με την αποστολή και τη θυσία τους, συνεχίζουν να μας διδάσκουν σήμερα, σε αυτόν τον μικρό και ταραγμένο κόσμο μας, ότι η αλήθεια εν Χριστώ δεν μας επιβάλλεται, αλλά είναι ο καρπός της διακονίας προς τον πλησίον μας, ο ακρογωνιαίος λίθος της αληθινής αδελφοσύνης και του σεβασμού της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής.
Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η ευαγγελική αποστολή τους σεβάστηκε την πολιτιστική ταυτότητα των σλαβικών λαών, επειδή το Ευαγγέλιο είναι η πηγή του σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης ως εικόνα του Θεού.
Μόνο τότε θα γίνει κατανοητό ότι κάθε πόλεμος είναι μόνο εμφύλιος πόλεμος και απόρριψη της ιερότητας του ανθρώπινου προσώπου, όπως έχει διακηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος .
Χρήστος Ανέστη!.
Σας ευχαριστώ”.
Η βασιλική του Αγίου Κλήμεντος, τρίτου Επισκόπου Ρώμης (92-101μ.Χ), ο οποίος είχε μαρτυρικό τέλος επί Δομετιανού και τιμάται από την Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, βρίσκεται περίπου 300μ. μέτρα από το Κολοσσαίο. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες και ωραιότερες εκκλησίες της Ρώμης, που χτίστηκε πριν από το 385μ. Χ. από τους πρώτους χριστιανούς, στην τοποθεσία ενός σπιτιού που περιείχε ένα μνημείο του Μίθρα. Η βασιλική καταστράφηκε από τους Νορμανδούς το 1084 και πάνω από τα ερείπια της χτίστηκε άλλη στις αρχές του 12ου αιώνα , που σώζεται μέχρι σήμερα.
Η βασιλική του 4ου αιώνα ήταν διακοσμημένη με όμορφες τοιχογραφίες, μερικές από τις οποίες απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Αγίου Κλήμεντος.
@SanClemente
Επίσης στη βασιλική του 4ου αιώνα είναι ο τάφος του Αγίου Κυρίλλου, ο οποίος κοιμήθηκε ειρηνικά στην Ρώμη το 869 μ.Χ. Στις ανασκαφές του 1857 βρέθηκε και μια τοιχογραφία, που απεικονίζει την “Εις Άδου Κάθοδον” του Χριστού.