H Εθνοφρουρά των ΗΠΑ και ποια η αποστολή της

H Εθνοφρουρά των ΗΠΑ και ποια η αποστολή της

Η μακρά ιστορία της στην καταστολή εξεγέρσεων

Της Κατερίνας Πρίφτη*

Ο κυβερνήτης της Μινεάπολης κάλεσε την Εθνοφρουρά για να συνδράμει την αστυνομία στη Μινεάπολη στο Σαιντ Πολ,όπου συνεχίζονται τόσο οι ειρηνικές διαδηλώσεις, όσο όμως και βανδαλισμοί, μετά τη δολοφονία του Αφρομερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό.
Σύμφωνα με την ίδια την Εθνοφρουρά της Μινεσότα, βασική αποστολή των 500 ανδρών που έχουν αποσταλεί στη περιοχή είναι να ”η προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας και του δικαιώματος σε ειρηνικές διαδηλώσεις” ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο αριθμός τους θα αυξηθεί πιθανότατα σε 1.700. Συνολικά η Εθνοφρουρά της Μινεσότα αριθμεί περισσότερους από 13.000 στρατιώτες. 

Η Εθνοφρουρά έχει κληθεί αρκετές φορές στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ να παρέμβει κατά την εκδήλωση οργισμένων και βίαιων διαδηλώσεων που σχετίζονται με αντιδράσεις σε δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, παράνομες συλλήψεις μαύρων πολιτών ενώ επίσης Κυβερνήτες είχαν καταφύγει σε αυτή προκειμένου να εμποδίσουν μαύρους πολίτες να ασκήσουν στα δικαιώματά τους μετά την κατοχύρωση μέρους αυτών. Γι′ αυτό και σε πολλούς Αμερικανούς η ανάπτυξη δυνάμεων της Εθνοφρουράς προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς παρά το ότι συνδράμει πιο συχνά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Στην περίπτωση της Μινεάπολης τα μέλη της Εθνοφρουράς θα φέρουν οπλισμό καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής τους, πληροφορίες του FBI αναφέρουν πως ”υπάρχει σοβαρός κίνδυνος”. Όπως τονίστηκε όμως δεν έχουν το δικαίωμα να προβούν σε συλλήψεις πολιτών αλλά έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν εάν τεθούν σε κίνδυνο.
Περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή της δεν έδωσε αν και όπως είπε, προτεραιότητα είναι να προφυλάξουν συγκεκριμένα κτίρια και υπηρεσίες. Έσπευσε δε να τονίσει, σύμφωνα με το ABC News, πως τα μέλη του Σώματος ξεχωρίζουν καθώς φέρουν διακριτικά της Αμερικανού Στρατού και της Π.Α, και την σημεία των ΗΠΑ στο μανίκι τους, υπογραμμίζοντας πως όλοι όσοι κυκλοφορούν στην πόλη αυτέ τις μέρες φορώντας στολές παραλλαγής δεν είναι μέλη της Εθνοφρουράς.
Τι είναι όμως ακριβώς η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ, ποιοι την απαρτίζουν, ποια αρχή είναι υπεύθυνη και από ποιον ελέγχεται και ποιες ήταν οι σημαντικότερες μέχρι σήμερα αποστολές της.
Το Πεντάγωνο έδωσε εντολή στον Στρατό να είναι σε ετοιμότητα για να αναπτυχθεί στην Μινεάπολη

Τι είναι η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ;

 

ΦΩΤΟ: ASSOCIATED PRESS
Κάθε Πολιτεία όπως επίσης η Ουάσιγκτον και όλα τα εδάφη των ΗΠΑ διαθέτουν Εθνοφρουρά η οποία υπηρετεί τις Πολιτείες αλλά αναλαμβάνει και αποστολές σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Υπάγεται στις Πολιτείες, δηλαδή στον εκάστοτε Κυβερνήτη, αλλά οι μονάδες της μπορούν να κινητοποιηθούν και με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ για την παροχή συνδρομής στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Επίσης συχνά λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και εκπαίδευση.
Όλες οι Πολιτείες έχουν Εθνοφρουρές Αέρος και Ξηράς ενώ οργανώνονται σε μονάδες στρατού, μηχανικού, αεροπορικές, ιατρικές κ.α. Ο κυβερνήτης της κάθε Πολιτείας είναι ο αρχηγός της Εθνοφρουράς.
Τα μέλη της δεν είναι πλήρους θητείας ή απασχόλησης. Συνήθως απασχολούνται σε δουλειές όπως όλοι οι άλλοι πολίτες και ζουν στο σπίτι τους και όχι στη βάση της Εθνοφρουράς. Υποχρεούνται όμως να συμμετέχουν σε ασκήσεις ένα σαββατοκύριακο ανά μήνα και απαιτείται να παρακολουθούν μια εκπαίδευση δύο εβδομάδων κάθε χρόνο. Εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων και σε τεχνικές ελέγχου πλήθους ενώ φέρουν κράνη, ασπίδες, γκλοπ. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φέρουν όπλο.
Σημειώνεται πως με νόμο που κυρώθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο στις ΗΠΑ (γνωστός ως Posse Comitatus) όσοι είναι σε ενεργοί υπηρεσία στον ένοπλες δυνάμεις της χώρας απογεύεται να εκτελούν καθήκοντα που αφορούν την επιβολή του νόμου και της τάξης με μόνη εξαίρεση εάν ο πρόεδρος της χώρας κηρύξει εθνική έκτακτη ανάγκη.
Διαδηλώσεις σε 18 Πολιτείες για την δολοφονία Φλόιντ – Θυμός για τον αστυνομικό που ”πέφτει στα μαλακά”

Πότε καλείται η Εθνοφρουρά και από ποιον;
Σύμφωνα με τη νομοθεσία η Εθνοφρουρά καλείται σε υπηρεσία από τον Κυβερνήτη της Πολιτείας για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να αφορούν από φυσικές καταστροφές έως την εκδήλωση εκτεταμένων ταραχών και ο κυβερνήτης δεν υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Πιο συχνή είναι η πρώτη περίπτωση όπως είχε τονίσει τονίσει και στο παρελθόν ο Τζιμ Κρεγκ, αναπληρωτής καθηγητής στρατιωτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις με αφορμή τις μεγάλες ταραχές που είχαν ξεσπάσει το 2015 στο Φέργκιουσον του Μουζούρι επίσης μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού, Μάικλ Μπράουν. Ο καθηγητής έχει χαρακτηρίσει ως «ακραία» κίνηση το κάλεσμα της Εθνοφρουράς.
Μέλη της Εθνοφρουράς μπορεί επίσης να κληθούν σε υπηρεσία από τον Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και εκτός αμερικανικού εδάφους. Για παράδειγμα μηχανικοί της Εθνοφρουράς υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν.

Πολιτείες- Ομοσπονδιακό Κράτος

                                                                                                  ΦΩΤΟ: ASSOCIATED PRESS
Οι βασικές διαφορές όταν η Εθνοφρουρά καλείται να αναλάβει δράση από την Πολιτεία ή από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι πως το κόστος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών της σε μια περιοχή αναλαμβάνει η αρχή που την καλεί και αυτή έχει και τον έλεγχο.
Όταν οι μονάδες καλούνται να συνδράμουν π.χ. εκτός αμερικανικού εδάφους η χρηματοδότηση αφορά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και οι μονάδες που κινητοποιούνται τίθενται υπό ομοσπονδιακή διοίκηση και έλεγχο.
Σε άλλες περιπτώσεις η χρηματοδότηση μπορεί επίσης να γίνει από ομοσπονδιακά κονδύλια αλλά να παραμένει υπό τον έλεγχο της Πολιτείας. Αυτό π.χ. συνέβη όταν κλήθηκε να συνδράμει κατά την εκδήλωση του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα το 2009.
Εάν βέβαια κληθεί σε συνδρομή από την Πολιτεία τότε αυτή καλύπτει τα κόστη και τα μέλη της λογοδοτούν στον Κυβερνήτη.
Το ένοχο παρελθόν του αστυνομικού που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ

Εθνοφρουρά και ρατσισμός στις ΗΠΑ
Δυνάμεις της Εθνοφρουράς έχουν αναλάβει δράση σε πολύ κρίσιμες στιγμές στην ιστορία των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά γεγονότα που σχετίζονται με τις εκδηλώσεις ακραίων καταστάσεων που σχετίζονται με τον ρατσισμός στις ΗΠΑ.
Το 1957 και το 1958, ο κυβερνήτης του Αρκάνσας κάλεσε την Εθνοφρουρά για να αποτρέψει την εγγραφή μαύρων πολιτών σε δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το 1965, ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον ομοσπονδιοποίηση την Εθνοφρουρά της Αλαμπάμα μετά τις εικόνες ένστολων που χτυπούσαν διαδηλωτές σε ειρηνικές διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των μαύρων κατά τη διάρκεια πορείας από το Σέλμα στο Μοντγκόμερι.
Το 1968, δυνάμεις της Εθνοφρουράς κλήθηκαν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα μετά την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Το 1992, η Εθνοφρουρά της Καλιφόρνια κλήθηκε να ανακτήσει τον έλεγχο στο Λος Άντζελες μετά από ταραχές που ξέσπασαν όταν τέσσερις λευκοί αστυνομικοί αθωώθηκαν για τον ξυλοδαρμό του μαύρου, Ροντνί Κινγκ. Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους Μπους ο πρεσβύτερος κάλεσε την Εθνοφρουρά σε υπηρεσία για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Κράτους. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι πέθαναν και σχεδόν 2.000 τραυματίστηκαν πριν τελικά τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.
Η υπόθεση του 1970 που στοιχειώνει την Εθνοφρουρά
Το 1970, μέλη της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σκοτώνοντας τέσσερις φοιτητές και τραυματίζοντας άλλα εννέα στο Πανεπιστημίου του Κεντ στο Οχάιο.

                                                                                                ΦΩΤΟ: ASSOCIATED PRESS
Η υπόθεση ανέδειξε τις επιχειρησιακές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι διοικητές αυτών των μονάδων γενικότερα για να ελέγξουν το πλήθος και να καταστείλουν ενώ η κατακραυγή που συνόδευσε τους θανάτους οδήγησε σε αλλαγές στην εκπαίδευσή τους ώστε να μην επιλέγουν τόσο επικίνδυνες μεθόδους για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών.
Αυτή ”γραμμή” στην εκπαίδευση τους συνεχίζεται επίσης έχει παρατηρηθεί η χρήση παραστρατιωτικού εξοπλισμού ενώ συχνά έχει αναφερθεί πως έχουν υιοθετήσει τακτικές των ειδικών δυνάμεων SWAT.

*ΠΗΓΗ: Huffington Post Greece

Share this post