H Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, σηματοδοτεί την αποδοχή και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή
Υπουργείο Υγείας: “Η κυπριακή πολιτεία συστρατεύεται μαζί με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου(ΑΑΕΚ). – Αθηνών Ιερώνυμος Β’ : ” Ο εξαρτημένος είναι ένα πρόσωπο στην ουσία αποδομημένο και αλλοτριωμένο σωματικά και ψυχικά, όχι όμως αποκομμένο από την οικογένειά του και την κοινωνία”.
Η 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, σηματοδοτεί την αποδοχή και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τη φροντίδα που χρειάζεται ο κάθε ουσιοεξαρτημένος συνάνθρωπός μας. Μία φροντίδα εξατομικευμένη που εστιάζει στις ανάγκες του.
Το Υπουργείο Υγείας Κύπρου σημειώνει ότι η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών στη δημόσια υγεία, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. “Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μετά από πρωτοφανείς υγειονομικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις που κλόνισαν τον κοινωνικό ιστό, ο ΠΟΥ με το μήνυμα του για την φετινή παγκόσμια ημέρα, αναδεικνύει την ανάγκη αντιμετώπισης της μάστιγας του εθισμού σε ουσίες” προστίθεται .
Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας Κύπρου επισημαίνει: “Οι εξαρτήσεις αποτελούν πρόβλημα ατομικής και δημόσιας υγείας, με πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην ευρύτερη κοινωνία. Είναι για αυτό το λόγο που η καθολική συστράτευση και η συντονισμένη προσπάθεια επιβάλλονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, μέσα στο σημερινό πλαίσιο των πολλαπλών κρίσεων, τα θέματα της στήριξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξάρτησης να παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής όλων μας.
Με γνώμονα τις αξίες μας και τις ανάγκες του τόπου μας, επενδύουμε σε μια κοινωνική πολιτική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων βασισμένη στα πρότυπα της Ευρώπης. Για να μπορούμε όλοι να αισθανόμαστε ότι έχουν γίνει επιστημονικά τεκμηριωμένα βήματα στην κατεύθυνση μιας κοινωνίας όσο το δυνατόν καλύτερα θωρακισμένης από τις ουσίες εξάρτησης. Η κυπριακή πολιτεία συστρατεύεται μαζί με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στο έργο της.
Μαζί με την ΑΑΕΚ στηρίζουμε το όραμα για δημιουργία ενός περιβάλλοντος προστασίας που να στηρίζει τον κάθε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια. Δέσμευσή όλων μας αυτή η βοήθεια να μπορεί να δοθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες”.
Ο Αθηνών Ιερώνυμος
“Ο εξαρτημένος είναι ένα πρόσωπο στην ουσία αποδομημένο και αλλοτριωμένο σωματικά και ψυχικά, όχι όμως αποκομμένο από την οικογένειά του και την κοινωνία. Υπό αυτό το πρίσμα, ούτε η οικογένεια αλλά ούτε και η κοινωνία είναι άμοιρες ευθυνών για την δημιουργία, την συντήρηση και την λύση της εξάρτησης», επισημαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή ημέρα λοιπόν είναι ευκαιρία προβληματισμού και ευθύνης. Συγκεκριμένα, της ευθύνης που oφείλουμε όλοι μας να αναλάβουμε απέναντι στους νέους ανθρώπους. Να τολμήσουμε την αυτοκριτική μας, να θωρακίσουμε τα παιδιά μας με αρχές και αξίες, να μην επιτρέψουμε συμπεριφορές αδιαφορίας, να αναζητήσουμε και πάλι την χαμένη οικογενειακή θαλπωρή, να μιλήσουμε στα παιδιά και τους νέους -πρώτα με το παράδειγμά μας κι έπειτα με τον λόγο μας- για την αληθινή ευτυχία της ζωής, για το υπερούσιο νόημα του βίου, για την αξία του αγώνα, της διαρκούς προσπάθειας, για την ελευθερία, την αγάπη, την κατανόηση, την δικαιοσύνη».
Αναλυτικά, το μήνυμα του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου:
“Στους καιρούς της κρίσης, που μαστίζει την εποχή μας, δεν μπορεί να μην θυμόμαστε την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών. Η κρίση υποβαθμίζει τις συνθήκες ζωής, επηρεάζει αρνητικά την σωματική και ψυχική υγεία, εντείνει την περιθωριοποίηση και την παραβατικότητα, υποθάλπει φαινόμενα κοινωνικής έντασης και βίας και αυξάνει τις ανισότητες, ωθεί επομένως τους νέους ανθρώπους σε αδιέξοδους δρόμους, σε εσωτερικό κενό και απόγνωση και στην αναζήτηση ψεύτικων καταφυγίων που δεν λυτρώνουν, αλλά αδειάζουν τις ψυχές.
Ο εξαρτημένος είναι ένα πρόσωπο στην ουσία αποδομημένο και αλλοτριωμένο σωματικά και ψυχικά, όχι όμως αποκομμένο από την οικογένειά του και την κοινωνία. Υπό αυτό το πρίσμα, ούτε η οικογένεια αλλά ούτε και η κοινωνία είναι άμοιρες ευθυνών για την δημιουργία, την συντήρηση και την λύση της εξάρτησης.
Η σημερινή ημέρα λοιπόν είναι ευκαιρία προβληματισμού και ευθύνης. Συγκεκριμένα, της ευθύνης που oφείλουμε όλοι μας να αναλάβουμε απέναντι στους νέους ανθρώπους. Να τολμήσουμε την αυτοκριτική μας, να θωρακίσουμε τα παιδιά μας με αρχές και αξίες, να μην επιτρέψουμε συμπεριφορές αδιαφορίας, να αναζητήσουμε και πάλι την χαμένη οικογενειακή θαλπωρή, να μιλήσουμε στα παιδιά και τους νέους -πρώτα με το παράδειγμά μας κι έπειτα με τον λόγο μας- για την αληθινή ευτυχία της ζωής, για το υπερούσιο νόημα του βίου, για την αξία του αγώνα, της διαρκούς προσπάθειας, για την ελευθερία, την αγάπη, την κατανόηση, την δικαιοσύνη. Πως όλα αυτά μπορούν να υπάρξουν στην οικογένεια και στην κοινωνία μας, πως τίποτε δεν χάθηκε οριστικά, φθάνει να συνοδοιπορήσουμε με τον Αρχηγό της ζωής, τον Ιησού, όχι στον δρόμο των ψεύτικων παραδείσων, αλλά στην προοπτική της βιώσεως του αληθινού, στον δρόμο της αγάπης και της συμπόνιας, που μας δίδαξε ο Κύριός μας”.